Sprawdze sam delte na 5D Mk II i dam znac, bo nie testowalem nawet. Ciekawe.
Sprawdze sam delte na 5D Mk II i dam znac, bo nie testowalem nawet. Ciekawe.
Toś mi zabił ćwieka... sprawdziłem to i najzwyczajniej działa. Wiec problem jest chyba jednostkowy :/
Jesli masz miernik elektryczny to sprawdz przejście na wszystkich żyłach - wyeliminujesz tym wade kabla i dowiesz sie czy to nie np. stopka wyruszana...
Ostatnio edytowane przez gareth ; 22-04-2009 o 12:36
Też się skusiłem na cięcie 115zł działającego przewodu na rzecz wstawienia mu wtyczek ps/2. Cięcie w połowie, żyły skręcone razem (nie lutowane), opaska termokurczliwa(chyba za duża), trochę taśmy izolacyjnej.
W domu znalazłem tylko 20m przedłużaczy ps/2, jak widać : działa. Kupię sobie niedługo jeszcze pewnie z 10m i zdam relację.
Dokonałem testów trybu HSS w warunkach domowych. Test polegał na walnięciu lampą na 1/1 na 24mm w ścianę tak, żeby centralna część kadru była przepalona, przy czym starałem się, by ta powierzchnia była jak najmniejsza (według jej rozmiaru oceniałem ilość światła wyemitowanego przez lampę / zarejestrowanego przez matrycę).
Takie same "światło" uzyskałem przy kombinacjach :
Test pierwszy (mierzący spadek mocy po włączeniu trybu HSS) :
bez HSS : 1/250 @ f/9.0
z HSS : 1/320 @ f/4.0
WNIOSEK : włączając tryb HSS tracimy 2EV mocy lampy. (1/250 @ f/9.0 - 1/320 @ f/4.0 = 2EV)
Test drugi (sprawdzający spadek mocy przy skracaniu czasu proporcjonalnie do otwierania przysłony)
z hss : 1/320 @ f/22
z hss : 1/6400 @ f/5.6
WNIOSEK : moc lampy w trybie HSS nie zmienia się podczas skracania czasu proporcjonalnie do otwierania przysłony. (1/320 @ f/22 ~= 1/6400 @ f/5.6)
Wniosek ogólny : Jeżeli nie potrzebujemy płytkiej GO, bądź czasu naświetlania poniżej czasu x-sync, to nie stosujemy HSSa. Jeżeli stosujemy HSSa, to możemy używać dowolne proporcjonalnie ustawienie czasrzysłona da nam tą samą moc lampy, zatem możemy płynnie i bez zmartwień dobierać przysłonę w celu uzyskania odpowiedniej GO.
a czy ktoś się orientuje gdzie można kupić same gniazda PS/2 bez kabla? podobno grosze to kosztuje, a ja nie wiem gdzie można dostać... :/
Podpisy kłamią
Ja u mnie w sklepie mam przedłużacz PS/2 5m za 6zł. Myślę, że w porównaniu do ceny kabla eTTLowego taki wydatek jest dość znikomy. Ale faktycznie, fajniej jest na samych wtyczkach, bo łączenie wychodzi krótsze.
No właśnie lepiej to wygląda na samych wtyczkach. No cóż... jak nie znajdę, to będę ciął przedłużacze![]()
Podpisy kłamią
Ja w akcie desperacji zrobiłem to na białym przedłużaczu, bo sklep był zamknięty w sobotę, a do poniedziałku nie chciało mi się czekać
I tak liczę na to, że po jakimś czasie coś zacznie szwankować i będę miał szansę to poprawić.