Naprawde nikt nie lata liniami Bmibaby?
Canon DSLR i "L"ki
Jak do tej pory nie miałem problemu z wniesieniem torby ze sprzętem foto na pokład samolotów (B.A., LOT, Centralwings).
Ostatnio gdy leciałem do Londynu, celnik jedynie z zainteresowaniem pokiwał głową i stwierdził "Hmm, profesjonalny sprzęt !!!"
Regulamin pkt 8.
A moze by tak zrobic spis linii na ktorych nie ma problemow ze sprzetem foto w bagazu podrecznym?
Canon DSLR i "L"ki
Liniom lotniczym to raczej zwisa i powiewa co Ty masz w bagazu podrecznym. Moze to byc sprzet foto, moga to byc ziemniaki. Wazne zeby bagaz byl wymiarowy i w granicach dozwolonej masy oraz nie zawiera niczego niebezpiecznego (ostatnio w UE plyny, niebezpieczne rzeczy, etc).
Osobiscie nie slyszalem, zeby jakiekolwiek LINIE LOTNICZE weryfikowaly/wprowadzaly restrykcje na zawartosc bagazu podrecznego!!
Zawartosc to jest sprawdzane przez sluzby graniczne/celne/bezpieczenstwa lotniska czy czym to jest, pod katem zawartosci dozwolonej przez rzad, czy jakies administracje lotnicze.
Lotniska z reguly sa zorganizowane tak, ze po kontroli bezpieczenstwa/posaidania metalu itd, mozesz sie udac do wielu roznych wyjsc. A obsluga przy wpuszcaniu do samolotu, to juz raczej Ci do bagazu nie zaglada, czy tam przypadkiem nie ma apratu foto. Czasem sie moga czepic tylko rozmiaru (maja takie skrzynki/koszyki do ktorych bagaz podreczny ma sie zmiescic). Do masy podrecznego to sie raczej czepia przy odprawie, bo tylko tam maja wagi.
Nie wiem, czy przez chwile nie bylo sytuacji (po zamahcach w Londynie), ze na trasach do angli nie wolno miec bylo w podrecznym zadnej elektroniki (foto, komputery, etc), cos na wzor plynow po calej UE, ktory to zakas obowiazuje nadal. Ale jezli cos takiego bylo, to raczej nie wprowadzone przez linie lotnicze, lecz administracje EU, czy inszy komunizm, i obowiazywalo wszystkie linie lotnicze.
Po za tym wystarczy wejsc na strone linii, gdzie wszystko jest napisane:
http://www.bmibaby.com/bmibaby/en/index.aspx?p=24:
"Each passenger (except infants) is permitted one standard piece of hand luggage, with maximum dimensions 55x40x20cm with no weight restriction. However, each passenger must be able to place the piece of luggage safely in the overheard storage bins without assistance. Government restrictions apply, please see below for details."
Government restrictions sa wymienione nizej i jest tam glownie ten belkot o plynach,.
Marcin
Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.
Panowie, jak wygląda obecnie sprawa z bagażem podręcznym CentralWings Kraków-Manchester ?? Tam jest 5 kg na podręczny, to chyba za mało na wyładowanego po brzegi minitrekkera ? Będą mi to ważyć czy szukać innych linii z większym limitem ?
witam,
moze ktos mi udzielic prostej odpowiedzi, czy lecąc z krakowa do londynu liniami EasyJet na pokład moge zabrac bagaż podręczny (do 10kg) oraz małą torbę naramienna z korpusem i 2 obiektywami ?
Nie bedzie problemu ?
Na każdym lotnisku jest taki wzornik bagażu podręcznego, chodzi o określone rozmiary, ma to być sztuk jeden. Jeśli nie budzi on specjalnych podejrzeń o nadwagę to raczej go chyba nikt nie waży, nie spotkałem się z taką sytuacją, a zdarzało mi się latać wielokrotnie, choć akurat nie na tych trasach. Problem ew. nadwagi czy rozmiaru jest jedynie kwestią niewielkiej dopłaty, nie stanowi powodu do zmiany przewożnika i nikt pasażerowi za to głowy nie urywa. Latałem już z trekkerem centralwings, lufthansą i norwegian.
Jedyny problem jaki spotkałem był na okęciu, gdzie ochrona chciala odebrać aparat lub kliszę dziewczynie, która zrobiła jakąś głupią pamiątkową fotkę na lotnisku. Koleżanka sfotografowała tą sytuację telefonem komórkowym, ponieważ nim można, bo to nie aparat (lol, taka polska atrakcja). Powodzenia
C-F-K - forever
Wszystko jest zależne od; jeżeli lecisz liniowym kursem czyli np. Ryanair Łódz londyn i powrót to czepiają się wagi! Z tym, że z łodzi mam dwa podręczne a do łodzi ten numer nie przechodzi! Ale jak latasz czarterami (wycieczkowe rejsy) to głowny zawsze 30-35 kg a podręczny +- 16kg i nikt mi jeszcze złego słowa nie powiedział.![]()