Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
Czytałem, czytałem i rozumiem to doskonale. Po polsku to co oni nazywaja kalibracją to nie kalibracja a "dostrojenie" monitora pokrętłami. .. Remember that calibration is only used to ensure that a monitor is adjusted properly and operating to a known baseline... a to akurat jest jedynie drobny fragment czynności wykonywanych PRZED kalibracją ustrojstwem typu EyeOne. Są zresztą bardzo niekonsekwentni w swojej własnej terminologii bo ciut niżej "kalibrują" monitor swoim programem tworząc ułomną wersję profilu ICC. Adobe Gamma robi to, zdaje się, podobnie. Tylko, że taka "kalibracja" jest niewiele warta.

Kalibracja w sensie Color Management to własnie profil ICC - i wyrzucenie go z właściwości jest zupełnie bez sensu.

Janusz
Ten "ułomny" program nie tworzy żadnego profilu. Jako profil jest stosowany sRGB. Ten program zmienia ustawienia karty grafiki tak poprawnie wyświetlać kolory na monitorze dla gamma=2.2. Zgadzam się, że EyeOne jest znacznie lepszym narzędziem. Natomiast jako amator dysponujący amatorskim monitorem i amatorską drukarką i skanerem mogę stwierdzić, że ta "ułomna" metoda sprawdza się bardzo dobrze w warunkach amatorskich.

Co do wyrzucania profili z właściwości zgadzam się, że jest to bez sensu. Najlepiej gdyby to był profil wytworzony przez EyeOne, ale w warunkach "amatorskich" sRGB jest wystarczający.

Pozdrawiam
Marek