Read The Fucken Manual (RTFM) - książeczka taka w pdf 79 stron :-) Tam jest wszystko napisane co, jak i dlaczego. Te gdybanie o profilach to bajdy jakoweś bzdurami zwane.Zamieszczone przez marekb
Janusz
EDIT: Książeczka jest w Helpie :-)
Read The Fucken Manual (RTFM) - książeczka taka w pdf 79 stron :-) Tam jest wszystko napisane co, jak i dlaczego. Te gdybanie o profilach to bajdy jakoweś bzdurami zwane.Zamieszczone przez marekb
Janusz
EDIT: Książeczka jest w Helpie :-)
fajnie, ale ja ćwok jeden się nie uczyłem angielskiego ani w szkole ani na uczelniZamieszczone przez Janusz Body
No to masz problem :-) Nawet spory... niestety 99% wszystkiego o foto jest po angliczansku :-(Zamieszczone przez marekb
Janusz
jakoś sobie radzę i to nie najgorzejZamieszczone przez Janusz Body
![]()
Uwielbiam twórcze odpowiedzi w rodzaju RTFM... Chyba szkoda klikać "odpowiedz" jeśli odpowiedź ma być taka nijaka...
Marku - niestety nie potrafię Ci pomóc...
Zamieszczone przez gregor40
A ocen szczerze swoja powyzsza wypowiedz - czy jest wg kryteriow (tylko obiektywnych a nie subiektywnych) tworcza i warto bylo klikac "odpowiedz" ?
Wtraciles sie byle zaczepic a sam nic nie potrafisz poradzic = troll.
I prosze - nie kontynuuj.
Powininem usunac nie komentujac, ale tego typu zachowanie trzeba czasem pietnowac a nie tylko cichaczem wyrywac.
**** tam. Mialem ten sam problem w photoshopie i rawshooterze, w oknie edycji obraz byl rozjasniony jakby ktos podciagnal gamme. W zapisanych plikach na dysk kolory byly poprawne. Po wywaleniu profilu monitora (w moim przypadku CRT CTX) z wlasciwosci ekranu wszystko zaczelo sie zachowywac normalnie.Zamieszczone przez Janusz Body
Nie wiem dlaczego twierdzicie, ze RSE na "domyslnych" ustawieniach ma pokazywac zdjecia "wyprane". U mnie pokazuje niemalze to samo co w podgladzie jpeg z raw i wcale mnie to nie martwi, bo jesli zdjecie jest ok to moge od razu przekonwertowac bez zadnego kombinowania. Tak samo zreszta dziala DPP.
Co prawda zaczynasz od brzydkich wyrazów ale niech tam...Zamieszczone przez pazurek
Naprawdę sądzisz, że całe to zarządzanie barwą to jest o kant d... ?
Wywaliłeś profile to wszystko masz w sRGB, kalibracje monitora szlag trafił, zupełnie nie kontrolujesz barw itp, itd. Nie wiesz jak będzie wyglądało zdjęcie na innym monitorze, nie wiesz jak będzie wyglądała odbitka z labu.
http://canon-board.info/showthread.php?t=8520 poczytać warto :-)
Janusz
EDIT: Tekst o liniowości sensora, gamma i co z tego wynika leży na Tips&Tricks i czeka na moderatorów. Też cocnieco wyjaśnia :-)
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 18-07-2006 o 10:30
Usunięcie profilu monitora nie wpływa na jego kalibrację. Polecam przeczytać http://www.ddisoftware.com/prism/help/msteps.htm . To, że profil będzie sRGB, to bardzo dobrze. Większość urządzeń posiada tą przestrzeń barwną np. monitor, drukarka, skaner. Jeżeli będziemy przechowywać zdjęcia w innym profilu, to podczas wyświetlania na ekranie lub drukowania na drukarce programy graficzne będą dokonywać mapowania na inną przestrzeń barwną. Konsekwencją tego mogą być przekłamania. Dlatego najlepiej zawsze stosować sRGB.
No niezupełnie. Kalibracja monitora to właśnie nic innego jak utworzenie dla niego profilu ICC. Usunięcie profilu jest równoznaczne z wywaleniem kalibracji.Zamieszczone przez mark_solo
Kalibracja "w fabryce", ta techniczna to zupełnie coś innego.
Właśnie NIE. Kalibrowałem trochę różnych monitorów u znajomych (u siebie robię to co tydzień). 99% tańszych monitorów ma mocno "podbity" kanał niebieski. Obraz wydaje się nieco ostrzejszy ale barwy są do bani - zimne i podniebieszczone. Te z "wyższej półki" są nieco lepsze ale też trzeba je kalibrować.Zamieszczone przez mark_solo
Zobacz w PSie View->Proof Setup oraz View->Proof Colors i zastanów się po co to jest.
Też NIE. Zobacz link, który już podałem (sam pisałem). Urządzenia mają bardzo różne gamuty. Niektóre nawet bardzo różne. 350D ma akurat wręcz ogromny gamut w porównaniu z sRGB. Drukarki Canona też mają gamuty dużo większe od sRGB. Przejśc pomiędzy nimi bez zarządzania barwą, ot tak się nie da. Jeśli mówimy o RAW to Color Management jest wręcz niezbędny. RAWy powinny byc "wywoływane" do np. ProPhoto jeśli myslimy o dalszej obróbce a zamiana na profil sRGB to ostatni krok w obróbce przed zapodaniem zdjęcia na www. Sposób renderingu TEZ ma znaczenie i to duże. Większość programów (tych najprostszych typu Ifran, ACDsee itp) renderingu nie ma wogóle...Zamieszczone przez mark_solo
Zrób sobie taki prosty test. Wywołaj RAWa do ProPhoto i JPEGa a potem wyświetl to np. IE. Wyjdzie tragedia
Janusz
Monitory trzeba skalibrować, najlepiej kalibratorem ale Adobe Gamma też od biedy wystarczy. Inaczej ZAWSZE będą różnice.Zamieszczone przez Pirx
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 18-07-2006 o 11:56