Moim zdaniem nie wpływa, bierze sobie tylko wycinek całego obrazu i tyle, to żaden wpływ na głębię, spłaszczanie itd.Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Moim zdaniem nie wpływa, bierze sobie tylko wycinek całego obrazu i tyle, to żaden wpływ na głębię, spłaszczanie itd.Zamieszczone przez Tomasz Golinski
He he heZamieszczone przez dazz
To porównaj zdjęcia z 20D/85L i 5D/85L.
Na 20D jest bardzo mała głębia a na 5D brak mi słów by opisać jak xtremalnie mała jest ta sama f/1.2 głębia.
Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 18-07-2006 o 13:20
the silence is deafening
A czy jak weźmiesz wydrukowane zdjęcie, obetniesz jego boki to zmieni się głębia? IMO nie i o tym mówię. Bez sensu dalej gadać, skończmy temat bo nic nie podpowiadamy autorowi wątku.
OKZamieszczone przez dazz
![]()
the silence is deafening
Popieram.Zamieszczone przez dazz
Może by w końcu ująć to w jakieś FAQ...W kilku wariantach najlepiej i poddać pod głosowanie.
![]()
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Wiem wiem chodzi o zasadęZamieszczone przez Silent Planet
![]()
5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R![]()
MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA
później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..
Skoro nie znasz roznicy miedzy budowa drukarki a aparatu to niezbyt wiesz o czym mowisz. Rzeczywiscie EOT... ale uzyj wyszukiwarki na temat cropa i glebi ostrosci, poczytaj argumenty (watkow bylo juz kilkanascie) i przemysl...Zamieszczone przez dazz
Naprawdę nie mam ochoty na dyskusję z Tobą na temat czym różni się telewizor od mikrofalówki...EOT!Zamieszczone przez Vitez
Ostatnio edytowane przez dazz ; 18-07-2006 o 23:30
Ja uważam 50 mm za jak najbardziej portretowy obiektyw-z cropem czy bez. Z tą 50 jest tak samo jak z tanim winem: Tanie wino jest dobre, bo jest dobre i tanieW najbliższym czasie właśnie sobie zamierzam ją kupić do portretów, gdyż na 100mm mnie nie stać... Znajomy fotograf używa naprzemian 50 mm i 100-to zależy od tego jak duże jest studio i jak daleko moze odejść od osoby, albo od tego co chce kadrować. 50 robi raczej całą sylwetkę, a 100 samą twarz. Przy 50 mm wg mnie nie powinno być przerysować.
No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.
Zaczątek portfolio: link