Strona 30 z 44 PierwszyPierwszy ... 20282930313240 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 478

Wątek: jak przedłużyć off-shoe do 2-3m. ?

Mieszany widok

Bywalec
    Miasto
    Kamienna Góra/Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Kupię jeszcze z 10m czarnego, bo na razie mam tylko taki oliwkowy, to zobaczymy czy pociągnie
    trzeba by sprawdzić ile jest błędnych "paczek" po e-ttl na tych 15m
    lampa może działać bo transmisja w przypadku błędów jest ponawiana.
    Jednak stosując proste scalaczki można zrobić konwersję na RS485 i wtedy to już można lecieć po kablu z odległościami i do 1km

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A mnie liczba błędów nie obchodzi, ważne żeby nie opóźniało zrobienia zdjęcia i błysnęło wtedy kiedy trzeba :P

Bywalec
    Miasto
    Kamienna Góra/Wawa

Domyślnie

A mnie liczba błędów nie obchodzi, ważne żeby nie opóźniało zrobienia zdjęcia i błysnęło wtedy kiedy trzeba :P
    No właśnie niby tak tylko jak sąsiad włączy jakiś odkurzacz z iskrzącymi szczotkami w silniku itp. to całą transmisje może szlak trafić, do tego taki kabel to już ładna antena i może się w nim coś indukować... ale to tak pesymistycznie myśląc

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Czyli co, rozłożyć wzdłuż kabla moje wszystkie narzędzia elektryczne z szopki i sprawdzić wtedy na ile będzie działać?

Bywalec
    Miasto
    Kamienna Góra/Wawa

Domyślnie

Czyli co, rozłożyć wzdłuż kabla moje wszystkie narzędzia elektryczne z szopki i sprawdzić wtedy na ile będzie działać?
    he he
    no jak chcesz - ale to jak mówiłem jest loteria raz może działać, a mogą nastąpić niesprzyjające warunki i przestanie Tego się nie uniknie bo Canon nie projektował tej transmisji z uwzględnieniem poprawnego działania na takie odległości

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

No Panowie bez przesady z opóźnieniami sygnału i innymi duperelami. Prędkość prądu jest na tyle duża (prawie jak światło), że w naszej skali długość nie ma znaczenia na "opóźnienie" błysku .
    Warto zadbać o porządny kabel, nie za cienki i o dobre złączki co by po prostu wszystko bezproblemowo łączyło. trzeba uważać na "chińskie" kable bo tam wszystko cienkie jak włos. wtyczki też mogą być zaśniedziałe itp. nie mogą być za cienkie, ot co. nie moga mieć zbyt dużej rezystancji i tłumienia.
    można sobie między bajki włożyć, chyba że mamy jakieś nesamowite pola które moga zakłucać nasz sygnał.
    Z tego co mi wiadomo to lampa ma transfer danych o częstotliwości do 100kHz. Są to jedynie dane informacyjne dotyczące ustawień . Samo wyzwalanie błysku odbywa się za pomocą pojedynczego sygnału na jednym pinie lampy (tym największym). Faktem jest, że to sygnał cyfrowy (przebieg prostokątny) i trudniej się go przesyła niż sygnał akustyczny (też w paśmie do 100kHz), który jest bardziej sinusoidalny. Ale wciąż to jest niewiele kHz i wystarczy okablowanie zrobić po prostu starannie.
    Na przykład linie telefoniczne pracują na podobnej częstotliwości i linie puszczane są na kilkadziesiąt/kilkaset metrów bez żadnych ekranów, mało tego - leci przy tym czasem sygnał internetowy (większa częstotliwość) i też daje radę.
    Ostatnio edytowane przez magart ; 13-07-2009 o 01:19
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Bywalec
    Miasto
    Kamienna Góra/Wawa

Domyślnie

magart po części dobrze kombinujesz ale nie do końca...

Tak jak podałęm sygnał ma ok 104kHz

Nie przyrównuj tutaj telefonów czy ADSL to są linie transmisyjne przewidziane na większe odległości. Powiem ci że na wzmacniaczach stosowanych w ADSL krótkofalowcy robią 10W wzmacniacze na 3.5MHz
    Do tego stosuje się różne modulacje

Tutaj chodzi o poziomy napięć i odstęp (różnice pomiędzy napięciem przy 0 i 1) prędkość narastania zboczy itd. itp.

Co do tego co leci po E-TTL to leci też wyzwolenie flasha jak i preflash.
    A dzisiaj nawet wyszło w jednym z wątków że standardowy pin wyzwalany jest migawką. Co ciekawe w trybie LV nie wyzwolisz nim lampy (migawka jest cały czas otwarte), lampa wyzwalana jest wtedy przez E-TTL (tutaj dzieki dla dr11 że to sprawdził)...

Jak by było tak pięknie że się liczą tylko opóźnienia itp. to by było cudownie, można by sobie dobrym kablem z dobrymi złączkami prowadzić transmisje na tysiące kilometrów - a jak widać to nie nawet prosty i tani temat stosując światłowody... Tak samo nie potrzeba by standardów pętli prądowych, RS485 itp. - a właśnie po to powstały...

Temat jest dużo bardziej skomplikowany, ale to nie forum elektroniczne więc nie będę się tutaj nad tym rozwodził.

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Chyba mnie do końca nie zrozumiałeś:
    tplewa: "Tutaj chodzi o poziomy napięć i odstęp (różnice pomiędzy napięciem przy 0 i 1) prędkość narastania zboczy itd. itp."
    magart: "Faktem jest, że to sygnał cyfrowy (przebieg prostokątny) i trudniej się go przesyła niż sygnał akustyczny (też w paśmie do 100kHz), który jest bardziej sinusoidalny." itd. itp.

A co do reszty to napisałem, że kabelek po prostu nie może być lichy. Pisałem też między innymi o tłumieniu. Przy okazji - ekran między innymi wpływa na większe tłumienie...
    Wiesz, nie chodzi tu o to, żeby wymyślać "koło" od nowa. Canon wymyślił sobie lampy ze sterowaniem i zadbał o odpowiednie standardy, które nie są jakieś kosmiczne. Są odpowiednie różnice napięć i jak nie przesadzimy z kablami to będzie wszystko OK.
    Ale jednak od czy nawet rs485 to trzymajmy się z daleka
    Ja tam nie mam zamiaru wyzwalać lampy z kilometra, a i dalej twierdze, że to nie jest ogromna częstotliwość transmisji na odległości na nasze potrzeby. Zresztą kabelki miclesa są dobrym na to dowodem.
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Bywalec
    Miasto
    Kamienna Góra/Wawa

Domyślnie

Tak jak mówisz Canon opracował protokolik który jest wystarczający, jednak nie przystosował go do dużych odległości. Natomiast poziomy są gorze niż przy TTL-u czyli w uproszczeniu 0V = 0, 5V = 1...

Dlatego napisałem że przy odległościach 15-20m to już mogą się pojawić problemy...

Zauważ że LPT pracuje w poziomach TTL i to też z niskimi częstotliwościami, a przy długich kablach do drukarek występowały problemy > 10m, a zdarzało się i że przy krótszych też były problemy.

Mam na dysku oscylogramy transmisji z mojego Tektronix-a (gdzie ładnie widać poziomy,clk, dane), ale nie mogę ich tutaj zbytnio zamieścić bo rośnie komercyjna konkurencja w osobie dj_drops-a

Choć jak mówiłem nie jest to reguła i przy dobrym przewodzie może i poleci więcej, z tym że im dłuższy kabel tym większa szansa że coś będzie źle lub nie za każdym razem działać. W amatorce można sobie to wybaczyć, ale jak ktoś fotografuje komercyjnie to może to być już nie do przyjęcia.

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tplewa Zobacz posta
    Tak jak mówisz Canon opracował protokolik który jest wystarczający, jednak nie przystosował go do dużych odległości.
    Ale jakie znowu "duże odległości"? Micles wykonał przedłużkę o długości prawie 25 m, dokładnie ją przetestował i jednoznacznie stwierdził iż działa w 100% poprawnie. Długość 25 m jak na taki przedłużacz jest wystarczająco duża i jeżeli działa ona poprawnie (a działa) to nie widzę większego sensu w dalszym roztrząsaniu tematu szybkości transmisji i ewentualnych zakłóceń w kontekście odległości. Przedłużka działa i to się liczy, a ewentualne błędy transmisji zachodzące w "kanale transmisyjnym" są dla użytkownika kompletnie bez znaczenia skoro wszystko funkcjonuje poprawnie. Jak widać żadne wzmacniacze czy ekrany (które notabene w tym przypadku były by praktycznie bezużyteczne) nie są do prawidłowej pracy niezbędne.
    EOS + Speedlite

Strona 30 z 44 PierwszyPierwszy ... 20282930313240 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów