siudym- ale czy te 30 m dziala na metzie?
http://www.jabbafoto.pl/opis/327384/...html#producent - osobiscie odradzam zakup tego kabla, ja na 5d2 i 580EXII mam tylko pelny blysk, zero mozliwosci sterowania lampa z poziomu aparatu - totalnie bez uzyteczny badziew
Witam!
Nikt nie odpisał w końcu ile można dorobić kabla, że by działał z metzem.
Mam 48af i 1000d. Chcę kupić skrętkę 1,8m i dorobić do powiedzmy 10m, może być na stałe, bez żadnych gniazdek. Będzie działać?
Pozdrawiam, Marcin
najtańsze lustro Canona
Mam sugestie co do lutowaniatrzeba bardzo uważać przy lutowaniu wtyczek i robić to bardzo szybko bo można łatwo przegrzać pin i stopić plastik wokół niego przez co pin się skrzywi! To jedno a drugie to jeśli któryś z kabelków dotyka metalowej obudowy wtyczki bądź gniazda będzie powodował zwarcie dlatego proponuje odizolować kabelki od obudowy kawałkiem taśmy!
Lutownica chyba mnie nie lubi bo od godz. 14 to lutowałem ale niestety przegrzałem pin i przekrzywiłem go.. niestety musze kupić jeszcze jedną wtyczkę i gniazdo i oddać to komuś bardziej kompetentnemu.
to zależy też jaką masz lutownicę - ja lutuję stacją lutowniczą z regulacją temperatury to się nic nie krzywi - jak zwykłą transfotmatorówką to może być za gorąca - polecam wtedy wziąć na grot nowy cieńszy i troszkę dłuższy drut - pozwoli to na precyzyjniejsze "celowanie". i oczywiście najpierw "posrebrzyć" cyną końcówki (z lekkim nadmiarem), odpowiednio przyciąć, przygotować gniazdo i wtedy każdy drucik osobno wtykać i lutować do pinów
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
Dokładnie zwykła transformatorowa lutownica z lat 80 ;p A cieńszy drut nie będzie się szybciej nagrzewał ;> A co do samego sposobu lutowania to tak właśnie robiłem. Tyle że w moim wtyku nie ma takich tajnych pinów w które można wsadzić do środka drut i go zalutować tylko trzeba do boku pina przylutowac..
Będzie się szybciej nagrzewał, szybciej się też przepali - ale precyzja większa będzie i ciepło do pina będzie wolniej (bo powierzchnia styku mniejsza) oddawał..
to trzeba lekko pilniczkiem zmatowić te piny (albo kropelką kwasu solnego jak ktoś ma) żeby łatwiej łapało - i też spróbować pobielić cyną - a na końcu podgrzać razem i połączyć - a żeby się nie zwierało to nasunąć przed lutowaniem na kabelki kawałki koszulki termokurczliwej i potem nasunąć na piny.. a jakby przypadkiem za dużo cyny się "nakapało" to trzeba kawałek kabelka (linki, plecionki miedzianej) przyłożyć i podgrzać to lutownicą
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|