Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Wątek: Portret

Domyślnie Portret

Witam!

Mam kilka pytań z techniki portretu:

-jakich używa się ogniskowych do tego typu zdjęć?
    -jakich używa się przysłon?

Słyszałem że 50mm to taki standart dla portretu i przysłona raczej znacznie otwarta by uzyskać GO taką by to co jest za obiektem było rozmyte.

Pzdr!
    7D, C 18-55 IS, T 70-300 VC USD
    fotki

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

No i dobrze słyszałeś, tyle, że 50tka po cropie czyli jakieś 80 mm. pozdr. aha przysłona tak jak najmniejsza byle nie za mała co tylko czubek nosa będzie ostry.
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Uzależniony Awatar Silent Planet
    Miasto
    Poznań / tu nie ma plenerów CB

Domyślnie

Co Wy z tym cropem?

Powszechnie za obiektywy portretowe uznaje się szkła 80-135 mm, zazwyczaj jasne, by uzyskiwać w miarę małą głębię ostrości.

Jednakże wszystko zależy od sytuacji, indywidualnych upodobań i konkretnej osoby.
    Nie widzę problemu by wykonywać portrety z ogniskową 200 mm ( sam tak robię gdy trzeba - szczególnie z soft-focusem, lub gdy zależy mi na "dużym" bokehu ), uwielbiam robić portrety obiektywem 50 mm, a zdarzyło mi się i 35 mm ( warunkiem - "obejście" się osoby fotografowanej z sytuacją tak, by nie przeszkadzał jej obiektyw pod nosem ).
    Efekty także dobre.
    Wszystko jest względne.

Czyli: standardowo ogniskowe 50-135 mm, ale robimy jak potrzeba.

Przysłonę w zależności od potrzeb - po to masz funkcję podglądu ostrości, by przysłonę dobrać.
    Należy pamiętać, że im dłuższa ogniskowa, tym głębia płytsza.
    Wkurzają mnie niemiłosiernie portrety, gdzie ostre są oczy, ale czubek nosa nie - wiem, że ktoś kto ma 85/1.2L chce się tym na lewo i prawo chwalić, ale dajcieże spokój!
    Jeśli mam być szczery, to nigdy nie zszedłem z przysłoną niżej f/4 ( 50 mm ) i niżej f/5.6 ( 135 mm i w górę ). Pamiętam, że przy 200 mm dopiero przy ( chyba ) f/8 uzyskiwałem głębię obejmującą PRAWIE całą głowę ofiary. Yyyy, modela. Modelki. Nieważne.

Masz sprzęt jak widzę - nie widzę problemu, byś spróbował swoich sił tym co masz.

Cytat Zamieszczone przez kami74
    aha przysłona tak jak najmniejsza byle nie za mała co tylko czubek nosa będzie ostry.
    Bo ostrzy się na oczy, nie na nos.
    Ostatnio edytowane przez Silent Planet ; 17-07-2006 o 23:50
    EOS is SILENCE
    "Enjoy the silence."
    ---
    Wróciłem...!
    analog & digital / black & white / calm & easy...

Domyślnie

afaik ogniskowa ~85mm wybiera sie do portretow ze wzgledu na mala deformacje twarzy, szersze lub dluzsze szkla odpowiednio przerysowuja lub splaszczaja co nie jest zjawiskiem mile widzianym w klasycznym rozumieniu portretu.

dazz
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lokowaty
    Witam!
    Mam kilka pytań z techniki portretu:
    -jakich używa się ogniskowych do tego typu zdjęć?
    -jakich używa się przysłon?
    Słyszałem że 50mm to taki standart dla portretu i przysłona raczej znacznie otwarta by uzyskać GO taką by to co jest za obiektem było rozmyte.
    Pzdr!
    50 mm to raczej za mało do portretu i crop nie ma tu żadnego znaczenia (głebia i sposób odwzorowania pozostają przecież bez zmian). To prawda, że 50tki są często używane przy portrecie, ale wynika to z tego iż wszyscy kupili 50/1.8 oraz z tego, że często nie dysponuje się tak dużym pomieszczeniem by pozwolić sobie na dłuższą ogniskową.
    Według klasycznej definicji za obiektyw portretowy uznaja się obiektyw 90mm. Ale oczywiście można użyć ogniskowej nawet znacznie od tego odbiegającej. Jeśli chcesz mieć karykaturalne przerysowania użyjesz znaczenie krótszej, jeśli modelka ma duży nos i chce to zamaskować użyjesz nawet 200mm. Tak więc wszystko zależy co chcesz pokazać, ważne jest żeby robić to świadomie. Tak samo jest przesłoną. Standardem są obiektywy 1.4 i 1.8 przymknięte o jedną/ dwie działki. Najczęściej widzimy portery z maleńką głębią robione na małej przesłonie, ale czemu nie zrobić zupełnie odwrotnie. Na pewno przy robieniu portretu, jak i każdego innego zdjecia, trzeba wziąć pod uwagę właściwości obiektywu, którego używamy i np. nieco zrezygnować z małej głębi i przymknąć trochę by zyskać na ostrości.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dazz
    50 mm to raczej za mało do portretu i crop nie ma tu żadnego znaczenia (głebia i sposób odwzorowania pozostają przecież bez zmian).
    Kiedyś zaczne stawiać warny za rozpowszechnianie tych bredni.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

dazz
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Kiedyś zaczne stawiać warny za rozpowszechnianie tych bredni.
    a co tu jest brednią?

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dazz
    a co tu jest brednią?
    Przecież zacytował.
    the silence is deafening

dazz
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy
    Przecież zacytował.
    Aha, to że 50mm to najczęściej za mało do portretu. Sorry, ale to żadna brednia!

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Crop wpływa na: perspektywę, spłaszczenie obrazu, głębie ostrości.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów