Strona 12 z 15 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 152

Wątek: Adobe Lightroom Beta dla Windows pojawiło się

Mieszany widok

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bogist Zobacz posta
    Może to lenistwo umysłowe, ale zadam te pytania:
    1. czym zasadniczo różni się AL od PS CS2?
    2. czy jeżeli PSa używa się tylko do obróbki zdjęć to znaczy, że z powodzeniem pożna go zastąpić przy pomocy AL?
    3. czy w związku z pojawieniem się AL będzie miało sens istnienie PS Elements?
    WYDAJE mi się, że:

1. tym, że Lightroom jest tylko i wyłącznie do obróbki zdjęć i do tego został stworzony
    2. tak
    3. PS Elements to taki podstawowy program, nie ma wielu opcji, które ma PS i AL. Chyba bardziej służy do katalogowania zdjęć i podstawowej obróbki

więcej pewnie wyciągniesz od innych użytkowników obu tych programów, ja wersję AL Beta testuje od nie dawna

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bogist Zobacz posta
    1. czym zasadniczo różni się AL od PS CS2?
    From my point of view Lightroom is a workflow aplication for digital photographers.
    That's not to be confused with a digital imaging aplication for pixel editing, that's what Photoshop is for.
    It's designed for digital capture whether raw or jpg and it's optimized for dealing with large number of images in an efficient workflow. - Jeff Schewe

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Photoshop CS a Lightroom to zupelnia inne bajki. Lightroom sluzy glownie to wywolywania RAWow. To taki rozbudowany ACR z Photoshopa wzbogacony o Library i pare bajerow. LR w zadnym wypadku nie jest w stanie zastapic PSa jesli chodzi o obrobke. Brakuje mu nawet takich prostych narzedzi jak clone stamp czy tez patchtool, ktorymi w razie potrzeby bardzo prosto mozna usunac matrycowe paprochy na zdjeciach.

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jak niby da się zastąpić PSa przy pomocy AL? A jak kontrasty lokalne wyciągnąć, albo warstwami zamotać, sklejkę zrobić itp? To są dwa różne produkty. Jeden nie wyklucza drugiego. PSE nadal ma sens. Głównie ze względu na cenę. Ile osób stać na CS2?

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

W Lightroomie jpegi tez się ładnie dociaga , więc nie tylko raw. Jednak PS jest niezastąpiony A elements to uproszczona wersja CS więc podstawowe narzędzia i filtry także zawiera , także wspomniane stemple

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE Zobacz posta
    Photoshop CS a Lightroom to zupelnia inne bajki. Lightroom sluzy glownie to wywolywania RAWow. To taki rozbudowany ACR z Photoshopa wzbogacony o Library i pare bajerow. LR w zadnym wypadku nie jest w stanie zastapic PSa jesli chodzi o obrobke. Brakuje mu nawet takich prostych narzedzi jak clone stamp czy tez patchtool, ktorymi w razie potrzeby bardzo prosto mozna usunac matrycowe paprochy na zdjeciach.
    no fakt, poważny argument osłabiający Al. myslałem, że clone stamp gdzieśtu jest ukryty w gąszczu tych animowanych menu

Cytat Zamieszczone przez miklo Zobacz posta
    Jak niby da się zastąpić PSa przy pomocy AL? A jak kontrasty lokalne wyciągnąć, albo warstwami zamotać, sklejkę zrobić itp? To są dwa różne produkty. Jeden nie wyklucza drugiego.
    patrz wyżej

ja dopiero zainstalowałem AL bo do tej pory miałem za słabego kompa
    dla mnie po prostu jego wymagania są za duże. szlag mnie trafia gdy widzę że oblicza i oblicza..... i oblicza

Bywalec Awatar zOOn
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dla mnie Lightroom to rewelacja. Na AMD64 4000+ i 2 Gb RAM dziala w czasie rzeczywistym (beta 4.1).

Wywolanie 200-300 zdjec z RAW-a to przyjemnosc. Do tej pory robilem RAW+S i robilem selekcje do wywolania na podstawie malych jpg. Teraz juz tylko RAW - AL ma szybki podglad - klawiszem [B] do quick selection, proste kopiowanie okreslonych ustawien, mozliwosc poprawienia cropa, obrocenia w dowolnym momencie - bardzo dobrze to wszystko zorganizowane. Fakt, jakby mial maski i clone/patch tool... Moze kiedys.

Podciagnalem tez sporo jpegow, jeszcze z czasow wolnego kompa (czyt. przed epoka RAW). Rowniez seriami.

A Photoshopa uzywam na co dzien, rowniez zawodowo - ale juz duzo mniej do podciagania zdjec. Chyba, ze trzeba cos ostro odszumic, pomaskowac, podretuszowac.

Do obrobki 'celowej' PS jednak niezastapiony. Elements nie znam - ale chetnie rzuce okiem. Bo wyglada na to, ze zestaw AL + AE jest ciekawym rozwiazaniem. Rowniez cenowym.

BTW - jak to jest z pluginami do szopy, typu Neat Image czy Virtual Photographer - dzialaja z AE?

pzdrw
    5D

Początki nałogu Awatar woyd
    Miasto
    Dębno

Domyślnie

A macie może jakieś przecieki ile miałby Lightroom kosztować ?? Planowałem zakup jakiejś starszej wersi PS-a (np. 6 na allegro), ale teraz bardziej skłaniam się chyba przy pozostaniu przy PS Elemnets i kupieniu AL...

Pozdrawiam
    Woyd

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Początki nałogu Awatar Fan nr 1
    Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez woyd Zobacz posta
    A macie może jakieś przecieki ile miałby Lightroom kosztować ?? Planowałem zakup jakiejś starszej wersi PS-a (np. 6 na allegro), ale teraz bardziej skłaniam się chyba przy pozostaniu przy PS Elemnets i kupieniu AL...

Pozdrawiam
    Woyd

cytat z fotopolis
    "Cena programu to 299 USD, jednak do końca kwietnia dotychczasowi betatesterzy i zarejestrowani użytkownicy Adobe Photoshop mogą nabyć Lightroom w promocyjnej cenie 199 USD."

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fan nr 1 Zobacz posta
    "Cena programu to 299 USD, jednak do końca kwietnia dotychczasowi betatesterzy i zarejestrowani użytkownicy Adobe Photoshop mogą nabyć Lightroom w promocyjnej cenie 199 USD."
    To wersja Anglojezyczna. Niemiecka i francuska chyba do lipca. Wszystko jest na www.adobe.com na 1wszej stronie. Wersja 1.0 bardziej mi sie podoba. Przypomina Aperture: mozna robic STACKi (tu sie nazywa groups), zduplikowac zdjecia (tak samo jak aperture). Kilka dodatkow, ktore sa pomocne. UK wersja kosztuje (z VATem) 150 funciakow, potem bedzie +50 (taniej niz Aperture, ktore kosztuje ok 250 funciakow)

Strona 12 z 15 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów