Strona 23 z 48 PierwszyPierwszy ... 13212223242533 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 478

Wątek: jak przedłużyć off-shoe do 2-3m. ?

Coś już napisał Awatar gareth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lubiebardzo Zobacz posta
    Dwie identyczne czy dwie z ETTL-em? 580 i np 420 nie będą działały rzem na tym kablu? Grupy mi nie potrzebne. Identyczne nastawienia, czyli nie ma opcji jedną lampe dać na 'plus' drugą na 'minus'??
    Nie testowałem takiego układu ale nie widze przeszkód do ustawiania róznych korekcji ekspozycji na obu lampach... Nic nie powinno sie stać, niech działa, nie wybucha ;]

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Wysłałem PW do kol. Loome z prośbą żeby opisał tu działanie tego jako praktyk który tego używa a nie teoretyk jak Micles
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gareth Zobacz posta
    Nie testowałem takiego układu ale nie widze przeszkód do ustawiania róznych korekcji ekspozycji na obu lampach... Nic nie powinno sie stać, niech działa, nie wybucha ;]
    Sanki aparatu służą do jednej lampy. Jedyną możliwością którą mój mózg jest w stanie zaakceptować to podłączenie dwóch lamp tym trójnikiem, ale z dbałością, by informacje wysyłane przez lampy były w 100% zgodne, bo inaczej może być kaszana...

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Wysłałem PW do kol. Loome z prośbą żeby opisał tu działanie tego jako praktyk który tego używa a nie teoretyk jak Micles
    A widzisz podpis?
    Co prawda to prawda, tego jeszcze nie używałem...

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

Witam
    jako ze kolega arturs zagadał mnie o opisanie jak to dziala postanowilem wykonac pewien tescik jezeli znajdziecie w nim jakies bledy to mowcie, powtorze po weekendzie
    Jako ze nie mam czasu w tej chwili zeby to skleic w jedną całość wrzucilem na prędko na picasse: http://picasaweb.google.pl/Juliusz.Kuckiel/TestBlyskow#

Pierwsze 3 zdjecia to 580 ex na aparacie, 420 ex zdalnie odpalona jako slave
    Kolejne 3 zdjecia to 580 na kablu, 420 ex zdalnie odpalona jako slave
    Ostatnie 3 zdjecia to 580 i 420 na kablu

teraz kolejnosc zdjec w kazdej trójce:
    1. korekcja błysku z body -2Ev, 580 0Ev
    2. korekcja błysku z body i 580 ex na 0Ev
    3. korekcja błysku z body 0 Ev, 580ex na -2Ev

Jak widać jezeli obie są na kablu i korekcja na body jest 0 Ev, to 420 ex blysnie zgodnie z e-ttl II, a 580 ex zgodnie z tym jaką korekcje jej ustawilismy (warto porownac nr 9 i 6)

ustawienie lamp na ostatnim foto

edit: Micles, kiedy w Poznaniu Cie widze?
    Ostatnio edytowane przez Loome ; 22-05-2009 o 13:31

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No to przepraszam że źle powiedziałem, jednak nic się nie psuje i wszystko chodzi. No ale tak czy siak trzeba latać do lamp i korekcję ręcznie robić
    Cytat Zamieszczone przez Loome Zobacz posta
    Micles, kiedy w Poznaniu Cie widze?
    Pytają, to odpowiadam : już niedługo Zdałem ustny polski na 13/20 - z moją wiedzą i przygotowaniem to wynik dwa razy większy niż się spodziewałem ^^. Pisemny polski raczej też zdam, a z reszty przedmiotów (angol, infa, mata) mam wysokie wyniki, więc jestem prawie pewien że mnie przyjmą. Teraz tylko znaleźć stancję (jak masz jakąś 2 pokoje + kuchnia i łazienka, dla 4 osób, blisko politechniki, to daj znać ) no i dopełnić formalności :P

Miasto
    Poznan

Domyślnie

niedługo bede miał 2 pokoje dla 4 osob koło tesco przy trasie pestki, ale to prv

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    A widzisz podpis?
    Co prawda to prawda, tego jeszcze nie używałem...
    hehe, podpis to masz żeby Paenkę zbajerować bo ona ma odwrotnie - i jakbyście na korepetycje się umówili ... to byłoby uzupełnienie.. dobra.. nie kończę

Ostatnie 3 zdjecia to 580 i 420 na kablu

3. korekcja błysku z body 0 Ev, 580ex na -2Ev

Jak widać jezeli obie są na kablu i korekcja na body jest 0 Ev, to 420 ex blysnie zgodnie z e-ttl II, a 580 ex zgodnie z tym jaką korekcje jej ustawilismy (warto porownac nr 9 i 6)
    Dzięki wielkie.. o to chodziło - czyli jeśli na taki kabelek dam 2 x 580 i na jednej -2/3 a na 2giej -2 to błysną tak jak się należy.. bez kombinacji Master / Slave jak sądzę..
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 22-05-2009 o 16:43 Powód: Automerged Doublepost
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Miasto
    Poznan

Domyślnie

tez tak mysle arturs a jak ktos bedzie mial czas /micles przyjedzie ze sprzetem do poznania/ to bede mogl sprawdzic czy rzeczywiscie tak jest, ale najprawdopodobniej tak - kabel przesyla dane rownolegle, ale w instrukcji lampy stoi jak byk ze jej ustawienia są wazniejsze od ustawien aparatu, wiec co na lampie ustawimy, to powinno byc, a wtedy kabel jest jakby wyswalaczem jedynie

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

a wtedy kabel jest jakby wyswalaczem jedynie
    Nie. Aparat mówi lampie jaką mocą powinna zaświecić żeby było zgodnie z ettlem, a lampa dodaje do tego wartość korekty (jeżeli już tak to rozpatrywać). Więc albo aparat toleruje różne wartości korekt na lampach, albo nie masz aparatu który czyta ten rodzaj informacji (chodzi mi o aparaty ze sterowaniem lampą z poziomu puchy - 40d, 50d i pewnie jakieś 5dmk2), albo po prostu wartość korekty lampy nie jest wysyłana do aparatu.

Kurcze, czemu nikt nie może wpiąć czujników do tego kabla i podłączyć tego do kompa i rozszyfrować wszystkie informacje... Jakbym miał jakiegoś kompa z com/serial/lpt i poszukał trochę w necie czegoś co odczytuje napięcie z poszczególnych pinów, to bym to spróbował rozkminić

EDIT : no dobra, masz 40d. Zobacz co się dzieje jak wchodzisz w menu sterowania lampą (i żeby nie było na mnie, ja nic ci nie kazałem, robisz to na własną odpowiedzialność )
    Ostatnio edytowane przez micles ; 22-05-2009 o 22:48

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Kurcze, czemu nikt nie może wpiąć czujników do tego kabla i podłączyć tego do kompa i rozszyfrować wszystkie informacje... Jakbym miał jakiegoś kompa z com/serial/lpt i poszukał trochę w necie czegoś co odczytuje napięcie z poszczególnych pinów, to bym to spróbował rozkminić
    czujniki w kablu to najmniejszy problem. to jest jednak protokół cyfrowy i jedna z dość pilnie strzeżonych tajemnic canona (w sumie nie wiadomo dlaczego ) i zdaje się wspólny interfejs stosowany zarówno na złączu USB (prawie), na stykach obiektywu (pamiętny dandelion) i stopce lampy błyskowej.

pewnie gdyby się przyłożyć, to dałoby się np. ściągnąć zdjęcia przez stopkę

niemniej jednak nigdzie nie znalazłem dobrych opisów tego protokołu, gdyby ktoś trafił w sieci, byłbym wdzięczny za info. ja mam tylko cos takiego:
    http://www.graphics.cornell.edu/~westin/canon/
    pozdro.,
    m.

Strona 23 z 48 PierwszyPierwszy ... 13212223242533 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów