Strona 45 z 48 PierwszyPierwszy ... 354344454647 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 441 do 450 z 478

Wątek: jak przedłużyć off-shoe do 2-3m. ?

Początki nałogu Awatar talarczyk
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

Skoro i tak chcesz przedłużać to po co wydawać kasę na 3m produkt? Nie lepiej krótki, skręcony + przedłużacz? Po ew. przecięciu krótkie odcinki skręconego kabla mogą robić za "amortyzatory" - czyli statyw nie poleci od razu jak się zahaczy o kabel

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

To samo chciałem pisać... Chociaż sprężynka mnie wkurza, bo się plącze w plecaku :P

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Btw. jeśli chodzi o mój problem, to go rozwiązałem. Tak jak przypuszczałem ekran we wtyczce nie był przylutowany do ekranu w przedłużaczu.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Chciałem ogłosić światu, że zrobiłem sobie kabel v2.

Poza obecnym kablem
    gniazdo_do_stopki_aparatu - gniazdo_PS/2_męskie - gniazdo_PS/2_żeńskie - gniazdo_do_stopki_lampy
    mam jeszcze
    gniazdo_PS/2_żeńskie - (rozdwojenie) < - gniazdo_do_stopki_lampy i - gniazdo_PS/2_męskie

Dzięki temu mogę używać kabla jako dwójnika do dwóch lamp (kabel z aparatu - przedłużacz PS/2 - pierwsza lampa - przedłużacz PS/2 - druga lampa), albo tak jak na początku, tylko do jednej lampy (kabel z aparatu - przedłużacz PS/2 - lampa). (oczywiście przedłużaczy PS/2 nie trzeba wstawiać, można połączyć wszystko także i na krótko). Modularność zestawu jest dość wygodna. Teraz o użyteczności :

Jeżeli na lampach przed włączeniem menu lampy w aparacie ustawimy to samo, to nic złego się nie dzieje, aparat widzi lampy jako jedną i jest git.

Jeżeli na lampach w ETTL nastawimy różne wartości korekt, aparat głupieje, bo dostaje dwie różne informacje o korekcie no i moim zdaniem nie ma prawa to działać :P

Jeżeli na lampach ustawiamy różne parametry (zoom, moc w trybie M itp) to polecam nie zmieniać tej "różnej" opcji z poziomu aparatu, bo zgłupieje.

Wnioski : tanie, alternatywne rozwiązanie na posiadanie możliwości walenia HSSem więcej niż jedną lampą. Będę prawdopodobnie często używał tego rozwiązania w dwóch scenariuszach :

1) obie lampy w softboxie - wtedy ustawiam na lampach to samo i mam albo ETTL, albo Manual z możliwością regulacji mocy z poziomu aparatu.

2) lampy osobno : wtedy mam
    - ETTL i prawdopodobnie lampy błysną z tą samą mocą, więc można regulować ich ratio poprzez regulowanie odległości od oświetlanego obiektu (teoria jeszcze nie sprawdzona)
    - Manual z poziomu aparatu z tą samą mocą i wtedy na pewno mogę regulować ratio przez regulowanie odległości od oświetlanego obiektu
    - Manual z poziomu lamp i wtedy mam to samo co z tanimi, nieETTLowymi sposobami wyzwalania lamp typu chińskie wyzwalacze, bądź fotocele, tyle że nadal mam HSSa!

Jednak gdy nie będę potrzebował HSSa ani regulacji mocy z poziomu aparatu, skłaniał będę się do używania Yongnuo. (na przykład w studio)

Jak tylko wypróbuję to w praniu, to pokażę efekty i zdam relację, czy z w/w ograniczeniami lampy nie wariują.

Dopiero zaczyna Awatar matefusz

Domyślnie

Jutro powinny do mnie dojść: zamiennik off-shoe i komplet końcówek (męskich, żeńskich) i przedłużka.

Będę majstrował

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa/Słubice

Domyślnie

Szkoda czasu na lutowanie końcówek PS/2 (żeńska, męska). Są fatalnej jakości.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja swoje wiem. Od 26 kwietnia 2009r (btw - moje urodziny) używam tych samych gniazd i nie narzekam. A używam intensywnie i bezpardonowo.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Ja swoje wiem. Od 26 kwietnia 2009r (btw - moje urodziny) używam tych samych gniazd i nie narzekam. A używam intensywnie i bezpardonowo.
    Zdaje mi się, że koledze chodziło o sprawę lutowania OC-E3 bezpośrednio w rozbieralne gniazda PS/2, a nie o to czy sam system PS/2 jest dobry czy nie. I mam takie samo zdanie jak Mekwion (jeśli dobrze zrozumiałem o czym mowa)...

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jeżeli chodzi o rozbieralne, to mogę nieśmiało potwierdzić (rozbieralne jackowe wtyczki zawsze mi się psuły szybciej niż te z odzysku (odcinane z rozwalonych słuchawek etc))

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa/Słubice

Domyślnie

Dokładnie, chodziło o rozbieralne wtyczki/gniazda PS/2.
    Natomiast sam używam przedłużaczy PS/2, ale łączonych na kablu

Strona 45 z 48 PierwszyPierwszy ... 354344454647 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów