Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: 20d vs 30d

Mieszany widok

Domyślnie 20d vs 30d

w sumie temat mzoe byl poruszany ale przegladalem forum i jakos nie znalazlem

czy warto doplacic 250 USD i kupic 30d czy tez zaoszczedzic to i kupic jakas lampe do aparaciku ??

zdjecia beda robione zasadniczo amatorsko, czasem tylko wiekszy profesjonalizm sie moze wkradnie...znajomy fotograf robiocy 20d powiedzial mi ze 30 okazala sie niewypalem wiec w sumie nie wiem co mam myslec i co wybrac...
    pozdr

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

znajomy fotograf to baran .... soz 30D okazało się niewypałem co za bzdura to ulepszony 20D rozumiem że dla tego znajomego 30D byłby udany gdyby posiadał cechy 5D ??

z pozoru prawie identyczny ale :

warto dopłacić za : nowy sprzęt (nie uzywany) , spot, większy ekran i pare innych rzeczy

chyba że trafisz uzywkę w dobrej cenie (ok 3200 pln) i ze sprawdzonym przebiegiem to wtedy warto się zastanawiać ....
    Ostatnio edytowane przez popmart ; 18-07-2006 o 08:23

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xart
    znajomy fotograf robiocy 20d powiedzial mi ze 30 okazala sie niewypalem wiec w sumie nie wiem co mam myslec i co wybrac...
    Nie niewypałem, tylko oczekiwania zmian były większe. 30D jest lepszym aparatem od 20D chociaż zmiany sa niewielkie. Ja wybrałem 30tkę, różnica w cenie jest niewielka. Ewentualnie pomyśl nad wariantem z używanym 20D.

Domyślnie

Też zastanawiałem się między 20D a 30D. W moim przypadku przeważyło:
    1. Większy ekran (mogę obserwować histogram luminancji bez okularów)
    2. Przede wszystkim - lepszy AF (wg info z netu, mimo dramatycznej różnicy na plus sam nie mogę się wypowiedzieć, bo zmieniając body zmieniłem też obiektywy)

Jeżeli aparat ma być używany do rodzinnych zdjęć - zdecydowanie lepiej kupić 20d+430EX

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slawi_3000
    ...Jeżeli aparat ma być używany do rodzinnych zdjęć - zdecydowanie lepiej kupić 20d+430EX
    I jeszcze zastanowic się nad obiektywem/ami?
    Bo może się okazać, że lepiej będzie 350D (który to do rodzinynych zdjęc chyba az za nadto wystarczy) + 430EX + szklarnia :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Domyślnie trzask migawki

jeszcze jedno male pytanko
    do tej pory operowalem Eosem 30 analogowym w ktorym migawka chodzila w miare cicho

jak sie ma trzask migawki porownujac 20d do 30d ??

20 d slyszalem to tak jakby ktos walnal w aparat a jak to sie ma w 30 d ??

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xart Zobacz posta
    robiłem dzisiaj zdjęcia w teatrze dwoma aparatami: pożyczonym 30D i swoiom 20D. 30D ma zdecydowanie cichszą migawkę.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Coś już napisał

Domyślnie

jest sporo lepiej niz w minolcie 7d ale nie tak dobrze jak w 350d...

Początki nałogu Awatar AdrianP
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Ja kupiłem 20D+430EX i dziękuje Bogu, że tak zrobiłem, bo w paru sytuacjach bez tej lampy byłaby klęska, a jakość zdjęć z matrycy w 20D i 30D i tak identyczna i to jest dla mnie najważniejsze, TV z tyłu mi nie potrzebny.
    Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xart Zobacz posta
    jeszcze jedno male pytanko
    do tej pory operowalem Eosem 30 analogowym w ktorym migawka chodzila w miare cicho

20 d slyszalem to tak jakby ktos walnal w aparat a jak to sie ma w 30 d ??
    Jest lepiej. Odgłos jest przyjemniejszy - mniej ostry przez to trochę bardziej dyskretny - choć specjalnie cicho nie jest. Przy okazji zapewniają o trwałości migawki 100 tyś klapnięć w 20D o tym milczeli.

Dla mnie np.: istotna zmiana to możliwość robienia zdjęć seryjnych 3kl/s - nie zawsze 5 mi jest potrzebne. A druga dla mnie najistotniejsza poprawa w stosunku do 20-tki to zwiększenie buforu w RAW-ach do 11-tu zdjęć.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów