Cytat Zamieszczone przez lukaszlada Zobacz posta
Mam sugestie co do lutowania trzeba bardzo uważać przy lutowaniu wtyczek i robić to bardzo szybko bo można łatwo przegrzać pin i stopić plastik wokół niego przez co pin się skrzywi! To jedno a drugie to jeśli któryś z kabelków dotyka metalowej obudowy wtyczki bądź gniazda będzie powodował zwarcie dlatego proponuje odizolować kabelki od obudowy kawałkiem taśmy!

Lutownica chyba mnie nie lubi bo od godz. 14 to lutowałem ale niestety przegrzałem pin i przekrzywiłem go.. niestety musze kupić jeszcze jedną wtyczkę i gniazdo i oddać to komuś bardziej kompetentnemu.
to zależy też jaką masz lutownicę - ja lutuję stacją lutowniczą z regulacją temperatury to się nic nie krzywi - jak zwykłą transfotmatorówką to może być za gorąca - polecam wtedy wziąć na grot nowy cieńszy i troszkę dłuższy drut - pozwoli to na precyzyjniejsze "celowanie". i oczywiście najpierw "posrebrzyć" cyną końcówki (z lekkim nadmiarem), odpowiednio przyciąć, przygotować gniazdo i wtedy każdy drucik osobno wtykać i lutować do pinów