Strona 26 z 48 PierwszyPierwszy ... 16242526272836 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 478

Wątek: jak przedłużyć off-shoe do 2-3m. ?

Domyślnie

hej, jakby co to jestem tutaj nowy ^_^

Czy majac lampe metz 48 af-1c i canona 400d moge przedluzyc sobie kabel do dlugosci wiekszej jak te 1,8m? i bedzie dzialalo e-ttal lub m ?

dziekuje

Coś już napisał Awatar gareth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mafiku Zobacz posta
    hej, jakby co to jestem tutaj nowy ^_^

Czy majac lampe metz 48 af-1c i canona 400d moge przedluzyc sobie kabel do dlugosci wiekszej jak te 1,8m? i bedzie dzialalo e-ttal lub m ?

dziekuje
    Tak..

Domyślnie

Dziekuje. Mialem watpliwosci bo cos wczesniej pisaliscie ze nie dziala i nie zrozumialem dokladnie.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Długość większa jak te 1,8m to pojęcie względne
    Przy przedłużce do 2.0m (dobrze wykonanej) będzie działało. Daję gwarancję 100% :P

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam
    Ja zakupiłem kabel o długości 5m
    Chciałem go przedłużyć do jak najwiekszej długości. I teraz powstają pytania:
    Jaka jest maxymalna długośc kabla żeby był przesyłany ettl??
    jaka jest maxymalna długość żeby wyzwalać lampe??
    Czy ettl polega tylko na tym że moge sobie zmienić siłe błysku z poziomy aparatu ??
    Czy moge przedłuzyć kabel 5 metrowy kablem np sieciowym, czy moze polecacie jakis innny??
    Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez doovade Zobacz posta
    Witam
    Jaka jest maxymalna długośc kabla żeby był przesyłany ettl??
    kilka stron wczesniej ktos mial 20-30m

Czy ettl polega tylko na tym że moge sobie zmienić siłe błysku z poziomy aparatu ??
    Moze poczytaj najpierw co to ettl

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

1)Jaka jest maxymalna długośc kabla żeby był przesyłany ettl??
    2)jaka jest maxymalna długość żeby wyzwalać lampe??
    3)Czy ettl polega tylko na tym że moge sobie zmienić siłe błysku z poziomy aparatu ??
    4)Czy moge przedłuzyć kabel 5 metrowy kablem np sieciowym, czy moze polecacie jakis innny??
    1)Teoretycznie : nieskończoność, jeżeli użyjesz dobrego kabla, lub przedłużacza aktywnego. Praktycznie : więcej niż 20-30m nie jest ci potrzebne, a tyle mi działa.
    2)Taka sama jak w punkcie nr 1
    3)Ettl to pomiar mocy błysku lampy. Reszta bajerów (HSS, wyzwalanie błysku na drugą kurtynę, Master, Strobo) to dodatkowe funkcje lampy, które również działają przy użyciu kabla ettl. Sterowanie lampą z poziomu aparatu jest również możliwe przy użyciu tego kabla, ale musisz mieć odpowiednią puchę (50d, 5dmkII i pewnie jakieś jedynki).
    4)Możesz sieciowym, możesz klawiaturowym, możesz także dowolnie innym, byleby żył było conajmniej tyle ile potrzeba, i żeby miał jakiśtam pewnie odpowiedni opór i inne parametry elektryczne.

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Czy moge przedłuzyć kabel 5 metrowy kablem np sieciowym, czy moze polecacie jakis innny??
    Do takiego zastosowania idealnie nadaje się LiYY 6 x 0.14 mm2. Sieciowy także się nada ale tylko i wyłącznie linka.

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    ...jeżeli użyjesz dobrego kabla...
    Dobrego czyli jakiego? Z takiego ogólnikowego stwierdzenia nic nie wynika.

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Sterowanie lampą z poziomu aparatu jest również możliwe przy użyciu tego kabla, ale musisz mieć odpowiednią puchę (50d, 5dmkII i pewnie jakieś jedynki).
    20D, 30D oraz 40D także posiadają funkcje sterowania lampą z poziomu korpusu.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 24-06-2009 o 23:38 Powód: Automerged Doublepost
    EOS + Speedlite

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    20D, 30D oraz 40D także posiadają funkcje sterowania lampą z poziomu korpusu.
    Zależy jakiego sterowania. Zmieniszli w 20tce tryb lampy np z E-TTL na M i ustawisz moc? Albo C.Fn'y? Z 40tką to się zgodzę, faktycznie.

Początki nałogu Awatar maro25
    Miasto
    Skawina

Domyślnie

Zrobiłem przeróbkę na podstawie mellos'a z tym że przedłużkę PS/2 (1,8m) dorobiłem do skręcanego kabla. W takiej konfiguracji wszystko śmiga i daje długość 3,6m (w praktyce prawie 3m).
    Jeśli wpinam kolejny kabel PS/2, 1.8m (łącznie mam już 5,4m) to kabel nie przenosi automatyki i lampa błyska pełną mocą.
    Możliwe, że moja EX420 ma taki sam problem jak opisywany wyżej Metz, ale stawiałbym na to, że kable PS/2, które kupiłem są nieekranowane.

Taki zestaw będzie mi służył głównie do makrofotografii, więc te prawie 3m mi wystarczą. Jednak do sesji w plenerze może czasem być za krótki.
    Jak myślicie czy jak kupię kabel ekranowany i założę nieekranowane wtyczki z kabla, który mam obecnie to coś pomoże. Wiem, że w teorii wtyczki też powinny być ekranowane, ale nie wiem gdzie takie kupić. Może jakieś sugestie, co jest nie tak?

Strona 26 z 48 PierwszyPierwszy ... 16242526272836 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów