Witam, odświeżam troszkę wątek, chciałem uporządkować moją (a może nie tylko moją) wiedzę, a może w międzyczasie coś się zmieniło na rynku...

Mam 350D i 580EX, przymierzam się do sesji z modelkami; akty, art - glamour (w miarę skromnych możliwości i talentów;-). Praktycznie wykluczam zakładanie 580 na aparat (chyba że korzystając z odbić typu ściana, blendy), raczej na statywie 2-3m od aparatu, również z tyłu modelki (kontra).

No i ostatecznie problem; jak to łączyć? 350D i 580EX bezprzewodowo nie pójdzie, to już wiem. Off-camera shoe cord 2 strasznie drogi i strasznie krótki. Ktoś to przerabia niedrogo? (mnie lutownica nie lubi raczej...:-)). Ktoś wytwarza zamiennik w rozsądnych cenach? Przy fotoceli (nawet z opcją na drugi błysk) stracę TTL-II. Transmiter i radiowo-zdalne sprawy trochę mnie odstraszają cenowo...

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie (również zdementowanie jeżeli coś poplątałem z moimi teoriami) jak zbudować dobrze działający, możliwy do rozbudowy system (czasem będę mógł porzyczyć 550EX, w przyszłości studyjne lampy trzeba będzie nabyć), chciałbym korzystać z dobrodziejstw TTL, no chyba że ktoś mnie przekona do innej opcji.

I ostatnia prośba, (może nowy wątek ?); czy mógłby ktoś z was podzielić się doświadczeniami co do aktów LOW-KEY? Jakie światła, jakie ustawienia (ratio itp), może przykłady fot.

Pozdrawiam i dziękuje z góry za odpowiedź.