Zamieszczone przez
Janusz Body
Myślę, że trochę brak konsekwencji w tym co piszesz :-) Bez urazy proszę, staram się tylko coś wytłumaczyć. Najpierw pisałeś że: ....Usunięcie profilu monitora nie wpływa na jego kalibrację... co jest z gruntu nieprawdziwe a teraz przyznałeś rację pisząc ...Co do wyrzucania profili z właściwości zgadzam się, że jest to bez sensu.... No dobrze :-)
Znowu cytat: ..Profile Prism adds a small, non-resident program to your Windows startup sequence called "ppgamma.exe". This "ppgamma" program simply loads the RGB gains (monitor gamma) each time you boot your machine...
To właśnie jest ten "ułomny" profil. Ułomny bo ustala wzmocnienia dla poszczególnych kanałów RGB (ich proporcje właściwie) ale ustala to liniowo tj. wzmocnienie każdego kanału jest prosto-liniowe w całym zakresie. Zobacz w tym "zarządzaniu barwą" post #3 - tam są wykresy korekt dla mojego monitora (prawie liniowe) i laptopa (nieliniowe). Te dla laptopa wcale nie są takie najgorsze. W laptopie mojego znajomego linia niebieska tworzyła parabolę. Tego za pomocą programu typu Prism wyrównac się zwyczajnie nie da.
Pozdrawiam
Janusz