i jeszcze jedno (właśnie znalazłem szukając czegoś o modulikach RFM)
tutaj taka radiówka , smiało można budować jak ktoś chce radio bez E-ttl-a
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1346950.html
i jeszcze jedno (właśnie znalazłem szukając czegoś o modulikach RFM)
tutaj taka radiówka , smiało można budować jak ktoś chce radio bez E-ttl-a
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1346950.html
Ostatnio edytowane przez tplewa ; 10-07-2009 o 17:44
poczytałem trochę w wątkach o łączeniu lampmoże się komuś to do czegoś przydać
O1
o2 o3
o4 o5
Szyny i stopka - MASA
O1 - pin wyzwalający lampę zwierany do masy
o2 - CLK (zegar taktujący szeregową transmisję danych)
o3 - dane wysyłane z body do lampy
o4 - dane wysyłane z lampy do body
mimo nazwy TTL nie są w transmisji używane znany z cyfrówki (TTL) poziomy napięc zera i jedynki... Są one reprezentowane przez trochę inne napięcia, ale łatwo zrobić konwerterJednak o tym może kiedyś
P.S.
Do moderatora - można by było rozdzielić ten wątek bo trochę odbiegliśmy od kabli![]()
tplewa: jeśli znajdziesz trochę czasu by usiąść nad tym to chętnie się włączę w projektdawno przy el. nie grzebałem, ale kontakty jakieśtam zostały stąd moja propozycja parę postów wyżej.
Jeśli jest taka opcja to najlepiej by było zrobić to rzeczywiście na procku z obsługą USB i tańszym radiu (chociaż tutaj akurat niekoniecznie) ale na wyższej częstotliwości by mniej "siało"![]()
Wiem, że nic nie wiem :/
Tak jak pisałem - jak kupię 580EX II to na to zerknę, moduliki radiowe są tańsze i po krótkiej analizie dokumentacji ciekawsze od strony oprogramowania.
Mają wiele spraw załatwionych sprzętowo łącznie z kolejką FIFO itp.
Niestety jak robiłem swoje nic poza cc1000 nie było dostępne.
Jednak nie ma gwarancji że będzie to śmigać z każdym body, bo mogą być jakieś różnice w protokole komunikacji. Na razie testowałem to tylko na jednym sprzęcie z jedną lampą, do tego chroniczny brak czasu na cokolwiek.
Jak by co to mam dostęp w do kilku (nastu) modeli aparatów i lamp Canona więc fazętestową mamy załatwioną jak będzie tak daleko
Teraz pozostaje tylko życzyć Ci szybkiego zakupu 580 EX II i czasu oraz cierpliwości na testy![]()
Wiem, że nic nie wiem :/
Przetestowanie to najmniejszy problem. Myślę, że chętnych beta-testerów znajdzie się sporo![]()
he he no to ok choć istnieje jakaś szansa
Mam nadzieję że jednak to jakoś ruszy i z innymi protokolik komunikacji jest bardzo prosty, jedyne co mogło się zmienić to dojść nowe funkcje, oraz odpowiedzi z nowych lamp. Stare funkcje muszą być raczej zaimplementowane ze względu na zgodność z starszym sprzętem. Choć może niektóre są zdublowane...
Generalnie protokolik to wysłanie z body bajtu komendy i potem pewnej ilości danych, następnie lampa potwierdza otrzymanie komendy. Jeśli złe potwierdzenie to body ponawia.
np.
0xB7 0×30 - wysłanie informacji o przesłonie (gdzie np. 0x30 to 5,6)
0XB8 0x6F - wysłanie informacji o czasie (gdzie np. 0X6f to 1/125s)
0xB4 0×23 0xFF - preflash
itp.
Wiec większość funkcji można łatwo wyczuć kręcąc wszystkim w bodyi logując sobie to co śmiga między lampą. Trochę kłopotliwe może być rozgryzienie sterowania z body, a szkoda trochę kasy by rozwalać nową lampę i bawić się w RE
![]()
tak wracając do tematu.
Zakupiłem 10m kabla - linka sieciowa 8żył chyba(na pewno jest 6:-P), ekranowana
2 komplety męskie+żeńskie gniazd d-sub
będę próbował zrobić przedłużkę :-P
ogólnie chciałem kupic ten kabel polecany przez axk - LiYCY ale mieli tylko 12żyłowe za 8zeta za metr, wtyczki chciałem ps/2 ale zawołali 7zeta za komplet. Stwierdziłem, że dla mnie za drogo i przedyskutowałem ze sprzedawcą alternatywy :-P
wish me luck :-P
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
OT:
apropos zdalnego wyzwalania, jestem na etapie już budowy takiego urządzenia z ttl, teoretycznie powinno działać (z założeń i wyliczeń) - dlatego prośba: ma ktoś może na sprzedaż uszkodzony kabel TTL - chodzi mi głównie o kostke do body i sanki na lampe, chętnie odkupie !!!
do moderatorów - wiem że nie ten dział ale tutaj ma to sens
Reklama (z łac. reclamo, reclamare) to informacja połączona z komunikatem perswazyjnym. Zazwyczaj ma na celu skłonienie do nabycia lub korzystania z określonych towarów czy usług, popierania określonych spraw lub idei (np. promowanie marki).
http://noop.pl <-homesite
P.S. jakby ktoś miał jakieś ważne info w stylu, że na pewno ten i te wtyczki nie zadziałają, ba moga cos rozwalić to uprzejmie proszę o info zanim potne mój kabel(czyli do poniedziałku) ;-)
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk