Pokaż wyniki od 1 do 10 z 71

Wątek: RSE- problem

Mieszany widok

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    .... zawsze mozesz sobie potem poobrabiać ...
    poooopsuć też ;-)

@pst

Ogólnie to można przyjąć zasadę, że JPEG-i w PS obrabiamy baaaardzo delikatnie i nie zapisujemy stanów pośrednich. Jeśli już musimy zapisać to PSD. Na dobrą sprawę to w JPEG-ach możemy trochę poprawić krzywe i levele. Jesli podostrzyć to minimalnie. Troszeczkę poprawić kolory. Wszystko bardzo ale to bardzo niewiele. I tak łatwiej jest popsuć niz poprawić ;-)

RAW-y konwertujemy do TIFF-ów 16 bit i można sobie pozwolić na zdecydowanie więcej. Obróbkę robimy na warstwach, na warstwach i jeszcze raz na warstwach (dla jpegów i dla TIFF).

Janusz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    RAW-y konwertujemy do TIFF-ów 16 bit i można sobie pozwolić na zdecydowanie więcej. Obróbkę robimy na warstwach, na warstwach i jeszcze raz na warstwach (dla jpegów i dla TIFF).

Janusz
    zrobiłem tiffa 16bit w rse
    ani elements4.0 ani ps7.0 nie chce utorzyć warstwy z background'u bo wyskakuje komunikat ze nie obsluguje 16bitow

mozna je zmienic na 8 ale z tego co pisał Janusz zmieniamy na 8 bit na samym końcu...

to jak to w końcu jest?

poza tym wszystkie inne wskazowki dzialaja - tzn obrabianie w warstwach i pozniej flatten image (ale jak tiff jest w 8bitach od poczatku)
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pst
    zrobiłem tiffa 16bit w rse
    ani elements4.0 ani ps7.0 nie chce utorzyć warstwy z background'u bo wyskakuje komunikat ze nie obsluguje 16bitow

mozna je zmienic na 8 ale z tego co pisał Janusz zmieniamy na 8 bit na samym końcu...

to jak to w końcu jest?

poza tym wszystkie inne wskazowki dzialaja - tzn obrabianie w warstwach i pozniej flatten image (ale jak tiff jest w 8bitach od poczatku)
    ja mam PS CE 6 i obsługuje 16bit- ciekawe

Uprawnienia umieszczania postów