Strona 20 z 48 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 478

Wątek: jak przedłużyć off-shoe do 2-3m. ?

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Może to zależy od rodzaju kabla. Nie samej rezystancji. Przy przesyłaniu danych znaczenie ma impedancja falowa. Przedłużałem sobie kabelek na kilkanaście metrów, prawie 20, korzystając z płaskiego, 6-żyłowego kabla telefonicznego do wtyczek RJ12 i wszystko działało mi dobrze.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Może to zależy od rodzaju kabla. Nie samej rezystancji. Przy przesyłaniu danych znaczenie ma impedancja falowa. Przedłużałem sobie kabelek na kilkanaście metrów, prawie 20, korzystając z płaskiego, 6-żyłowego kabla telefonicznego do wtyczek RJ12 i wszystko działało mi dobrze.
    bo kabel telefoniczny jest przystosowany do przenoszenia wysokich częstotliwości (choćby szerokopasmowego internetu).. - a wtyczki to RJ11 a nie RJ12
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Przy przesyłaniu danych znaczenie ma impedancja falowa.
    Tyle tylko iż pojęcie to stosuje się przeważnie do kabli koncentrycznych a jak wiadomo kable stosowane w ww. przedłużaczach do takich się nie zaliczają. Kolejna sprawa to to, iż parametr ten ma znaczenie przy znacznych długościach/odległościach lub przy wyższych częstotliwościach (problem linii długiej) - w omawianym zagadnieniu jest on kompletnie bez znaczenia.
    EOS + Speedlite

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

RJ12. 6-stykowe. A impedancja falowa tyczy każdego kabla, nie tylko koncentrycznych. Przy transmisji danych cyfrowych mamy do czynienia z wysokimi częstotliwościami - harmoniczne od prostokątów, które tam latają. Przy niedopasowaniu impedancyjnym dostajesz odbicia, które mogą skutecznie zakłócić transmisję. Odległość nie jest istotna.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Miasto
    SK

Domyślnie

A impedancja falowa tyczy każdego kabla, nie tylko koncentrycznych.
    Użyłem sformułowania "przeważnie" a nie "tylko i wyłącznie" z racji tego iż właśnie w tym typie kabla zjawiska te są "najbardziej widoczne".

Przy niedopasowaniu impedancyjnym dostajesz odbicia, które mogą skutecznie zakłócić transmisję.
    Jak już to niedopasowaniu falowym. Jakież to niedopasowanie falowe może wystąpić pomiędzy kilkoma/kilkunastoma metrami kabla (i to nie typu współosiowego) a pseudo aktywnym odbiornikiem w postaci lampy błyskowej czy też korpusu? Mylisz pojęcia kolego i chcesz trochę na siłę "z igły zrobić widły".

Odległość nie jest istotna.
    Niestety ale jest istotna. Wszystkie wielkości elektryczne (w tym przytoczona przez Ciebie impedancja falowa) linii długiej (o której rozmawiamy) są funkcją czasu i odległości.

Podkreślam raz jeszcze - zagadnienia o jakich rozmawiamy mają się nijak do poruszanego problemu. Wiem iż pojęcia "impedancja falowa" oraz "niedopasowanie falowe" brzmią mądrze, jednakże tutaj ich nie wykorzystamy.
    EOS + Speedlite

Domyślnie

Witam jest to mój pierwszy post na tym forum... dziś sam się zabrałem i zrobiłem sobie przedłużkę 10m oczywiście jest coś nie tak... kupiłem złącza PS2 i sam robiłem przedłużkę i powiem wam nie bawcie się w tego rodzaju wtyczki jest to strasznie ciężko zlutować a ich jakość wykonania jest marna... bardzo marna... Lepiej kupić jakieś lepsze złącza i nie głowić się co jest nie tak jak przyjdzie robić zdjęcia a lampa nie błyska... u mnie jest taka sprawa że raz działa raz nie działa... jak chce uważam że jest to spowodowane właśnie złą jakością złącz PS2 które kupiłem... jak uda mi się zrobić na innych wtyczkach to dam znać...

POZDRAWIAM...

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Dlatego nie bawiłem się we wtyczki, tylko przeciąłem oba kable i skręciłem odpowiednie żyły ze sobą. Żadnego lutowania, robota bezstresowa.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Dlatego nie bawiłem się we wtyczki, tylko przeciąłem oba kable i skręciłem odpowiednie żyły ze sobą. Żadnego lutowania, robota bezstresowa.

W sumie to mi nie chodzi o lutowanie bo to mam opanowane... raczej chodzi o lipne złączki których już nigdy nie kupię człowiek uczy się na błędach... mam 350D i 430EXII i nie wiem czemu to tak wariuje jutro wezmę wszystko bez wtyczek zrobię i zobaczymy czy działa, jak tak to wiadome czego była wina

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Najpierw sprawdź czujnikiem po kolei wszystkie styki i spróbuj poprawić te które nie działają...

Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    ...sprawdź czujnikiem...
    Jakim czujnikiem?
    EOS + Speedlite

Strona 20 z 48 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów