Ja kupiłem na allegro i bodajże u tego samego sprzedawcy kupiłem za jakiś czas przedłużacz 10m.
Ja kupiłem na allegro i bodajże u tego samego sprzedawcy kupiłem za jakiś czas przedłużacz 10m.
Sprawdziłem tę Deltę 5m na dwu różnych 5dmkII i dwu różnych Metzach 48 i 58. Ma ktoś może taki zestaw ?
Będę miał też drugi kabel, może jakimś cudem po prostu się nie da takiej kompilacji 5d>metz>delta zgrać...
Ostatnio edytowane przez Cichy ; 28-04-2009 o 14:13
O obiektywach wiem prawie wszystko
model -Gniazdka ps/2 nabędziesz na pobliskiej giełdzie elektronicznej(w prawie każdym dużym mieście znajdziesz takową) lub w pobliskim sklepie elektronicznym (owszem, to oczywista oczywistość ale czasem takich rzeczy sie nie bierze pod uwagę)
Z racji tego, iż jestem z zawodu (technikiem) elektronikiem i co nieco o kabelkach wiem i widziałem też to zjawisko na przykładzie kabli sieciowych, chciałbym zwrócić uwagę na jakość złącza kablowego jak i samego kabla -im jest dłuższy tym większe zakłócenia(dlatego im dłuższy tym lepsze materiały, filtry, ekrany i wyższa cena).
Tak więc tego 'off shoe cord' nie można przedłużać w nieskończoność, bo przy dłuższym kablu, lampa może dostawać zbyt mało prądu/jakieś niespodziewane zakłócenia/zacząć wariować lub też w ogóle nie chcieć współpracować.
C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX
Regulamin pkt 8.
micles -tak się skupiłem na giełdzie że nie wspomniałem o pomierzeniu kabli
Najlepiej jest mierzyć za pomocą omomierza jeśli potrafisz się nim posługiwać
sprawdź kolejno rezystancję każdego przewodów z osobna -im niższa tym lepsza, ideałem byłoby wartość zero ale tyle to tylko nadprzewodniki osiągają :P
sprawdź również czy nie ma zwarć pomiędzy kablami.
Skoro przewód jest długi, niegłupim byłoby założyć mu na końcach koraliki ferrytowe (takie jak na kablach sygnałowych w komputerze np od monitora) i postarać się żeby miał możliwie najmniej miejsc połączeń i jak najlepiej ekranowane były od siebie żyły
(jak mnie uczyli w szkole i zauważyłem na własnych błędach, im krótszy jest kabel i w mniejszej ilości miejsc lutowany, tym większe prawdopodobieństwo że będzie działać...)
Gdzieś, kiedyś widziałem ładną przeróbkę właśnie takiego off shoe cord, w której człowiek rozebrał obie kostki do aparatu i lampy, wyjął oryginalny kabel, wyciął otwory w tych kostkach i zamontował gniazdka bodajże rj-45.
Całość wyglądała nad wyraz przyzwoicie, dodatkowo kable można było bardzo łatwo wymieniać...
C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX
Regulamin pkt 8.
Na razie takie ulepszenia nie są potrzebne - 20m mi działa.
Zabieg kompletnie zbyteczny. Pręty oraz krążki ferrytowe (oczywiście w odpowiedni sposób połączone z układem) stosuje się dla obwodów/urządzeń narażonych za zwiększone zakłócenia elektromagnetyczne - nie sądzę aby lampy pracowały w takim środowisku.
Jak już to izolowane - standardowa izolacja żył kabla spokojnie wystarczy. Jeżeli chodzi natomiast o ekranowanie takiego kabla, to nie miało by ono racji bytu. Jak zapewne wiesz aby ekran spełniał swoją funkcję musi zostać uziemiony, co w ww. sposobie jego wykorzystania było by raczej niewykonalne.
EOS + Speedlite
Dla wszystkich którzy nie lubią: lutowania - poparzonych paluchów, taśm izolacyjnych - poprzecinanego naskórka, zastanawiania się jaki kolor kabla do jakiego etc.... mam bardzo "czyste", szybkie i bardzo łatwe rozwiązanie konstrukcyjne przedłużacza do kabla E-TTL :
Lista zakupów:
1. Kupiłem najtańszy niefirmowy kabel E-TTL II
wtedy kosztował niecałe $30,
2. Dwa telefoniczne złącza męskie- tanie jak barszcz.
3. Zaciskarka złączy modularnych - Cena netto: 12,00 PLN :
Ja swoja zaciskarkę oddałem do sklepu bo była droższa od wspomnianego kabla ($40), zgodnie z amerykańskim prawem konsumenta 30-Day Money-Back Guarantee,![]()
W Polsce z tego co pamiętam można było kupić coś z tak zwanym "wymówieniem"![]()
Można ewentualnie poprosić znajomego montera z TPSA żeby pożyczył urządzenie nam albo zamontował wtyczki.
3. Dwa łączniki telefoniczne:
cena 0.56zł +vat
4. Kabel telefoniczni 6-cio żyłowy dowolnej długości.
Proces montażu jest banalny i nie zajmuje więcej niż 10 min, nie trzeba się przy tym zastanawiać który kabel do którego, jedyna rzecz o której musimy pamiętać to to że w jednej z wtyczek, trzeba ułożyć kable odwrotnie niż w drugiej -odbycie lustrzane.
Tak wygląda zestaw po zainstalowaniu wtyczek:
A tak w wersji dwumetrowej:
I tak w wersji 10-cio metrowej
i działa:
Pozdrawiam
Van.