Strona 34 z 48 PierwszyPierwszy ... 24323334353644 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 331 do 340 z 478

Wątek: jak przedłużyć off-shoe do 2-3m. ?

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Otóż to canon właśnie ma standard długości kabla, a wyznacza go tym co sprzedaje czyli bardzo krótki.Canon zaprojektował na baterię niejako do noszenia przy sobie więc nikt się nie przejmował zagadnieniami przesyłu danych na większe odległości, co tak czy inaczej nie jest proste i musieliby się faktycznie postarać - przynajmniej o korekcję błędów tak jak pisał tplewa.
    Na większe odległości (niż metr) canon zaleca swoją systemową podczerwień

micles - mi by się nie chciało rozciągać tyle okablowania do takich zdjęć, dlatego pisałem o radiówce ;-) tym bardziej jeśli często tak focisz...
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez magart Zobacz posta
    micles - mi by się nie chciało rozciągać tyle okablowania do takich zdjęć, dlatego pisałem o radiówce ;-) tym bardziej jeśli często tak focisz...
    Wolę zamiast Pocketów dołożyć ten 1k do 5d, a kable nadal rozwijać

Bywalec

Domyślnie

Czy któryś z szanownych forumowiczów mógłby udzielić mi kilku wskazówek, w jaki sposób wykorzystać taką lampę oddaloną od aparatu? Czy np ustawić ją trochę z boku, pod kątem? Wiem, że wszystko zależy od konkretnej sytuacji zdjęciowej, ale chodzi mi o jakieś uniwersalne uwagi. Ewentualnie proszę o wskazanie strony czy poradnika gdzie można znaleźć jakieś przykłady wykorzystania takiej lampy np w plenerze.
    Canon EOS 50D + 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM + 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM + 50mm f/1.8 + 580EX II

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Czym prędzej zauważ, że do portretów lepsze jest światło miękkie. Spraw sobie (lub zrób) softboxa/beautydisha/parasolkę/ chociażby błyskaj przez kawał prześcieradła rozciągnięty na jakiejś ramce (albo od niego odbijaj)

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Daniell Zobacz posta
    Czy któryś z szanownych forumowiczów mógłby udzielić mi kilku wskazówek, w jaki sposób wykorzystać taką lampę oddaloną od aparatu? Czy np ustawić ją trochę z boku, pod kątem? Wiem, że wszystko zależy od konkretnej sytuacji zdjęciowej, ale chodzi mi o jakieś uniwersalne uwagi. Ewentualnie proszę o wskazanie strony czy poradnika gdzie można znaleźć jakieś przykłady wykorzystania takiej np w plenerze.

http://foto.jasiu.pl/index.html
    40D - T17-50 f/2.8; C85 f/1.8; C430EX MkII; Benro 228n6 KS-0, YONGNUO OC-E3, CTR-301P trigger; Lowepro MicroTrekker 200

Bywalec Awatar odi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja natomiast mam mały problem z nowo zakupionym kablem off-shoe.
    Teoretycznie wszystko jest ok, na kabel zapinam 580EXII, całość przymocowana do softboxa 80x80. Gdy tylko popchnę lampę do przodu, prawdopodobnie robi się jakieś zwarcie na złączu kostka-lampa i lampa zaczyna wyzwalać się sama, tzn błyska co jakiś czas i pomaga jedynie wyłączenie i włączenie lampy. Czy mieliście podobne przypadki? Jeśli tak, to może macie sposób aby sobie poradzić z tym problemem i jesteście w stanie podzielić się nim??
    pkt 8 regulaminu

Początki nałogu Awatar woyd
    Miasto
    Dębno

Domyślnie

Witajcie,

odswieze troche tamat w konkretnym celu. Kupilem 4m kabel na u sprzedawcy guni1 czyli w InFoto. Niestety - kabel nie obsluguje ETTL (lampa nie obsluguje trybu Hs - przy czasach ponizej 1/200 symbol czasu miga i lampa wali pelna moca). Poniewaz skontaktowal sie ze mna inny allegrowicz, ktory tez kupil kabel u tego sprzedawcy - wyglada na to, ze wadliwa jest cala partia. To tak w ramach ostrzezenia. Sam kabel wyglada solidnie, ma dodatkowe ramie do zamocowania lampy z kablem na statywie - niestety - nie dziala podstawowa funkcja, dla ktorej go kupilem. Sklep zachowal sie jak najbardziej fair - jestem umowiony na zwrot.

Czy ktos trafil gdzies jeszcze na wadliwe kable ?? Chce kupic kabel gdzie indziej, ale nie chce "powtorki z rozrywki"

Pozdrawiam

Ps. sory za brak polskich liter, ale jestem w UK na kompie znajomych, ktorzy nie maja zainstalowanego polskiego jezyka.

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez woyd Zobacz posta

Czy ktos trafil gdzies jeszcze na wadliwe kable ?? Chce kupic kabel gdzie indziej, ale nie chce "powtorki z rozrywki"
    Ja kupiłem ten kabel, na prawdę dobra jakość wygląda jak oryginał tyle, że dłuższy.
    http://www.allegro.pl/item714357328_...non_oc_e3.html

Uzależniony Awatar blum
    Miasto
    świętokrzyskie

Domyślnie

a po co Ci 10m sprezynki? IMHO bez sensu jesli stosujesz do lampy na statywie. Poza tym rozumiem, ze 10m ma dopiero jak rozciagniesz?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blum Zobacz posta
    a po co Ci 10m sprezynki? IMHO bez sensu jesli stosujesz do lampy na statywie. Poza tym rozumiem, ze 10m ma dopiero jak rozciagniesz?
    Dla ciebie bez sensu dla innych nie, 10 metrów faktycznie po solidnym rozciągnięciu skrętki.

Strona 34 z 48 PierwszyPierwszy ... 24323334353644 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów