Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 71

Wątek: RSE- problem

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pst
    ...nie podoba mi sie jakie rse proponuje zmiany po zamianie na jpg...
    Po to są te wszystkie suwaki żebyś sobie zrobił tak jak Ci się podoba :-)

Cytat Zamieszczone przez pst
    czy istnieje możliwosc oddania do labu pliku crw?
    Nie

Janusz

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Po to są te wszystkie suwaki żebyś sobie zrobił tak jak Ci się podoba :-)
    Janusz
    tylko posuwaj sobie tymi suwakami troche wiecej niż troche i z twarzy na zdjeciu wyjdzie siano

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Fota robi się mleczna bo tak ma być Kolory potem możesz sobie poprawić sam.

BTW. Było.
    Wstępną "mleczność" można wyeliminować podniesieniem "Shadow contrast bias" w "Procesing Parameters", ale jak zdjęcie samo w sobie jest mocno kontrastowe, to trzeba to zdjąć, bo wychodzi przekontrastowane.
    Ja z bólem porzuciłem RSE (i jego genialny inerfejs), gdy w zamiarze zakupu RSP zrobiłem niżej opisane i zobrazowane porównanie z DPP.
    Od mojego pierwszego kontaktu z DPP nie podobała mi się jego zieleń - taka bardziej landrynkowa niż z RSE(P). Z kolei w RSE nie udawało mi się dostroić poprawnej czerwieni.

Poniżej dwa 100% cropy wywołane bez żadnych korekcji w jednym
    i drugim programie (parametry z aparatu też na "0", żeby DPP ich nie zaciągnął) - żadnego odszumiania i wyostrzania.

Zdjęcie pierwsze wywołane w RSE 2006 (niech nikogo nie zmyli tytuł, bo użyłem na nim DPP do wycięcia dokładnie takiego samego fragmentu) :

Zdjęcie drugie wywołane bez niczego w DPP :

Czerwień jest jak widać zupełnie nieporównywalna, a na dodatek na zdjęciu z RSE widać jakieś szumy, których nie ma na zdjęciu z DPP (odszumianie wyłączone).

Czekam na Lightroom dla okien :smile:

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    RSE nie proponuje zmian. To soft canona proponuje zmiany. Podobają Ci się? Nie rób rawów.
    masz na myśli żeby zdjęcia robić od razu w jpg na karte?
    w aparacie w menu>parametry mam ustawiony zestaw 2 który nie ma zadnej korekcji (kontrast,ostrosc,nasycenie,odcien)...
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gregor40
    Uwielbiam twórcze odpowiedzi w rodzaju RTFM... Chyba szkoda klikać "odpowiedz" jeśli odpowiedź ma być taka nijaka...

Marku - niestety nie potrafię Ci pomóc...

A ocen szczerze swoja powyzsza wypowiedz - czy jest wg kryteriow (tylko obiektywnych a nie subiektywnych) tworcza i warto bylo klikac "odpowiedz" ?

Wtraciles sie byle zaczepic a sam nic nie potrafisz poradzic = troll.
    I prosze - nie kontynuuj.
    Powininem usunac nie komentujac, ale tego typu zachowanie trzeba czasem pietnowac a nie tylko cichaczem wyrywac.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb
    tylko posuwaj sobie tymi suwakami troche wiecej niż troche i z twarzy na zdjeciu wyjdzie siano

A jak wsiadłeś po raz pierwszy do samochodu to od razu umiałeś jeździć? Wszystko, nawet banalna korekta RAW-u wymaga trochę wiedzy, wprawy i umiejętności. Niestety. :-)

Cytat Zamieszczone przez Pirx
    Ja z bólem porzuciłem RSE (i jego genialny inerfejs), gdy w zamiarze zakupu RSP zrobiłem niżej opisane i zobrazowane porównanie z DPP....
    Akurat algorytm konwersji RAW w RSP jest uwazany za najnowocześniejszy. Nie na darmo Adobe wykupił RSP, nie wydali kasy "na nic" :-) Wykupił kupując "technologię" czyli własciwie użyte algorytmy. Interfejs nie jest chroniony patentem i dość łatwo byłoby zrobić coś o podobnej funkcjonalności.

Odwzorowania barw we wszystkich RAW "dekryptorach" są zależne od użytych profili. RSE i RSP bez Color Engine są "zubożoną" wersją całości. Żeby potrochu obronić RSP to w CameraRAW profili dodatkowych (poza tymi zaszytymi) wogóle nie ma.

Twoje zdjęcia niestety niczego nie dowodzą poza nieumiejętną obróbką. Nie gniewaj się ale to tak właśnie jest. Popularność konwerterów jest mniej więcej następująca:
    - Capture One (Pro i LE uzywają tych samych algorytmów)
    - Camera Raw
    - RAW Shooter Pro
    potem jest długa przerwa i dopiero ida te inne. Profile Magne Nielsena można używać w C1 i w RSP (Color Engine) ale nie da się w Camera RAW.

Spora grupa ludzi (ja też) używa wszystkich trzech konwerterów - z naciskiem na C1.

Pozdrawiam,
    Janusz
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 18-07-2006 o 10:59

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Te gdybanie o profilach to bajdy jakoweś bzdurami zwane.
    **** tam. Mialem ten sam problem w photoshopie i rawshooterze, w oknie edycji obraz byl rozjasniony jakby ktos podciagnal gamme. W zapisanych plikach na dysk kolory byly poprawne. Po wywaleniu profilu monitora (w moim przypadku CRT CTX) z wlasciwosci ekranu wszystko zaczelo sie zachowywac normalnie.

Nie wiem dlaczego twierdzicie, ze RSE na "domyslnych" ustawieniach ma pokazywac zdjecia "wyprane". U mnie pokazuje niemalze to samo co w podgladzie jpeg z raw i wcale mnie to nie martwi, bo jesli zdjecie jest ok to moge od razu przekonwertowac bez zadnego kombinowania. Tak samo zreszta dziala DPP.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pazurek
    **** tam. Mialem ten sam problem w photoshopie i rawshooterze, w oknie edycji obraz byl rozjasniony jakby ktos podciagnal gamme. W zapisanych plikach na dysk kolory byly poprawne. Po wywaleniu profilu monitora (w moim przypadku CRT CTX) z wlasciwosci ekranu wszystko zaczelo sie zachowywac normalnie.

Nie wiem dlaczego twierdzicie, ze RSE na "domyslnych" ustawieniach ma pokazywac zdjecia "wyprane". U mnie pokazuje niemalze to samo co w podgladzie jpeg z raw i wcale mnie to nie martwi, bo jesli zdjecie jest ok to moge od razu przekonwertowac bez zadnego kombinowania. Tak samo zreszta dziala DPP.
    Co prawda zaczynasz od brzydkich wyrazów ale niech tam...

Naprawdę sądzisz, że całe to zarządzanie barwą to jest o kant d... ?

Wywaliłeś profile to wszystko masz w sRGB, kalibracje monitora szlag trafił, zupełnie nie kontrolujesz barw itp, itd. Nie wiesz jak będzie wyglądało zdjęcie na innym monitorze, nie wiesz jak będzie wyglądała odbitka z labu.

http://canon-board.info/showthread.php?t=8520 poczytać warto :-)

Janusz

EDIT: Tekst o liniowości sensora, gamma i co z tego wynika leży na Tips&Tricks i czeka na moderatorów. Też cocnieco wyjaśnia :-)
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 18-07-2006 o 10:30

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Janusz.

Usunięcie profilu monitora nie wpływa na jego kalibrację. Polecam przeczytać http://www.ddisoftware.com/prism/help/msteps.htm . To, że profil będzie sRGB, to bardzo dobrze. Większość urządzeń posiada tą przestrzeń barwną np. monitor, drukarka, skaner. Jeżeli będziemy przechowywać zdjęcia w innym profilu, to podczas wyświetlania na ekranie lub drukowania na drukarce programy graficzne będą dokonywać mapowania na inną przestrzeń barwną. Konsekwencją tego mogą być przekłamania. Dlatego najlepiej zawsze stosować sRGB.

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Odwzorowania barw we wszystkich RAW "dekryptorach" są zależne od użytych profili. RSE i RSP bez Color Engine są "zubożoną" wersją całości. Żeby potrochu obronić RSP to w CameraRAW profili dodatkowych (poza tymi zaszytymi) wogóle nie ma.

Twoje zdjęcia niestety niczego nie dowodzą poza nieumiejętną obróbką. Nie gniewaj się ale to tak właśnie jest. Janusz
    Wcale się nie gniewam.
    Właśnie brak umiejętności obróbki powoduje, że na DPP łatwiej mi osiągnać lepszy rezultat (na "dzień dobry" jest mniej do ustawiania) niż na IMO doskonałym interfejsie RSE(P), gdzie każde zdjęcie wymaga sporo korygowania, a i tak często nie udaje mi się osiągnąć takiego efektu, jaki mam na starcie w DPP.

Inną zupełnie sprawą jest to, że teraz oglądam te zdjęcia na monitorze mojego pracodawcy ;-) i wyglądają dość odmiennie, tzn. to z DPP dosyć podobnie, ale na tym z RSE na domowym monitorze mam lila-róż zamiast czerwieni - różnica jest dużo, duzo, dużo bardziej uderzająca.
    Jaka może tego być przyczyna ? - Nie mam pojecia. Wszędzie mam ustawioną przestrzeń sRGB, profil aparatu.

Poza tym, porównując te dwa zdjęcia, wydaje się, że algorytm RSE ma zaszyte jakieś wyostrzanie - na załączonym zdjęciu widać jakby efekt dość agresywnego ostrzenia, mimo wyłączonego ostrzenia przy konwertowaniu i wyłączenia "detail extraction" i "sharpness" w "Processing parameters".
    Zresztą wyostrzanie w RSE od początku mnie niepokoiło. Dopiero, gdy odkryłem, że w "parametrach" domyślnie jest dodawana zarówno ekstrakcja detali, jak i wyostrzanie i można to zdjąć, to trochę się poprawiło.
    Nie mniej jednak, efekt wyostrzania w DPP lepiej mieści się w moim "analogowym" guście, tzn. jest bardziej "miękki", łagodniejszy.

Tak, czy owak, po pierwszych zachwytach nad RSE, bo od niego zaczynałem parę miesięcy temu, euforia trochę opadła i teraz raczej sięgam po DPP.

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów