ETTL bezprzewodowo? Jeżeli zasięg circa 50m, to ja jestem w stanie te 400-500zł odżałować jak najbardziej!
Czwarty ^^
ETTL bezprzewodowo? Jeżeli zasięg circa 50m, to ja jestem w stanie te 400-500zł odżałować jak najbardziej!
Czwarty ^^
hmm co do zasięgu to trudno coś powiedziećto zależy od zbyt wielu czynników - zwłaszcza że to pasmo ISM na którym działają wszelkie piloty, systemy alarmowe itp. Jak trafi się na śmietnik w eterze to może być różnie
Dużo zależy też od zastosowanych anten.
Można uciekać w wersje na 868MHz gdzie będzie mniejsza moc, ale tam jest trochę spokojniej.
Do tego można myśleć nad rezygnacją z CC1000 i zastosowaniem RFM12B -
z tego co słyszałem są tańsze i łatwiej je się obsługuje (odpada spora część kodu z atmela)... ale nie wiem jak z zasięgiem. Zapewne podobnie...
Z tym że to takie teoretyczne gdybanieco do ceny to nie mam pojęcia... trzeba by to dokładnie przekalkulować... Zwłaszcza że trzeba by zmienić projekt tak aby istniała łatwa możliwość zmiany firmware, oraz ustawień.
np. dane odnośnie RFM12
http://www.seguro.pl/sklep/?zobacz=4745&producent=
na 868 >200m (teren otwarty) - pytanie z jaką prędkością transmisji...
Ostatnio edytowane przez tplewa ; 10-07-2009 o 16:40
i jeszcze jedno (właśnie znalazłem szukając czegoś o modulikach RFM)
tutaj taka radiówka , smiało można budować jak ktoś chce radio bez E-ttl-a
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1346950.html
Ostatnio edytowane przez tplewa ; 10-07-2009 o 17:44
poczytałem trochę w wątkach o łączeniu lampmoże się komuś to do czegoś przydać
O1
o2 o3
o4 o5
Szyny i stopka - MASA
O1 - pin wyzwalający lampę zwierany do masy
o2 - CLK (zegar taktujący szeregową transmisję danych)
o3 - dane wysyłane z body do lampy
o4 - dane wysyłane z lampy do body
mimo nazwy TTL nie są w transmisji używane znany z cyfrówki (TTL) poziomy napięc zera i jedynki... Są one reprezentowane przez trochę inne napięcia, ale łatwo zrobić konwerterJednak o tym może kiedyś
P.S.
Do moderatora - można by było rozdzielić ten wątek bo trochę odbiegliśmy od kabli![]()