Pokaż wyniki od 1 do 10 z 478

Wątek: jak przedłużyć off-shoe do 2-3m. ?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    ...
    Jak tez mam cos takiego, ale solidniejsze wtyczki (cos jak kiedys przy gramofonach/magnetofonach). Mialem wczensiej takie jak twoje, ale sie rozlaczaly i cos tam nie kontaktowalo z czasem.
    Kabel w srodku ekranowany - ma 5m dlugosci, dziala bardzo dobrze jak masz jedna lampe na ETTLu. Ale jak chcesz ta lampa pracowac jako master, albo jeszcze lepiej uzywac jako jako master (do 3 innych EiXsow) ale z wylaczonym blyskiej glownym. To na 5D juz sie kaszani, raz jest, raz walnie cala moca. Na razie skrocilem wstawke do 4 metrow, moze transmisja bedzie lepiej chodzic.

Sprawdz sobie jak dziala master na tak dlugim kablu + 2 slave-y.
    I daj znac, moze kabel od klawiatury lepszy. niz ten co mam.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Jak tez mam cos takiego, ale solidniejsze wtyczki (cos jak kiedys przy gramofonach/magnetofonach). Mialem wczensiej takie jak twoje, ale sie rozlaczaly i cos tam nie kontaktowalo z czasem.
    Kabel w srodku ekranowany - ma 5m dlugosci, dziala bardzo dobrze jak masz jedna lampe na ETTLu. Ale jak chcesz ta lampa pracowac jako master, albo jeszcze lepiej uzywac jako jako master (do 3 innych EiXsow) ale z wylaczonym blyskiej glownym. To na 5D juz sie kaszani, raz jest, raz walnie cala moca. Na razie skrocilem wstawke do 4 metrow, moze transmisja bedzie lepiej chodzic.

Sprawdz sobie jak dziala master na tak dlugim kablu + 2 slave-y.
    I daj znac, moze kabel od klawiatury lepszy. niz ten co mam.
    Mam normalne 3 lampy studyjne z regulacją mocy, porządne softboxy, strumienice, słoneczko, wrota, radiowy wyzwalacz itd. ale to jest inna bajka, ten zestaw nie zastąpi studia, nie w takim celu go zrobiłem. Chodziło mi o coś mobilnego co można zabrać bez rozkładania do samochodu, pojechać w plener albo jakieś ciekawe wnętrza i nie targać 10 kilo sprzętu, godzinę rozkładać a potem szukać źródła zasilania. Myślę że taki softbox + blenda + wykorzystanie światła zastanego w zupełności wystarczy.
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 11-11-2008 o 21:33

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

A czy mozesz dla mnie sprawdzic jak masz mozliwosc jak dziala na tym - master + chociaz jeden EX jako slave w ETTLu.
    To ze mobilne to wiadomo i mozna zabrac to do kogos i nie potrzebuje 230V. W ogole kiedys zeby robic fotki w stylu studyjnym bylo tylko ISO 100 na kliszy i potezne lampy. Teraz jest ISO 800 i filozofia pracy z blyskiem nieco sie zmienia.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    A czy mozesz dla mnie sprawdzic jak masz mozliwosc jak dziala na tym - master + chociaz jeden EX jako slave w ETTLu.
    Niestety nie posiadam drugiej lampy, ale przy okazji sprawdzę dla zaspokojenia własnej ciekawości.

Coś już napisał
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Mam sugestie co do lutowania trzeba bardzo uważać przy lutowaniu wtyczek i robić to bardzo szybko bo można łatwo przegrzać pin i stopić plastik wokół niego przez co pin się skrzywi! To jedno a drugie to jeśli któryś z kabelków dotyka metalowej obudowy wtyczki bądź gniazda będzie powodował zwarcie dlatego proponuje odizolować kabelki od obudowy kawałkiem taśmy!

Lutownica chyba mnie nie lubi bo od godz. 14 to lutowałem ale niestety przegrzałem pin i przekrzywiłem go.. niestety musze kupić jeszcze jedną wtyczkę i gniazdo i oddać to komuś bardziej kompetentnemu.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukaszlada Zobacz posta
    Mam sugestie co do lutowania trzeba bardzo uważać przy lutowaniu wtyczek i robić to bardzo szybko bo można łatwo przegrzać pin i stopić plastik wokół niego przez co pin się skrzywi! To jedno a drugie to jeśli któryś z kabelków dotyka metalowej obudowy wtyczki bądź gniazda będzie powodował zwarcie dlatego proponuje odizolować kabelki od obudowy kawałkiem taśmy!

Lutownica chyba mnie nie lubi bo od godz. 14 to lutowałem ale niestety przegrzałem pin i przekrzywiłem go.. niestety musze kupić jeszcze jedną wtyczkę i gniazdo i oddać to komuś bardziej kompetentnemu.
    to zależy też jaką masz lutownicę - ja lutuję stacją lutowniczą z regulacją temperatury to się nic nie krzywi - jak zwykłą transfotmatorówką to może być za gorąca - polecam wtedy wziąć na grot nowy cieńszy i troszkę dłuższy drut - pozwoli to na precyzyjniejsze "celowanie". i oczywiście najpierw "posrebrzyć" cyną końcówki (z lekkim nadmiarem), odpowiednio przyciąć, przygotować gniazdo i wtedy każdy drucik osobno wtykać i lutować do pinów
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Coś już napisał
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    to zależy też jaką masz lutownicę - ja lutuję stacją lutowniczą z regulacją temperatury to się nic nie krzywi - jak zwykłą transfotmatorówką to może być za gorąca - polecam wtedy wziąć na grot nowy cieńszy i troszkę dłuższy drut - pozwoli to na precyzyjniejsze "celowanie". i oczywiście najpierw "posrebrzyć" cyną końcówki (z lekkim nadmiarem), odpowiednio przyciąć, przygotować gniazdo i wtedy każdy drucik osobno wtykać i lutować do pinów
    Dokładnie zwykła transformatorowa lutownica z lat 80 ;p A cieńszy drut nie będzie się szybciej nagrzewał ;> A co do samego sposobu lutowania to tak właśnie robiłem. Tyle że w moim wtyku nie ma takich tajnych pinów w które można wsadzić do środka drut i go zalutować tylko trzeba do boku pina przylutowac..

Uprawnienia umieszczania postów