Pokaż wyniki od 1 do 10 z 478

Wątek: jak przedłużyć off-shoe do 2-3m. ?

Mieszany widok

Domyślnie

micles -tak się skupiłem na giełdzie że nie wspomniałem o pomierzeniu kabli
    Najlepiej jest mierzyć za pomocą omomierza jeśli potrafisz się nim posługiwać
    sprawdź kolejno rezystancję każdego przewodów z osobna -im niższa tym lepsza, ideałem byłoby wartość zero ale tyle to tylko nadprzewodniki osiągają :P
    sprawdź również czy nie ma zwarć pomiędzy kablami.
    Skoro przewód jest długi, niegłupim byłoby założyć mu na końcach koraliki ferrytowe (takie jak na kablach sygnałowych w komputerze np od monitora) i postarać się żeby miał możliwie najmniej miejsc połączeń i jak najlepiej ekranowane były od siebie żyły
    (jak mnie uczyli w szkole i zauważyłem na własnych błędach, im krótszy jest kabel i w mniejszej ilości miejsc lutowany, tym większe prawdopodobieństwo że będzie działać...)

Gdzieś, kiedyś widziałem ładną przeróbkę właśnie takiego off shoe cord, w której człowiek rozebrał obie kostki do aparatu i lampy, wyjął oryginalny kabel, wyciął otwory w tych kostkach i zamontował gniazdka bodajże rj-45.
    Całość wyglądała nad wyraz przyzwoicie, dodatkowo kable można było bardzo łatwo wymieniać...
    C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX

Regulamin pkt 8.

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Patryk_mirek Zobacz posta
    Skoro przewód jest długi, niegłupim byłoby założyć mu na końcach koraliki ferrytowe...
    Zabieg kompletnie zbyteczny. Pręty oraz krążki ferrytowe (oczywiście w odpowiedni sposób połączone z układem) stosuje się dla obwodów/urządzeń narażonych za zwiększone zakłócenia elektromagnetyczne - nie sądzę aby lampy pracowały w takim środowisku.

Cytat Zamieszczone przez Patryk_mirek Zobacz posta
    ...jak najlepiej ekranowane były od siebie żyły...
    Jak już to izolowane - standardowa izolacja żył kabla spokojnie wystarczy. Jeżeli chodzi natomiast o ekranowanie takiego kabla, to nie miało by ono racji bytu. Jak zapewne wiesz aby ekran spełniał swoją funkcję musi zostać uziemiony, co w ww. sposobie jego wykorzystania było by raczej niewykonalne.
    EOS + Speedlite

Uprawnienia umieszczania postów