Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Wątek: Portret

Uzależniony Awatar Silent Planet
    Miasto
    Poznań / tu nie ma plenerów CB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mungo
    Przy 50 mm wg mnie nie powinno być przerysować.
    Zależy z jakiej odległości :wink:
    Z 0.5m twarz będzie troszeczkę przerysowana i siły nie ma.
    Ale z odległości typowo portretowych ( mówię o portretach typu "popiersie" ) jest idealnie.
    EOS is SILENCE
    "Enjoy the silence."
    ---
    Wróciłem...!
    analog & digital / black & white / calm & easy...

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Ale to przerysowanie będzie minimalne i raczej nei należy się tym aż tak bardzo przejmować. No chyba, że robisz dla jakiejś wybitnej gazety, gdzie fotoedytorzy są wyjątkowo wybredni;p
    No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
    Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.
    Zaczątek portfolio: link

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Według mnie minimalne nie jest, ja do takich kadrów używam 85mm (z 30D)

Niżej zdjęcie z 50mm 1.8 (z 300D). Przy okazji na łańcuszku widać jaki ten obiektyw robi beznadziejny bokeh.

Ostatnio edytowane przez MMM ; 19-07-2006 o 16:56

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Na inny mnie nie stać
    No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
    Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.

Uzależniony Awatar Silent Planet
    Miasto
    Poznań / tu nie ma plenerów CB

Domyślnie

Mnie też nie.
    Na takich ciasnych kadrach obiektyw pokaże swoje 50 mm ( przenośnia - dop. mój ), dlatego dla takich kadrów należy używać troszkę dłuższych ogniskowych.

Wszystko zależy od sytuacji - jednak nadal trzymam się tego, że 50 mm to obiektyw jak najbardziej przydatny do fotografii portretowej.
    EOS is SILENCE
    "Enjoy the silence."
    ---
    Wróciłem...!
    analog & digital / black & white / calm & easy...

Początki nałogu Awatar shaqi
    Miasto
    Wodzisław Śl.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dazz
    A czy jak weźmiesz wydrukowane zdjęcie, obetniesz jego boki to zmieni się głębia? IMO nie i o tym mówię. Bez sensu dalej gadać, skończmy temat bo nic nie podpowiadamy autorowi wątku.
    tu nie chodzi o wycinanie z calego
    chodzi o tak zwany krazek rozproszenia a przy kropie jest on wiekszy na matrycy wiec glebia tez jest plytsza
    Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
    Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
    A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl

Początki nałogu Awatar Propi
    Miasto
    Chodzież / Poznań

Domyślnie

Pamiętam, że za dawnych czasów, gdy się napalałem na 50tkę, ten bokeh mnie obezwładniał Ale rzecz jasna, z biegiem "lat" przeszło mi przez ręce kilka innych obiektywów i faktycznie 50tka przestała dla mnie istnieć - bo ani to szerokie, ani długie, ani za blisko nie można podejść... no taki w kit był ten obiektyw Teraz do portretu mam sfatygowanego, ale morderczo ostrego Sonnara 135/3.5 - i nie narzekam na brak jasności czy zbyt dużą głębię ostrości.
    Wszystko jest kwestią podejścia - jakiś czas temu używałem z powodzeniem Jupitera 85/2 i też starczał.
    Powiem tak - gdyby nasza 50tka była wykonana tak, jak Nikonowska, nikt by nie narzekał

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Silent Planet
    Wszystko zależy od sytuacji - jednak nadal trzymam się tego, że 50 mm to obiektyw jak najbardziej przydatny do fotografii portretowej.
    Jak najbardziej. 50-tka (z cropem) jest idealna do takich ujęć jak niżej, chociaż to zdjęcie akurat zrobiłem 85 1.8 bo mi się nie chciało zmieniać obiektywu

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Nikonowska jest o 100 zł droższa Pozatym czy chciałbyś chodzić ze szkłem z napisem Nikkor? Nawet jeśli miałbyś Nikona?

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mungo
    Nikonowska jest o 100 zł droższa Pozatym czy chciałbyś chodzić ze szkłem z napisem Nikkor? Nawet jeśli miałbyś Nikona?
    Jak zwał tak zwał, byle dobrze działało. Widziałem już kilka 50 1.8 które po roku używania były tak rozklekotane że wolałem dołożyć do 1.4 i mieć normalne wykonanie i sensowny AF. No ale wiadomo że jak się nie ma kasy to trzeba brać to co można i robić zdjęcia, a nie marzyć o lepszych obiektywach i aparatach nie robiąc nic.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów