Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 39

Wątek: Sprzęt foto w bagażu podręcznym

Uzależniony Awatar Routlaw
    Miasto
    Brwinów k. Warszawy

Domyślnie

Nie miałem z torbą problemów w polsce ani w nękanej w owym czasie zamachami Turcji. zapytali łamaną angielszczyzną "foto bag?" przepuścili przez "skaner" i dalej. Nawet miły turek pozwolił popatrzeć jak to wyglada na monitorze
    14, 24, 50, 85, 135, 70-200

BLOG

Początki nałogu Awatar Loram
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja to ujmę nieco inaczej.
    Zależy od tego jakimi liniami lecisz. Kumplowi zrobili cofkę podręcznego i musiał się przepakowywać. Ja miałem zapakowany cały sprzęt w dużą torbę + 2 siaty z "prądem", żarciem i duperelami i nikt nie protestował ;-)
    Napewno to absolutnie nie bierz ze sobą statywu do bagażu podręcznego, tylko włóż do walizek !! Tego ci nie puszczą, a jak ktoś zobaczy, ze masz statyw ze sobą w podręcznym, to przekopią ci cały bagaż.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Loram
    Kumplowi zrobili cofkę podręcznego i musiał się przepakowywać.
    Jakie linie, jaki rejs?
    the silence is deafening

Początki nałogu Awatar filip71
    Miasto
    Wiśniowa Góra

Domyślnie

najczęściej bagaż podręczny może wazyć do 10kg ale z reguły jego nie ważą. Wiec jak już tutaj napisano jeżeli będzie waga wieksza to warto aby bagaż wyglądał niepozornie co wywoła brak zainteresowania. Ostatnio mi bez problemu przeszło jak miałem plecak Lowepro Computrekker o wadze 14kg.
    Ostatnio edytowane przez filip71 ; 19-07-2006 o 13:13
    Canon 5D mkII + Battery Grip BG-E6; Canon 24-70 f/2.8L; Canon 70-200 f/2.8L IS; Canon 100-400 f/4,5-5,6L IS; Sigma 180 f/3.5 APO EX Macro; Speedlite 580EX + Sto-Fen; Epson P-2000; Lowepro CompuTrekker AW; Lowepro NOVA 4; Manfrotto 055PROB+322RC2; TC-80N3

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

W KLM nie ma problemu. Lecialem ostatnio z aparatem, laptopem, plecakiem i torba. Bylem niezle obladowany, ale nikt sie nie przyczepil i nic nie wazyl. Przez cala droge robilem zdjecia prze okienko: start, lot, ladowanie - zero problemow.

Początki nałogu
    Miasto
    Trudnopowiedzieć, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bilu
    W KLM nie ma problemu. Lecialem ostatnio z aparatem, laptopem, plecakiem i torba. Bylem niezle obladowany, ale nikt sie nie przyczepil i nic nie wazyl. Przez cala droge robilem zdjecia prze okienko: start, lot, ladowanie - zero problemow.
    Nie ma problemów generalnie we wszystkich liniach nawet w "tanich" pod warunkiem ze:

- statyw zapakujesz w "checked" bagaz czyli niepodreczny a do nadania.
    - i wymiarami nie odstajesz aby umiescic bagaz w luku lub pod siedzeniem na przeciw ciebie .... to waga nie ma znaczenia.

Ja w zaleznosci o typu wyjazdu mój sprzet pakuje do :
    CompuRover AW - waga od 6 do 17 kg
    Tamrac Expedition 7
    Tamrac PRO5
    Tamrac CyberPro

Generalnie mój bagaz (sprzet fot +laptop) wazy 16 kg
    Plus oczywiscie bagaz z ciuchami jakies 16-20 kg

Bez problemu lecialem - LOT,KLM,LUFThansa, ThaiAIR,ANA, BritAIR, AirFrance, Wizzair, UA, Quantas, JAL, German Wings, SwissAir, EuroLot, ... i jakies inne o których nie pamietam ...

Jedyne watpliwosci podczas kontroli osobistej w dawnych czasach budziło opakowanie (X-ray protect) na filmy.... bo było to cos czego nie dało sie przeswietlic a zajmowało spora czesc bagazu (30 rolek filmów) oraz aktualnie laptop - zawsze chca go zobaczyc.... raz nawet kazali mi go wlaczyc bo nie wierzyli ze to laptop bo byl w tak opłakanym stanie ... a ten nawet nie chciał odpalić wiec sie lekko przestraszyli co jest w srodku ....
    ale potem poszlo gładko .... generalnie mialem wiecej problemów z wejscie z plecakiem do autobus w Londynie (w zeszłym roku dzien po zamachach) niz do jakiego kolwiek samolotu ....

BTW - najwiecje dociekliwych pytan zadaja Polscy kontrolerzy ...

Zyczac tyle samo lądowań co i startów - pozdrawiam
    Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
    Take nothing but pictures, leave nothing but footprints

Początki nałogu Awatar Loram
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy
    Jakie linie, jaki rejs?
    Któraś z tanich linii, chyba sky-europe

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

A ja mam moze glupie pytanie. Czy przeswietlanie promieniami RTG nie szkodzi w jakis sposob kartom pamieci? Miewal ktos z tym problemy?
    Canon R5 II, R6|RF 14-35|RF 24-105 4L|EF 85 1.8|EF 100 2.8L|RF 200-800|C 420 + 580

Początki nałogu
    Miasto
    Trudnopowiedzieć, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tasma
    A ja mam moze glupie pytanie. Czy przeswietlanie promieniami RTG nie szkodzi w jakis sposob kartom pamieci? Miewal ktos z tym problemy?

Canon opublikował raport n aswojej stronie cps-europe artykuł o testach kart a X-rays... i wyszło im ze nie ma niebezpieczenstwa dla karty i zdjec ... i mam jedna stara karte PRETECa 256 MB która juz sporo naswietlan przeszła ... raz czy 5 nawet w bagazu "nadanym" i wszystko OK ...
    Problem byłby wtedy gdy byloby to promeniowanie elektomagnetyczne ...
    Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
    Take nothing but pictures, leave nothing but footprints

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tdf
    Problem byłby wtedy gdy byloby to promeniowanie elektomagnetyczne ...
    A RTG to jakie niby jest? :grin:

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów