hej, jakby co to jestem tutaj nowy ^_^
Czy majac lampe metz 48 af-1c i canona 400d moge przedluzyc sobie kabel do dlugosci wiekszej jak te 1,8m? i bedzie dzialalo e-ttal lub m ?
dziekuje
hej, jakby co to jestem tutaj nowy ^_^
Czy majac lampe metz 48 af-1c i canona 400d moge przedluzyc sobie kabel do dlugosci wiekszej jak te 1,8m? i bedzie dzialalo e-ttal lub m ?
dziekuje
Dziekuje. Mialem watpliwosci bo cos wczesniej pisaliscie ze nie dziala i nie zrozumialem dokladnie.
Długość większa jak te 1,8m to pojęcie względne
Przy przedłużce do 2.0m (dobrze wykonanej) będzie działało. Daję gwarancję 100% :P
Witam
Ja zakupiłem kabel o długości 5m
Chciałem go przedłużyć do jak najwiekszej długości. I teraz powstają pytania:
Jaka jest maxymalna długośc kabla żeby był przesyłany ettl??
jaka jest maxymalna długość żeby wyzwalać lampe??
Czy ettl polega tylko na tym że moge sobie zmienić siłe błysku z poziomy aparatu ??
Czy moge przedłuzyć kabel 5 metrowy kablem np sieciowym, czy moze polecacie jakis innny??
Pozdrawiam
1)Teoretycznie : nieskończoność, jeżeli użyjesz dobrego kabla, lub przedłużacza aktywnego. Praktycznie : więcej niż 20-30m nie jest ci potrzebne, a tyle mi działa.
2)Taka sama jak w punkcie nr 1
3)Ettl to pomiar mocy błysku lampy. Reszta bajerów (HSS, wyzwalanie błysku na drugą kurtynę, Master, Strobo) to dodatkowe funkcje lampy, które również działają przy użyciu kabla ettl. Sterowanie lampą z poziomu aparatu jest również możliwe przy użyciu tego kabla, ale musisz mieć odpowiednią puchę (50d, 5dmkII i pewnie jakieś jedynki).
4)Możesz sieciowym, możesz klawiaturowym, możesz także dowolnie innym, byleby żył było conajmniej tyle ile potrzeba, i żeby miał jakiśtam pewnie odpowiedni opór i inne parametry elektryczne.
Do takiego zastosowania idealnie nadaje się LiYY 6 x 0.14 mm2. Sieciowy także się nada ale tylko i wyłącznie linka.
Dobrego czyli jakiego? Z takiego ogólnikowego stwierdzenia nic nie wynika.
20D, 30D oraz 40D także posiadają funkcje sterowania lampą z poziomu korpusu.
Ostatnio edytowane przez axk ; 24-06-2009 o 23:38 Powód: Automerged Doublepost
EOS + Speedlite
Zrobiłem przeróbkę na podstawie mellos'a z tym że przedłużkę PS/2 (1,8m) dorobiłem do skręcanego kabla. W takiej konfiguracji wszystko śmiga i daje długość 3,6m (w praktyce prawie 3m).
Jeśli wpinam kolejny kabel PS/2, 1.8m (łącznie mam już 5,4m) to kabel nie przenosi automatyki i lampa błyska pełną mocą.
Możliwe, że moja EX420 ma taki sam problem jak opisywany wyżej Metz, ale stawiałbym na to, że kable PS/2, które kupiłem są nieekranowane.
Taki zestaw będzie mi służył głównie do makrofotografii, więc te prawie 3m mi wystarczą. Jednak do sesji w plenerze może czasem być za krótki.
Jak myślicie czy jak kupię kabel ekranowany i założę nieekranowane wtyczki z kabla, który mam obecnie to coś pomoże. Wiem, że w teorii wtyczki też powinny być ekranowane, ale nie wiem gdzie takie kupić. Może jakieś sugestie, co jest nie tak?