Dobra jeszcze powiem tak

Ja tutaj nie chcę toczyć wojny czy coś działa czy nie i nikomu nie chcę robić na złość. Po prostu podchodzę od strony prawidłowego projektowania elektroniki. To że coś działa nie znaczy że jest ok i tak należy robić.

Ludzie też jeżdżą po drogach gratami bez hamulców i im to nie przeszkadza - do czasu. Tak samo można sobie podciągnąć zasilanie do domu kablami 0.5mm^2 i też będzie działać - pytanie jak długo i czy tak należy robić.
Fakt może przegięte przykłady - jednak dające trochę do myślenia.

Po to są jakieś normy, obliczenia, zalecenia producenta itp. aby się do nich stosować.

axk:
dużo pisałeś na forum że dla ciebie liczą się dokumentacje i fakty, a nie coś z kosmosu (np. wytrzymałość palnika w lampie)... więc powinieneś zrozumieć co pisze producent, ewentualnie można sobie policzyć. Widzę że masz też jakiś związek chyba z automatyką przemysłową, a tam się nie robi ile poleci coś po kablu tylko korzysta z danych technicznych. Mimo że może to działać na dłuższe odległości...

Zauważ że w protokole komunikacji z lampą nie ma CRC itp. np. przy prostej komendzie 2 bajtowej wystarczy że zostanie przekłamany 1 bit w parametrze.
Pierwszy bajt to komenda, drugi to parametr. Lampa go zaakceptuje i potwierdzi że jest ok

Jednak co nam się może stać - lampa może dostać błędne info o przesłonie, czasie ekspozycji, ISO, trybie pracy aparatu i wielu innych danych. Na oko sobie błyśnie i niby jest ok, a tu zdjęcie np. przepalone...

To samo mówiłem o wtyczkach PS2 że są delikatne i mogą być problemy z kontaktem - i już się to sprawdziło.

Ale to jak wspomniałem na początku - nie chce robić tutaj głupich dyskusji. Każdy zrobi po swojemu i nie mam prawa go zmuszać do czegokolwiek.

arturs:
na to nie mogę odpowiedzieć - ot musiał bym powiedzieć jakie patenty zastosowałem

można łatwo policzyć jaka jest prędkość transmisji (podałem częstotliwość sygnału taktującego) - czy uda się przesłać radiowo np. przy maksymalnej prędkości moduliku 115kbps gdzie nie mamy duplex-u

Co do wyciągania oscyloskopu jak masz czas zachęcam, zawsze to więcej ciekawych rozwiązań może powstać.

Ale powiem że jest plan w nowym układzie dodania LCD i możliwość konfiguracji z prostego panelu każdej sterowanej lampy z osobna