Nie ma problemów generalnie we wszystkich liniach nawet w "tanich" pod warunkiem ze:Zamieszczone przez Bilu
- statyw zapakujesz w "checked" bagaz czyli niepodreczny a do nadania.
- i wymiarami nie odstajesz aby umiescic bagaz w luku lub pod siedzeniem na przeciw ciebie .... to waga nie ma znaczenia.
Ja w zaleznosci o typu wyjazdu mój sprzet pakuje do :
CompuRover AW - waga od 6 do 17 kg
Tamrac Expedition 7
Tamrac PRO5
Tamrac CyberPro
Generalnie mój bagaz (sprzet fot +laptop) wazy 16 kg
Plus oczywiscie bagaz z ciuchami jakies 16-20 kg
Bez problemu lecialem - LOT,KLM,LUFThansa, ThaiAIR,ANA, BritAIR, AirFrance, Wizzair, UA, Quantas, JAL, German Wings, SwissAir, EuroLot, ... i jakies inne o których nie pamietam ...
Jedyne watpliwosci podczas kontroli osobistej w dawnych czasach budziło opakowanie (X-ray protect) na filmy.... bo było to cos czego nie dało sie przeswietlic a zajmowało spora czesc bagazu (30 rolek filmów) oraz aktualnie laptop - zawsze chca go zobaczyc.... raz nawet kazali mi go wlaczyc bo nie wierzyli ze to laptop bo byl w tak opłakanym stanie ... a ten nawet nie chciał odpalić wiec sie lekko przestraszyli co jest w srodku ....
ale potem poszlo gładko .... generalnie mialem wiecej problemów z wejscie z plecakiem do autobus w Londynie (w zeszłym roku dzien po zamachach) niz do jakiego kolwiek samolotu ....
BTW - najwiecje dociekliwych pytan zadaja Polscy kontrolerzy ...
Zyczac tyle samo lądowań co i startów - pozdrawiam