Strona 25 z 48 PierwszyPierwszy ... 15232425262735 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 478

Wątek: jak przedłużyć off-shoe do 2-3m. ?

Początki nałogu Awatar Malin
    Miasto
    Warszawa/Radom

Domyślnie

Ktoś orientuje się gdzie moge dostać same mocowania na statyw, takie jakie są na aukcjach z softboxami reporterskimi? Np. tak jak tu: http://www.allegro.pl/item640357309_...oc_bowers.html

P.S. czyli jak wkońcu jest z tym podwójnym kablem (http://www.infoto.pl/pl/Products/816...l_e_tt/Show/)? Czy jak zostawie ustawienia na lampach i zmienie EV na aparacie, to czy lampy dostosują się? Zachowają automatykę ETTL II?
    Regulamin pkt 8

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

To że [jak na aparacie zmienisz to będzie działać korekta] to było raczej pewne. Loome sprawdził ponadto, że różne wartości korekty na lampach też działają. Zatem ogólnie : wszystko działa. Jestem tylko ciekaw co ze sterowaniem lampą z poziomu puchy (40d/50d/5dmk2/pewnie jeszcze któraś z jedynek)

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    Za kilka dni jestem umowiany na sesje w plenerze, gdzie bede mial okazje przetestowac to rozwiazanie
    dla zainteresowanych, efekty w linku ponizej:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=47856&page=3
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Dopiero zaczyna Awatar mellos

Domyślnie

No to i ja opiszę swoją przeróbkę.
    Zakupiłem więc zamiennik Canon OC-E3 taki:
    Do tego 10m kabla 6 żyłowego ekranowanego i 2 kabelki przedłużki do klawiatury z wtykami PS2. Jedna para wtyczek do kabla 10m a druga do kostek aby pozbyć się tego kabla kręconego co przyprawiał mnie o dreszcze jak na niego patrzyłem
    i heyah do roboty.
    Rozkręciłem oby dwie kosteczki i sprawdziłem miernikiem czy kabelki lecą równolegle i tak było na wypadek lepiej sprawdzić bo różnie to bywa
    Rozrysowałem podłączenie i odlutowałem kabelki:
    Zaznaczyłem na fotce 4 sprężynkę by przy rozbieraniu komuś nie zginęła, jest to sprężynka z bolcem, służy ona do blokowania kiedy kabel siedzi już w stopce aparatu - jeśli chodzi oczywiście ten rodzaj kabelka a nie z dokręcaną stopką.
    Rozciąłem więc jedną przedłużkę z wtykami PS2 i dolutowałem wtyk męski do kostki na którą zapinamy lampę co wygląda tak:
    a żeński do kostki którą zapinamy na sanki aparatu:
    O czym należy pamiętać przed przylutowaniem kabli do kostki która siada na sanki aparatu !!! Aby przełożyć sobie wcześniej przed przylutowaniem kabelków obudowę od kostki oraz osłonkę:

I kabel gotowy do przedłużki. Należy przed przetestowaniem miernikiem sprawdzić czy nigdzie kable się nie stykają i czy wszystko dobrze podłączone.
    Potem łączymy nasze wtyki PS2 co daje nam kalbelek prosty 5m czy ile sobie tam zostawiliśmy.
    ... mała spiżarka canon'a i parę innych gratów

Dopiero zaczyna Awatar mellos

Domyślnie

Następnie robimy kabelek 10m - rozcinamy drugą przedłużkę i dolutowujemy do kabla zakładając sobie wcześniej na kabel koszulkę termokurczliwą.
    Można potem oblać klejem tak jak ja to zrobiłem takim pistoletowym
    Naciągamy koszulkę opalamy i gotowe.
    ... mała spiżarka canon'a i parę innych gratów

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Używał ktoś może tego? Stopka wygląda obiecująco...
    http://cgi.ebay.com/10m-33ft-TTL-off...3%3A1|294%3A50
    Body, stałki, zoomik

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ja tego uzywam tyle ze w krotszej wersji (aktualnie dluzszej bo sobie przedluzylem), jakosc wykonania naprawde na wysokim poziomie, zadnych problemow z wyzwalaniem czy czegos podobnego, stopka zapinana na aprat ma zapiecie takie jak 430 ex II, aha trzeba brac poprawke na to ze te 10m bedzie po calkowitym rozprostowaniu, czyli mozna mowic ze ma z 5m bo statyw by polecial jakby ktos chcial uzywac tego z wyprostowanym kablem.
    Ostatnio edytowane przez focs ; 08-06-2009 o 12:32
    40D - T17-50 f/2.8; C85 f/1.8; C430EX MkII; Benro 228n6 KS-0, YONGNUO OC-E3, CTR-301P trigger; Lowepro MicroTrekker 200

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Chyba że na dwa miesiące zawiesi sobie to z jakimś ciężarkiem na jednym końcu kabla

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Spoko, tak właśnie liczyłem, że ok. 5 będzie w zwisie ;-), mnie to by w zupełności starczyło. Czaiłem się na ST-E2, ale zniechęca mnie trochę, że nie działa to na AA(A), pojawiła się myśl o 430EX, ale tu znowu czytam, że nie da się wyzwolić z 580EX II bez błysku. To może choć taki kabelek...
    focs, kupowałeś z ebaya czy idzie to dostać gdzieś w kraju?
    Body, stałki, zoomik

Dopiero zaczyna

Domyślnie

ja na amazonie w uk kupilem bo tam tez mieszkam, dokladnie z http://www.amazon.co.uk/gp/offer-lis...&condition=new od BV-electronics, ma napisane ze wysyla za granice wiec nie powinno byc problemu. Tylko to jest krotsza wersja.
    Ostatnio edytowane przez focs ; 08-06-2009 o 22:56
    40D - T17-50 f/2.8; C85 f/1.8; C430EX MkII; Benro 228n6 KS-0, YONGNUO OC-E3, CTR-301P trigger; Lowepro MicroTrekker 200

Strona 25 z 48 PierwszyPierwszy ... 15232425262735 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów