Pokaż wyniki od 1 do 10 z 72

Wątek: #22 Liniowość matrycy i co z tego wynika

Mieszany widok

bamboos
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    (...)i tak to dokładnie jest. Histogram "do prawego", najbliżej prawego jak się da, najlepiej bez clippingu.
    Należy jednak mieć na uwadze, że histogram wyświetlany przez aparat jest mniej lub bardziej przybliżeniem wynikającym z konwersji do JPG. W efekcie może pokazywać clipping z prawej strony, gdy w rzeczywistości go nie ma. Można o tym przeczytać w "Real World Camera Raw", albo w publikacji (white paper) "Raw Capture, Linear Gamma, and Exposure" udostępnianej przez Adobe na swoich stronach.

Oczywiście, możliwa jest również sytuacja przeciwna, tzn. histogram nie pokazuje clippingu, a ten wystąpił. Pewność można mieć chyba tylko, gdy histogram jest wyświetlany dla każdego kanału składowego, a nie tylko dla luminacji.

Są oczywiście wyjątki.
    Mógłbyś napisać kilka słów rozwinięcia?

PS. To mój pierwszy post na tym forum, dlatego "Dzień dobry wszystkim!"
    Ostatnio edytowane przez bamboos ; 18-09-2006 o 09:17

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bamboos Zobacz posta
    Należy jednak mieć na uwadze, że histogram wyświetlany przez aparat jest mniej lub bardziej przybliżeniem wynikającym z konwersji do JPG. W efekcie może pokazywać clipping z prawej strony, gdy w rzeczywistości go nie ma.....

Mógłbyś napisać kilka słów rozwinięcia?

PS. To mój pierwszy post na tym forum, dlatego "Dzień dobry wszystkim!"

1. Witamy na forum

2. Z histogramem masz rację tylko to co pisalem jest o liniowości matrycy w dziale Tips & Tricks (moderowanym) a nie o histogramie i jego interpretacji więc pozwól, że nie bedę o tym tutaj pisał. To duuuuuuży temat choć, jeśli mam być szczery, szczerze wątpię czy na histogramie wielkości 1 groszówki można dużo zobaczyć (tak jest w dSLR'ach).

3. Zupełnie nie wiem o co Ci chodzi z pytaniem o "kilka słów rozwinięcia"? Na jaki temat? W którym miejscy wątku toto jest napisane?

4. Dział T&T jest moderowany i staramy się bardzo trzymać się tematu inaczej zrobi się wątek "o wszystkim"

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

ronin
    Guest

Domyślnie

Dzieńdobry

Jako nowy pragnę prosić o wyrozumiałość jeżeli jest ten post
    nie powinien się tu znaleźć.
    Dopiero zaczynam uczyć się patrzyć na świat przez obiektyw.
    W poszukiwaniu materiałów po przeczytaniu tego wątku natknąłem się
    na ciekawą prace odnośnie luminancji, dla mnie była pomocna:
    http://digitalkamera.image-engineeri...e%20Meters.pdf

Jeżeli umieściłem link w złym miejscu proszę wyrozumiałość i przeniesienie.

Uprawnienia umieszczania postów