Strona 30 z 48 PierwszyPierwszy ... 20282930313240 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 478

Wątek: jak przedłużyć off-shoe do 2-3m. ?

Bywalec
    Miasto
    Kamienna Góra/Wawa

Domyślnie

i jeszcze jedno (właśnie znalazłem szukając czegoś o modulikach RFM)

tutaj taka radiówka , smiało można budować jak ktoś chce radio bez E-ttl-a

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1346950.html
    Ostatnio edytowane przez tplewa ; 10-07-2009 o 17:44

Bywalec
    Miasto
    Kamienna Góra/Wawa

Domyślnie

poczytałem trochę w wątkach o łączeniu lamp może się komuś to do czegoś przydać

O1

o2 o3
    o4 o5

Szyny i stopka - MASA
    O1 - pin wyzwalający lampę zwierany do masy
    o2 - CLK (zegar taktujący szeregową transmisję danych)
    o3 - dane wysyłane z body do lampy
    o4 - dane wysyłane z lampy do body

mimo nazwy TTL nie są w transmisji używane znany z cyfrówki (TTL) poziomy napięc zera i jedynki... Są one reprezentowane przez trochę inne napięcia, ale łatwo zrobić konwerter Jednak o tym może kiedyś

P.S.
    Do moderatora - można by było rozdzielić ten wątek bo trochę odbiegliśmy od kabli

Bywalec
    Miasto
    Będzin

Domyślnie

tplewa: jeśli znajdziesz trochę czasu by usiąść nad tym to chętnie się włączę w projekt dawno przy el. nie grzebałem, ale kontakty jakieśtam zostały stąd moja propozycja parę postów wyżej.

Jeśli jest taka opcja to najlepiej by było zrobić to rzeczywiście na procku z obsługą USB i tańszym radiu (chociaż tutaj akurat niekoniecznie) ale na wyższej częstotliwości by mniej "siało"
    Wiem, że nic nie wiem :/

Bywalec
    Miasto
    Kamienna Góra/Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chiron Zobacz posta
    tplewa: jeśli znajdziesz trochę czasu by usiąść nad tym to chętnie się włączę w projekt dawno przy el. nie grzebałem, ale kontakty jakieśtam zostały stąd moja propozycja parę postów wyżej.

Jeśli jest taka opcja to najlepiej by było zrobić to rzeczywiście na procku z obsługą USB i tańszym radiu (chociaż tutaj akurat niekoniecznie) ale na wyższej częstotliwości by mniej "siało"
    Tak jak pisałem - jak kupię 580EX II to na to zerknę, moduliki radiowe są tańsze i po krótkiej analizie dokumentacji ciekawsze od strony oprogramowania.
    Mają wiele spraw załatwionych sprzętowo łącznie z kolejką FIFO itp.
    Niestety jak robiłem swoje nic poza cc1000 nie było dostępne.

Jednak nie ma gwarancji że będzie to śmigać z każdym body, bo mogą być jakieś różnice w protokole komunikacji. Na razie testowałem to tylko na jednym sprzęcie z jedną lampą, do tego chroniczny brak czasu na cokolwiek.

Bywalec
    Miasto
    Będzin

Domyślnie

Jak by co to mam dostęp w do kilku (nastu) modeli aparatów i lamp Canona więc fazętestową mamy załatwioną jak będzie tak daleko

Teraz pozostaje tylko życzyć Ci szybkiego zakupu 580 EX II i czasu oraz cierpliwości na testy
    Wiem, że nic nie wiem :/

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Przetestowanie to najmniejszy problem. Myślę, że chętnych beta-testerów znajdzie się sporo

Bywalec
    Miasto
    Kamienna Góra/Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Przetestowanie to najmniejszy problem. Myślę, że chętnych beta-testerów znajdzie się sporo
    he he no to ok choć istnieje jakaś szansa

Mam nadzieję że jednak to jakoś ruszy i z innymi protokolik komunikacji jest bardzo prosty, jedyne co mogło się zmienić to dojść nowe funkcje, oraz odpowiedzi z nowych lamp. Stare funkcje muszą być raczej zaimplementowane ze względu na zgodność z starszym sprzętem. Choć może niektóre są zdublowane...

Generalnie protokolik to wysłanie z body bajtu komendy i potem pewnej ilości danych, następnie lampa potwierdza otrzymanie komendy. Jeśli złe potwierdzenie to body ponawia.

np.
    0xB7 0×30 - wysłanie informacji o przesłonie (gdzie np. 0x30 to 5,6)
    0XB8 0x6F - wysłanie informacji o czasie (gdzie np. 0X6f to 1/125s)
    0xB4 0×23 0xFF - preflash
    itp.

Wiec większość funkcji można łatwo wyczuć kręcąc wszystkim w body i logując sobie to co śmiga między lampą. Trochę kłopotliwe może być rozgryzienie sterowania z body, a szkoda trochę kasy by rozwalać nową lampę i bawić się w RE

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

tak wracając do tematu.
    Zakupiłem 10m kabla - linka sieciowa 8żył chyba(na pewno jest 6:-P), ekranowana
    2 komplety męskie+żeńskie gniazd d-sub
    będę próbował zrobić przedłużkę :-P
    ogólnie chciałem kupic ten kabel polecany przez axk - LiYCY ale mieli tylko 12żyłowe za 8zeta za metr, wtyczki chciałem ps/2 ale zawołali 7zeta za komplet. Stwierdziłem, że dla mnie za drogo i przedyskutowałem ze sprzedawcą alternatywy :-P

wish me luck :-P
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

OT:
    apropos zdalnego wyzwalania, jestem na etapie już budowy takiego urządzenia z ttl, teoretycznie powinno działać (z założeń i wyliczeń) - dlatego prośba: ma ktoś może na sprzedaż uszkodzony kabel TTL - chodzi mi głównie o kostke do body i sanki na lampe, chętnie odkupie !!!
    do moderatorów - wiem że nie ten dział ale tutaj ma to sens
    Reklama (z łac. reclamo, reclamare) to informacja połączona z komunikatem perswazyjnym. Zazwyczaj ma na celu skłonienie do nabycia lub korzystania z określonych towarów czy usług, popierania określonych spraw lub idei (np. promowanie marki).
    http://noop.pl <-homesite

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

P.S. jakby ktoś miał jakieś ważne info w stylu, że na pewno ten i te wtyczki nie zadziałają, ba moga cos rozwalić to uprzejmie proszę o info zanim potne mój kabel(czyli do poniedziałku) ;-)
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Strona 30 z 48 PierwszyPierwszy ... 20282930313240 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów