Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Wywolywanie zdjec w formacie 20 x 30.

baku
    Guest

Domyślnie Wywolywanie zdjec w formacie 20 x 30.

Witam,

Bede teraz wywolywal parenascie zdjec w formacie 20x30 i mam pytanie co do obroki.

Chcialbym uzyskac mozliwie najlepsza jakosc, czy w tym celu lepiej:

-przerobic zdjecie(ninja, smart sharpen itp) i zmniejszyc do 1600 px(dlugi bok)

-przerobic zdjecie ale zostawic w oryginalnym rozmiarze 3456 px. Zadko przerabiam zdj i zostawiam w tym samym rozmiarze wiec na pewno troche gorzej w sensie techniczym mi to wyjdzie

A moze jest jeszczy inny sposob aby uzyskac b dobra jakosc.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez baku
    Witam,

Bede teraz wywolywal parenascie zdjec w formacie 20x30 i mam pytanie co do obroki.

Chcialbym uzyskac mozliwie najlepsza jakosc, czy w tym celu lepiej:

-przerobic zdjecie(ninja, smart sharpen itp) i zmniejszyc do 1600 px(dlugi bok)
    To Ci akurat znakomicie POGORSZY jakość. Przyzwoita jakość to około 250-300 pix na cal (ppi) 30 cm = 11.8 cali => 11.8*250 = 2950 pix po dłuższym boku a Twoje 3456 to da Ci niezłe ok 300 ppi.

Cytat Zamieszczone przez baku
    -przerobic zdjecie ale zostawic w oryginalnym rozmiarze 3456 px. Zadko przerabiam zdj i zostawiam w tym samym rozmiarze wiec na pewno troche gorzej w sensie techniczym mi to wyjdzie...
    Co rozumiesz pod słowem "przerobić". Każde zdjęcie wymaga jakiejś obróbki przed oddaniem do labu. Profile, ostrzenie, kontrast, korekcja barw - dużo tego. Jeśli się na tym nie znasz to zostaw zdjęcie "tak jak jest" w sRGB bez obróbki - w labie powiedz, żeby Ci zrobili korektę i będzie po japońsku czyli "jako-tako" ;-)

Janusz

EDIT: Zanim zrobisz 20x30 zrób to samo na małym formacie - będziesz wiedział mniej więcej co wyjdzie.

Początki nałogu Awatar szycho
    Miasto
    M-bórz

Domyślnie

Witam,
    wszystkie fotki obrabiam pod kątem wydruku 20x30cm. Zawsze na 300dpi. Oczywiscie curves, levels, hue/sturation...

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    ...w labie powiedz, żeby Ci zrobili korektę i będzie po japońsku czyli "jako-tako" ;-)...
    A to różnie bywa. Ostatni mialem taki myk: sam sobie obrobilem fotke (szumy, ramka itp itd) w labie prosze o odbitke tak jak jest (zawsze bylo fajnie) - aż przy odbiorze załamka. Zrobili sobie jeszcze kore "jako-tako" i wyszły mi zdjęcia plastikowych figurek

Moje dodatkowe pytanie:
    jpg czy tiff??
    EOS 40D+BG-2N/350D+BGE3; EFS18-55/3,5-5,6 II, C50/1,8, C100/2,8, T28-75/2,8, C100-400IS L, 430EX, DMIII, Lowepro Nova 4 AW/Rover AW II, RUP-43, Sherpa 600R/Phottix KB-1, MARUMI CPL DHG i inne gadżety...
    www.tomaszszyszko.pl

Uzależniony Awatar Diodak
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja jestem zwolennik dokładności ponad jej sensowność dlatego nigdy nie daję JPEG nawet w 100% jakości, jestem przyzwyczajony do TIFFów. Frontier np. obsługuje TIFFy ale tylko bez kompresji i taki pliczek 20x30 w 300dpi będzie ważył ok 24MB. Przy większej liczbie jest to mało sensowne i JPEG będzie dobre - przy takim formacie różnicy czy to TIFF czy JPEG nie zobaczysz.

Kwestia pracy z profilami, obrabiania i puszczania tego na Frontiera była dyskutowana tutaj: http://canon-board.info/showthread.php?t=8546&page=2
    EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Zanim zrobisz 20x30 zrób to samo na małym formacie - będziesz wiedział mniej więcej co wyjdzie.
    Nie będziesz miał. Odbitki 20x30 są robione na innym papierze, niż te małe (to opinia znajomego laboludka).

J

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jester
    Nie będziesz miał. Odbitki 20x30 są robione na innym papierze, niż te małe (to opinia znajomego laboludka).

J
    Przy prawidłowo kalibrowanym labie pomiędzy odbitką 9x13 a 20x30 nie ma różnicy kolorystycznej , ani gęstościowej.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jester

J
    Inna kaseta, papier ten sam, jak pisze Tomasz1972 widocznych różnic nie zobaczysz. No chyba że do 10-tek wrzucają Kodaka, do 15x21 Fuji Crystal Archive a do 20x30 Fuji Supreme to będziesz wtedy miał trzy różnokolorowe odbitki .
    Ostatnio edytowane przez Diodak ; 19-07-2006 o 00:24

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Diodak
    Inna kaseta, papier ten sam, jak pisze Tomasz1972 widocznych różnic nie zobaczysz. No chyba że do 10-tek wrzucają Kodaka, do 15x21 Fuji Crystal Archive a do 20x30 Fuji Supreme to będziesz wtedy miał trzy różnokolorowe odbitki .
    Nie chodzi o to czy papier tego samego producenta czy też nie . Każda seria papieru nawet tej samej firmy , ma odchylenia kolorystyczne , więć wszystko w rękach laboranta , który w przypadku zmiany nr emulsji dokonuje kalibracji .
    Teoretycznie nawet jeżeli w jednej kasecie będzie kodak , w drugiej fuji , w trzeciej agfa , to można tak skalibrować kanały papierów w labie , że różnice kolorystyczne pomiędzy papierami będą pomijalne . W przypadku papieru tego samego producenta tylko różnych formatów kalibracja jest szybsza , gdyż rożnice pomiędzy papierami są mniejsze .

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To musieliby kalibrować częściej niż robią odbitki, w labie gdzie się robi fotki _cały czas_ i ledwie nie skończy się jedno zlecenie a laborant już przekłada kasetę na inną . Takie rzeczy to raczej w zakładzie gdzie się laboranci nudzą, albo nie mają aż tyle zleceń że mogą zadbać o klienta. Cieżko też żeby jedna kaseta cały czas miała 10-tki Fuji a inna cały czas Kodaka - nie da się tak - akurat jak nie idą Kodaki to się zmienia na większy format innej firmy i robi aktualne zlecenia... za czekanie w kolejce nikt nie płaci. Ale fakt jak chcą ustawić to potrafią i dlatego biorę odbitki na Supreme bo wiem, że u mnie pod ten papier kalibrują.

Coś już napisał
    Miasto
    Łańcut, podkarpackie

Domyślnie

To musieliby kalibrować częściej niż robią odbitki, w labie gdzie się robi fotki _cały czas_ i ledwie nie skończy się jedno zlecenie a laborant już przekłada kasetę na inną . Takie rzeczy to raczej w zakładzie gdzie się laboranci nudzą, albo nie mają aż tyle zleceń że mogą zadbać o klienta. Cieżko też żeby jedna kaseta cały czas miała 10-tki Fuji a inna cały czas Kodaka - nie da się tak - akurat jak nie idą Kodaki to się zmienia na większy format innej firmy i robi aktualne zlecenia... za czekanie w kolejce nikt nie płaci. Ale fakt jak chcą ustawić to potrafią i dlatego biorę odbitki na Supreme bo wiem, że u mnie pod ten papier kalibrują.

CO ZA BREDNIE?!?!?!

Rolke papieru kalibruje sie zawsze i robi sie to tylko raz (kiedy skonczysz starya rolke a zakladasz nowa). Wrzucasz stripy pod densytometr i wszytsko gra cacy, bo kalibrujesz pod laba i jest balans glowny!

Dla wyjasnienia czestotliwosci zmian papieru: rolka 12.7(9x13, 13x18) lub 15.2(10x15, 15x21) ma po 180 metrow dlugosci, wiec liczac w odbitkach 10x15 to wychodzi 1800 sztuk z rolki. Ja robie max 4000-5000 tys. dzienie w roznych formatach i zawsze kalibruje nowy papier!
    Canon stuff, czyli wszystko co przeszkadza w robieniu dobrych zdjęć...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów