Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 71

Wątek: RSE- problem

Mieszany widok

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb
    tzn?
    Read The Fucken Manual (RTFM) - książeczka taka w pdf 79 stron :-) Tam jest wszystko napisane co, jak i dlaczego. Te gdybanie o profilach to bajdy jakoweś bzdurami zwane.

Janusz

EDIT: Książeczka jest w Helpie :-)

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Read The Fucken Manual (RTFM) - książeczka taka w pdf 79 stron :-) Tam jest wszystko napisane co, jak i dlaczego. Te gdybanie o profilach to bajdy jakoweś bzdurami zwane.

Janusz

EDIT: Książeczka jest w Helpie :-)
    fajnie, ale ja ćwok jeden się nie uczyłem angielskiego ani w szkole ani na uczelni

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb
    fajnie, ale ja ćwok jeden się nie uczyłem angielskiego ani w szkole ani na uczelni
    No to masz problem :-) Nawet spory... niestety 99% wszystkiego o foto jest po angliczansku :-(

Janusz

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

No to masz problem :-) Nawet spory... niestety 99% wszystkiego o foto jest po angliczansku :-(

Janusz
    jakoś sobie radzę i to nie najgorzej

Coś już napisał

Domyślnie

Uwielbiam twórcze odpowiedzi w rodzaju RTFM... Chyba szkoda klikać "odpowiedz" jeśli odpowiedź ma być taka nijaka...

Marku - niestety nie potrafię Ci pomóc...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gregor40
    Uwielbiam twórcze odpowiedzi w rodzaju RTFM... Chyba szkoda klikać "odpowiedz" jeśli odpowiedź ma być taka nijaka...

Marku - niestety nie potrafię Ci pomóc...

A ocen szczerze swoja powyzsza wypowiedz - czy jest wg kryteriow (tylko obiektywnych a nie subiektywnych) tworcza i warto bylo klikac "odpowiedz" ?

Wtraciles sie byle zaczepic a sam nic nie potrafisz poradzic = troll.
    I prosze - nie kontynuuj.
    Powininem usunac nie komentujac, ale tego typu zachowanie trzeba czasem pietnowac a nie tylko cichaczem wyrywac.

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Te gdybanie o profilach to bajdy jakoweś bzdurami zwane.
    **** tam. Mialem ten sam problem w photoshopie i rawshooterze, w oknie edycji obraz byl rozjasniony jakby ktos podciagnal gamme. W zapisanych plikach na dysk kolory byly poprawne. Po wywaleniu profilu monitora (w moim przypadku CRT CTX) z wlasciwosci ekranu wszystko zaczelo sie zachowywac normalnie.

Nie wiem dlaczego twierdzicie, ze RSE na "domyslnych" ustawieniach ma pokazywac zdjecia "wyprane". U mnie pokazuje niemalze to samo co w podgladzie jpeg z raw i wcale mnie to nie martwi, bo jesli zdjecie jest ok to moge od razu przekonwertowac bez zadnego kombinowania. Tak samo zreszta dziala DPP.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pazurek
    **** tam. Mialem ten sam problem w photoshopie i rawshooterze, w oknie edycji obraz byl rozjasniony jakby ktos podciagnal gamme. W zapisanych plikach na dysk kolory byly poprawne. Po wywaleniu profilu monitora (w moim przypadku CRT CTX) z wlasciwosci ekranu wszystko zaczelo sie zachowywac normalnie.

Nie wiem dlaczego twierdzicie, ze RSE na "domyslnych" ustawieniach ma pokazywac zdjecia "wyprane". U mnie pokazuje niemalze to samo co w podgladzie jpeg z raw i wcale mnie to nie martwi, bo jesli zdjecie jest ok to moge od razu przekonwertowac bez zadnego kombinowania. Tak samo zreszta dziala DPP.
    Co prawda zaczynasz od brzydkich wyrazów ale niech tam...

Naprawdę sądzisz, że całe to zarządzanie barwą to jest o kant d... ?

Wywaliłeś profile to wszystko masz w sRGB, kalibracje monitora szlag trafił, zupełnie nie kontrolujesz barw itp, itd. Nie wiesz jak będzie wyglądało zdjęcie na innym monitorze, nie wiesz jak będzie wyglądała odbitka z labu.

http://canon-board.info/showthread.php?t=8520 poczytać warto :-)

Janusz

EDIT: Tekst o liniowości sensora, gamma i co z tego wynika leży na Tips&Tricks i czeka na moderatorów. Też cocnieco wyjaśnia :-)
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 18-07-2006 o 10:30

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Janusz.

Usunięcie profilu monitora nie wpływa na jego kalibrację. Polecam przeczytać http://www.ddisoftware.com/prism/help/msteps.htm . To, że profil będzie sRGB, to bardzo dobrze. Większość urządzeń posiada tą przestrzeń barwną np. monitor, drukarka, skaner. Jeżeli będziemy przechowywać zdjęcia w innym profilu, to podczas wyświetlania na ekranie lub drukowania na drukarce programy graficzne będą dokonywać mapowania na inną przestrzeń barwną. Konsekwencją tego mogą być przekłamania. Dlatego najlepiej zawsze stosować sRGB.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mark_solo
    ...Usunięcie profilu monitora nie wpływa na jego kalibrację.
    No niezupełnie. Kalibracja monitora to właśnie nic innego jak utworzenie dla niego profilu ICC. Usunięcie profilu jest równoznaczne z wywaleniem kalibracji.
    Kalibracja "w fabryce", ta techniczna to zupełnie coś innego.

To, że profil będzie sRGB, to bardzo dobrze.
    Właśnie NIE. Kalibrowałem trochę różnych monitorów u znajomych (u siebie robię to co tydzień). 99% tańszych monitorów ma mocno "podbity" kanał niebieski. Obraz wydaje się nieco ostrzejszy ale barwy są do bani - zimne i podniebieszczone. Te z "wyższej półki" są nieco lepsze ale też trzeba je kalibrować.

Zobacz w PSie View->Proof Setup oraz View->Proof Colors i zastanów się po co to jest.

Większość urządzeń posiada tą przestrzeń barwną np. monitor, drukarka, skaner. Jeżeli będziemy przechowywać zdjęcia w innym profilu, to podczas wyświetlania na ekranie lub drukowania na drukarce programy graficzne będą dokonywać mapowania na inną przestrzeń barwną. Konsekwencją tego mogą być przekłamania....
    Też NIE. Zobacz link, który już podałem (sam pisałem). Urządzenia mają bardzo różne gamuty. Niektóre nawet bardzo różne. 350D ma akurat wręcz ogromny gamut w porównaniu z sRGB. Drukarki Canona też mają gamuty dużo większe od sRGB. Przejśc pomiędzy nimi bez zarządzania barwą, ot tak się nie da. Jeśli mówimy o RAW to Color Management jest wręcz niezbędny. RAWy powinny byc "wywoływane" do np. ProPhoto jeśli myslimy o dalszej obróbce a zamiana na profil sRGB to ostatni krok w obróbce przed zapodaniem zdjęcia na www. Sposób renderingu TEZ ma znaczenie i to duże. Większość programów (tych najprostszych typu Ifran, ACDsee itp) renderingu nie ma wogóle...

Zrób sobie taki prosty test. Wywołaj RAWa do ProPhoto i JPEGa a potem wyświetl to np. IE. Wyjdzie tragedia

Janusz

Cytat Zamieszczone przez Pirx
    ale na tym z RSE na domowym monitorze mam lila-róż zamiast czerwieni - różnica jest dużo, duzo, dużo bardziej uderzająca.
    Jaka może tego być przyczyna ? - Nie mam pojecia. Wszędzie mam ustawioną przestrzeń sRGB, profil aparatu.
    Monitory trzeba skalibrować, najlepiej kalibratorem ale Adobe Gamma też od biedy wystarczy. Inaczej ZAWSZE będą różnice.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 18-07-2006 o 11:56

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów