...
Chodziło mi o drugą stronę, czyli o kable mikrofonu radia CB.
No jak są, to najs. Po prostu zdziwiłem się co tam jest w mikrofonie radia CB, że musi mieć 6 żył![]()
Odniosłem się do Twojego stwierdzenia, o niby braku dostępności tego typu kabla, które to prawdą nie jest. Teraz sobie przypomniałem iż m. in. firma Lapp Kabel ma w swojej ofercie całą gamę "kabli spiralnych" (Ölflex Spiral), tak więc możesz zaopatrzyć się w taką ilość jaka jest Tobie potrzebna.
Ostatnio edytowane przez axk ; 18-09-2009 o 22:17
EOS + Speedlite
Wszystko mają, ale w kolorowych katalogach, jak przychodzi co do czego to słyszysz cenę zaporową lub że aktualnie nie mają, ale to tak na temat kabli
A wracając do... to po przedłużeniu (kabla) zabawa jedną lampka na kablu, drugą na slave jest naprawdę rewelacyjna i wszystko sterowane z poziomu puszki, jak dla mnie idealnie.
Czasami slave w softboxie nie widzi mastera i już jest kupa :/
No ale co zrobić, jak się nie ma wystarczająco dużo kasy, to trzeba wybierać kompromisy![]()
Niestety w plenerze patent podczerwieni canona nie sprawdza się zbytnio. W pomieszczeniach jest dużo, dużo lepiej. Kabelek jest najpewniejszy.
Ja mam przedłużony zwykłym kilku żyłowym kabelkiem. Z jednej strony jest kawałek oryginalnej spirali która zakończyłem wtyczką od jakichś starych wtyczek mikrofonowych (coś jak DIN), które wygrzebałem gdzieś na giełdzie elektronicznej. Natomiast z drugiej strony kabelek przylutowałem bezpośrednio do kostki lampy, no i kabelek też zakończyłem wtyczką.
Bardziej obrazowo wygląda to tak: (Kostka na sanki), (oryg. kabel spiralny), (wtyczka) + (wtyczka), (kabelek dorobiony, ok. 1,5m), (kostka lampy).
Mam do tego jeszcze dodatkowy kabelek 5m zakończony z obu stron w/w wtyczkami który mogę wpiąć do zestawu. Działa jak tralala.
Jedna uwaga - ważna jest jakość wtyczek. Takie zwykłe chińskie można w kupić każdym sklepie elektronicznym, ale się do niczego nie nadają. Dlatego najlepsze są solidne, takie jeszcze z czasów PRLu i takie mam![]()
EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
www.magaczewski.blogspot.com
www.fotogaleria.magaczewski.pl
zrobiłem wszystko na 6żyłowym kablu. Wszystko działa z jednym ale...
tryb HSS przestał mi działać.
Też macie tą przypadłość ?
Chodzi mi o szybsze wyzwalanie lampy powyżej czasów 1/250.
Może ktoś powiedzieć co może być przyczyną ?
na samej spirali z przerobionymi końcówkami działa.
Na przedłużce 9,5metrowej już nie![]()
Mi działa 20m+.
Na PS/2 róbcie jeszcze raz piszę, bo sprawdzone.