Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: Wywolywanie zdjec w formacie 20 x 30.

Uzależniony Awatar Diodak
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Redskull
    CO ZA BREDNIE?!?!?!
    ehhh... spróbujmy .

Rolke papieru kalibruje sie zawsze i robi sie to tylko raz (kiedy skonczysz starya rolke a zakladasz nowa). Wrzucasz stripy pod densytometr i wszytsko gra cacy, bo kalibrujesz pod laba i jest balans glowny!
    Nie tylko co rolkę ale też codziennie po uruchomieniu maszyny. Trzeba go rozgrzać potem paski testowe, densytometr i ponownie paski testowe.

Dla wyjasnienia czestotliwosci zmian papieru: rolka 12.7(9x13, 13x18) lub 15.2(10x15, 15x21) ma po 180 metrow dlugosci, wiec liczac w odbitkach 10x15 to wychodzi 1800 sztuk z rolki. Ja robie max 4000-5000 tys. dzienie w roznych formatach i zawsze kalibruje nowy papier!
    Tylko że w maszynie jest miejsce na więcej niż jedną rolkę... o tym nie pomyślałeś ? i o tym że rodzajów papierów jest wiele i że woła się równolegle błysk, mat, portrę, satynę i to na papierach różnych firm. Widać słabo wczytałeś się w mojego posta. Gdyby robić na jednej rolce to by był luksus . Na labie trzeba zarabiać, dlatego właściciel mojego labu ma już w sumie 5 labów w miescie i okolicach. A wracajac do częstotliwości zmian papieru, jak mam Twoim zdaniem z jednej rolki zrobić przykładowo 50 sztuk 10x15 błysk, 10 sztuk 20x30 mat i kilka portretów na portrze ? . Dodatkowo obsługa się nudzi i kalibruje lab po każdorazowej zmianie kasety. Hmmm... brednie . z mojej strony EOT.
    EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

Coś już napisał
    Miasto
    Łańcut, podkarpackie

Domyślnie

Przeciez rolke kalibrujesz raz! Mam wlabie cos takiego na labie, ze pomiar masz przypisany do kasety, a kaseta rozpoznawana jestpo pinach, wiec jaki problem kalibrowacrolke RAZ i pozniej przy macie RAZ itd. Nie czaje jaki masz problem, bo ja niewidze problemu. zawsze mam zkalibrowany papier i zawsze naswietla zgodnie z ICC.
    Canon stuff, czyli wszystko co przeszkadza w robieniu dobrych zdjęć...

Bywalec Awatar ishi

Domyślnie

w cewe (czyli fotojokery, rosmany, niektore reale...) max DPI jakie warto ustawić to 300 (przy formatach 10 i 13 -maszyna nic więcej nie "zobaczy" , jeśli zależy Ci na wydrukach 400DPI to zamów przynajmniej jedno zdjęcie w formacie 20 + np. format 10, 13 wtedy wszystkie foty będą skanowane tak jak format 20...

fotmat 10 to nic innego jak wysokość boku w cm, analogicznie formaty 13,20,30
    z tym że kadrując ustaw sobie :
    -10,2 cm
    -12,8 cm
    -20,3 cm
    -30,5 cm

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów