Strona 18 z 48 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 478

Wątek: jak przedłużyć off-shoe do 2-3m. ?

Początki nałogu
    Miasto
    okolice Kalwarii Zebrzydowskiej / Ireland

Domyślnie

Ja kupiłem na allegro i bodajże u tego samego sprzedawcy kupiłem za jakiś czas przedłużacz 10m.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Sprawdziłem tę Deltę 5m na dwu różnych 5dmkII i dwu różnych Metzach 48 i 58. Ma ktoś może taki zestaw ?

Będę miał też drugi kabel, może jakimś cudem po prostu się nie da takiej kompilacji 5d>metz>delta zgrać...
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 28-04-2009 o 14:13
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Sprawdziłem...
    I jaki jest rezultat sprawdzania? Nie działa? A metz'y na stopkach od 5dmk2 chodzą?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    I jaki jest rezultat sprawdzania? Nie działa? A metz'y na stopkach od 5dmk2 chodzą?
    Na stopkach chodzą dobrze, na kablu walą pełną parą.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

model -Gniazdka ps/2 nabędziesz na pobliskiej giełdzie elektronicznej(w prawie każdym dużym mieście znajdziesz takową) lub w pobliskim sklepie elektronicznym (owszem, to oczywista oczywistość ale czasem takich rzeczy sie nie bierze pod uwagę)

Z racji tego, iż jestem z zawodu (technikiem) elektronikiem i co nieco o kabelkach wiem i widziałem też to zjawisko na przykładzie kabli sieciowych, chciałbym zwrócić uwagę na jakość złącza kablowego jak i samego kabla -im jest dłuższy tym większe zakłócenia(dlatego im dłuższy tym lepsze materiały, filtry, ekrany i wyższa cena).
    Tak więc tego 'off shoe cord' nie można przedłużać w nieskończoność, bo przy dłuższym kablu, lampa może dostawać zbyt mało prądu/jakieś niespodziewane zakłócenia/zacząć wariować lub też w ogóle nie chcieć współpracować.
    C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX

Regulamin pkt 8.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Na stopkach chodzą dobrze, na kablu walą pełną parą.
    Sprawdź po kolei piny od kabla czujnikiem. Może któryś nie teges. Pozostaje jeszcze sprawa innej konstrukcji stopki metz'ów - może akurat coś minimalnie nie styka...

Cytat Zamieszczone przez Patryk_mirek Zobacz posta
    Tak więc tego 'off shoe cord' nie można przedłużać w nieskończoność, bo przy dłuższym kablu, lampa może dostawać zbyt mało prądu/jakieś niespodziewane zakłócenia/zacząć wariować lub też w ogóle nie chcieć współpracować.
    Dla mnie 40m to już nieskończoność

Domyślnie

micles -tak się skupiłem na giełdzie że nie wspomniałem o pomierzeniu kabli
    Najlepiej jest mierzyć za pomocą omomierza jeśli potrafisz się nim posługiwać
    sprawdź kolejno rezystancję każdego przewodów z osobna -im niższa tym lepsza, ideałem byłoby wartość zero ale tyle to tylko nadprzewodniki osiągają :P
    sprawdź również czy nie ma zwarć pomiędzy kablami.
    Skoro przewód jest długi, niegłupim byłoby założyć mu na końcach koraliki ferrytowe (takie jak na kablach sygnałowych w komputerze np od monitora) i postarać się żeby miał możliwie najmniej miejsc połączeń i jak najlepiej ekranowane były od siebie żyły
    (jak mnie uczyli w szkole i zauważyłem na własnych błędach, im krótszy jest kabel i w mniejszej ilości miejsc lutowany, tym większe prawdopodobieństwo że będzie działać...)

Gdzieś, kiedyś widziałem ładną przeróbkę właśnie takiego off shoe cord, w której człowiek rozebrał obie kostki do aparatu i lampy, wyjął oryginalny kabel, wyciął otwory w tych kostkach i zamontował gniazdka bodajże rj-45.
    Całość wyglądała nad wyraz przyzwoicie, dodatkowo kable można było bardzo łatwo wymieniać...
    C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX

Regulamin pkt 8.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Na razie takie ulepszenia nie są potrzebne - 20m mi działa.

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Skoro przewód jest długi, niegłupim byłoby założyć mu na końcach koraliki ferrytowe...
    Zabieg kompletnie zbyteczny. Pręty oraz krążki ferrytowe (oczywiście w odpowiedni sposób połączone z układem) stosuje się dla obwodów/urządzeń narażonych za zwiększone zakłócenia elektromagnetyczne - nie sądzę aby lampy pracowały w takim środowisku.

...jak najlepiej ekranowane były od siebie żyły...
    Jak już to izolowane - standardowa izolacja żył kabla spokojnie wystarczy. Jeżeli chodzi natomiast o ekranowanie takiego kabla, to nie miało by ono racji bytu. Jak zapewne wiesz aby ekran spełniał swoją funkcję musi zostać uziemiony, co w ww. sposobie jego wykorzystania było by raczej niewykonalne.
    EOS + Speedlite

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Dla wszystkich którzy nie lubią: lutowania - poparzonych paluchów, taśm izolacyjnych - poprzecinanego naskórka, zastanawiania się jaki kolor kabla do jakiego etc.... mam bardzo "czyste", szybkie i bardzo łatwe rozwiązanie konstrukcyjne przedłużacza do kabla E-TTL :

Lista zakupów:

1. Kupiłem najtańszy niefirmowy kabel E-TTL II
    wtedy kosztował niecałe $30,

2. Dwa telefoniczne złącza męskie- tanie jak barszcz.

3. Zaciskarka złączy modularnych - Cena netto: 12,00 PLN :

Ja swoja zaciskarkę oddałem do sklepu bo była droższa od wspomnianego kabla ($40), zgodnie z amerykańskim prawem konsumenta 30-Day Money-Back Guarantee,
    W Polsce z tego co pamiętam można było kupić coś z tak zwanym "wymówieniem"
    Można ewentualnie poprosić znajomego montera z TPSA żeby pożyczył urządzenie nam albo zamontował wtyczki.

3. Dwa łączniki telefoniczne:
    cena 0.56zł +vat

4. Kabel telefoniczni 6-cio żyłowy dowolnej długości.

Proces montażu jest banalny i nie zajmuje więcej niż 10 min, nie trzeba się przy tym zastanawiać który kabel do którego, jedyna rzecz o której musimy pamiętać to to że w jednej z wtyczek, trzeba ułożyć kable odwrotnie niż w drugiej -odbycie lustrzane.

Tak wygląda zestaw po zainstalowaniu wtyczek:

A tak w wersji dwumetrowej:
    I tak w wersji 10-cio metrowej
    i działa:

Pozdrawiam
    Van.

Strona 18 z 48 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów