Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: 20D EX580 tamron 28-75 i duzy kościół

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie 20D EX580 tamron 28-75 i duzy kościół

Ostatnio rodzina zatrudnia mnie jako fotografa okolicznościowego, robię to z przyjemnością ale nie lubię dawać plamy w takich sytuacjach a trafiły sie chrzciny w weekend...
    Koścłó klimatyczny, bardzo wysoki, daleko od ścian więc nie ma od czego odbić lamy. Swiatła tyle że na iso 1600 f 2,8 czas 1/40
    Poczatkowo spróbowalm z lampą iso 400 ale **** szczególnie jak fotografuje się rodziców i chrzestnych z boku. Poprawnie naświetlony jest tylko środek, ostatnia osoba ciemna nie wspomnę o ścianach-tragedia zero klimatu. Szybciutko przestawiłem na parametry bez błysku. Klimat na zdjeciach jest, wszystko pieknie oświetlone. Tylko niestety f,2,8 iso 1600 i wychodzi to tak jak może wyjść czyli mydełko bo ta czułość sporo gubi. Swoją drogą testy iso na dprview są robione z lampa a szumy i ostrość w dobrym świetle wyglądają duzo lepiej. Bez lampy w warunkach kościelnych ciezko o przyzwoitą ostrość w punkcie ostrzenia - po prostu na tych zdjeciach nie ma wyraźnej ostrości
    W sumie teraz załuję że nie zaryzykowałem iso800 i 1/20sek...
    CZy ma ktoś jakieś większe doświadczenia, więcej prób w takich warunkach?
    Może powiniemem przejść na maual, ustawić to iso 800, czas 1/50 i dopalić lampą. ? nie miałem czasu na próby a szkoda
    Ostatnio edytowane przez TomekD ; 17-07-2006 o 21:03
    20D, 6D

Początki nałogu Awatar SdoubleU
    Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

Nie mam zbyt wielkiego doświadczenia w takich warunkach, ale wydaje mi się, że ostatni pomysł z trybem manualnym i doświetleniem lampą przyniusłby najlepsze efekty. Przejżyj forum jest sporo wątków na ten temat, a w szczególności ten http://canon-board.info/showthread.php?t=2421&page=1. Sporo z niego się nauczyłem.
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Mysle, ze powinienes przejsc na M i dopalac lampa.
    ...

Uzależniony
    Miasto
    Krasnystaw

Domyślnie

Wg mnie w takiej sytuacji mozna bylo zmniejszyć iso i zmniejszyć ekspozycję (niedoświetlić), a podbić ją później w PSie . Jest to kompromis, ale efekt podciągania ekspozycji jest lepszy niż szumy.
    Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
    R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Efektem podciagania ekspozycji jest wzrost szumow, wiec rownie dobrze mozna zwiekszyc ISO... Pamietac trzeba nie tylko o poziomie szumow, ale tez o poziomie szumow wzgledem informacji na zdjeciu. Niedoswietlanie zwykle bywa tu bardzo niekorzystne.
    ...

grabex
    Guest

Domyślnie

Ja proponuje manual iso 400 do 800 w zaleznosci kosciola
    1/60 i lampe na ettl ja ostanio tak robilem znajomego slub i wyszlo niezle

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

M
    f4-5.6
    t 1/20-1/60
    iso 800-1600

Wszystkie powyzsze parametry zaleza od jasnosci otoczenia, aktualnej ogniskowej i pomyslu na zdjecie.

Uprawnienia umieszczania postów