Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 71

Wątek: RSE- problem

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mark_solo
    ...Usunięcie profilu monitora nie wpływa na jego kalibrację.
    No niezupełnie. Kalibracja monitora to właśnie nic innego jak utworzenie dla niego profilu ICC. Usunięcie profilu jest równoznaczne z wywaleniem kalibracji.
    Kalibracja "w fabryce", ta techniczna to zupełnie coś innego.

To, że profil będzie sRGB, to bardzo dobrze.
    Właśnie NIE. Kalibrowałem trochę różnych monitorów u znajomych (u siebie robię to co tydzień). 99% tańszych monitorów ma mocno "podbity" kanał niebieski. Obraz wydaje się nieco ostrzejszy ale barwy są do bani - zimne i podniebieszczone. Te z "wyższej półki" są nieco lepsze ale też trzeba je kalibrować.

Zobacz w PSie View->Proof Setup oraz View->Proof Colors i zastanów się po co to jest.

Większość urządzeń posiada tą przestrzeń barwną np. monitor, drukarka, skaner. Jeżeli będziemy przechowywać zdjęcia w innym profilu, to podczas wyświetlania na ekranie lub drukowania na drukarce programy graficzne będą dokonywać mapowania na inną przestrzeń barwną. Konsekwencją tego mogą być przekłamania....
    Też NIE. Zobacz link, który już podałem (sam pisałem). Urządzenia mają bardzo różne gamuty. Niektóre nawet bardzo różne. 350D ma akurat wręcz ogromny gamut w porównaniu z sRGB. Drukarki Canona też mają gamuty dużo większe od sRGB. Przejśc pomiędzy nimi bez zarządzania barwą, ot tak się nie da. Jeśli mówimy o RAW to Color Management jest wręcz niezbędny. RAWy powinny byc "wywoływane" do np. ProPhoto jeśli myslimy o dalszej obróbce a zamiana na profil sRGB to ostatni krok w obróbce przed zapodaniem zdjęcia na www. Sposób renderingu TEZ ma znaczenie i to duże. Większość programów (tych najprostszych typu Ifran, ACDsee itp) renderingu nie ma wogóle...

Zrób sobie taki prosty test. Wywołaj RAWa do ProPhoto i JPEGa a potem wyświetl to np. IE. Wyjdzie tragedia

Janusz

Cytat Zamieszczone przez Pirx
    ale na tym z RSE na domowym monitorze mam lila-róż zamiast czerwieni - różnica jest dużo, duzo, dużo bardziej uderzająca.
    Jaka może tego być przyczyna ? - Nie mam pojecia. Wszędzie mam ustawioną przestrzeń sRGB, profil aparatu.
    Monitory trzeba skalibrować, najlepiej kalibratorem ale Adobe Gamma też od biedy wystarczy. Inaczej ZAWSZE będą różnice.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 18-07-2006 o 11:56

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    No niezupełnie. Kalibracja monitora to właśnie nic innego jak utworzenie dla niego profilu ICC. Usunięcie profilu jest równoznaczne z wywaleniem kalibracji.
    Czytałeś wskazany przeze mnie link?

Właśnie NIE. Kalibrowałem trochę różnych monitorów u znajomych (u siebie robię to co tydzień). 99% tańszych monitorów ma mocno "podbity" kanał niebieski.
    Zgadzam się w pełni, że trzeba kalibrować. Najlepiej sprzętowo, gorzej przy pomocy np. Adobe. U siebie też to robię co tydzień.

Zobacz w PSie View->Proof Setup oraz View->Proof Colors i zastanów się po co to jest.
    Używam tego i wiem do czego jest. Zazwyczaj sprawdzam co będę miał na drukarce dla określonego profilu drukarki (papier i tusz)

Też NIE. Zobacz link, który już podałem (sam pisałem). Urządzenia mają bardzo różne gamuty. Niektóre nawet bardzo różne. 350D ma akurat wręcz ogromny gamut w porównaniu z sRGB. Drukarki Canona też mają gamuty dużo większe od sRGB. Przejśc pomiędzy nimi bez zarządzania barwą, ot tak się nie da. Jeśli mówimy o RAW to Color Management jest wręcz niezbędny. RAWy powinny byc "wywoływane" do np. ProPhoto jeśli myslimy o dalszej obróbce a zamiana na profil sRGB to ostatni krok w obróbce przed zapodaniem zdjęcia na www. Sposób renderingu TEZ ma znaczenie i to duże.
    Czytałem ten link i jest rzeczywiście bardzo dobry. Co do przestrzeni barwnej 350D, zgadzam się, że jest większa niż sRGB. Ale co z tego. Będę to niestety wyświetlał na monitorze, który ma tylko sRGB. Co do drukarki, to raczej nigdzie nie znalazłem informacji, że przestrzeń barwna drukarek Canona jest większa niż sRGB. Wręcz odwrotnie. Drukarki atramentowe nie potrafią wręcz wyświetlić określonych odcieni niebieskiego i ich przestrzeń barwna jest mniejsza niż sRGB. Nie mówię tu o bardzo profesjonalnych urządzeniach, gdyż ich nie znam. Poza tym obawiam się, że wąskim gardłem będzie papier.

Zrób sobie taki prosty test. Wywołaj RAWa do ProPhoto i JPEGa a potem wyświetl to np. IE. Wyjdzie tragedia
    Nie za bardzo wiem, co to udowodni.

Pozdrawiam
    Marek

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Czytałeś wskazany przeze mnie link?
    Czytałem, czytałem i rozumiem to doskonale. Po polsku to co oni nazywaja kalibracją to nie kalibracja a "dostrojenie" monitora pokrętłami. .. Remember that calibration is only used to ensure that a monitor is adjusted properly and operating to a known baseline... a to akurat jest jedynie drobny fragment czynności wykonywanych PRZED kalibracją ustrojstwem typu EyeOne. Są zresztą bardzo niekonsekwentni w swojej własnej terminologii bo ciut niżej "kalibrują" monitor swoim programem tworząc ułomną wersję profilu ICC. Adobe Gamma robi to, zdaje się, podobnie. Tylko, że taka "kalibracja" jest niewiele warta.

Kalibracja w sensie Color Management to własnie profil ICC - i wyrzucenie go z właściwości jest zupełnie bez sensu.

Janusz

EDIT:
    ..Nie za bardzo wiem, co to udowodni...
    Ano, że istotny jest sposób przejścia z jednej przestrzeni do drugiej (rendering). Zwykłe obcięcie najczęściej daje fatalne rezultaty.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 18-07-2006 o 12:33

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Czytałem, czytałem i rozumiem to doskonale. Po polsku to co oni nazywaja kalibracją to nie kalibracja a "dostrojenie" monitora pokrętłami. .. Remember that calibration is only used to ensure that a monitor is adjusted properly and operating to a known baseline... a to akurat jest jedynie drobny fragment czynności wykonywanych PRZED kalibracją ustrojstwem typu EyeOne. Są zresztą bardzo niekonsekwentni w swojej własnej terminologii bo ciut niżej "kalibrują" monitor swoim programem tworząc ułomną wersję profilu ICC. Adobe Gamma robi to, zdaje się, podobnie. Tylko, że taka "kalibracja" jest niewiele warta.

Kalibracja w sensie Color Management to własnie profil ICC - i wyrzucenie go z właściwości jest zupełnie bez sensu.

Janusz
    Ten "ułomny" program nie tworzy żadnego profilu. Jako profil jest stosowany sRGB. Ten program zmienia ustawienia karty grafiki tak poprawnie wyświetlać kolory na monitorze dla gamma=2.2. Zgadzam się, że EyeOne jest znacznie lepszym narzędziem. Natomiast jako amator dysponujący amatorskim monitorem i amatorską drukarką i skanerem mogę stwierdzić, że ta "ułomna" metoda sprawdza się bardzo dobrze w warunkach amatorskich.

Co do wyrzucania profili z właściwości zgadzam się, że jest to bez sensu. Najlepiej gdyby to był profil wytworzony przez EyeOne, ale w warunkach "amatorskich" sRGB jest wystarczający.

Pozdrawiam
    Marek

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Ten "ułomny" program nie tworzy żadnego profilu. Jako profil jest stosowany sRGB. Ten program zmienia ustawienia karty grafiki tak poprawnie wyświetlać kolory na monitorze dla gamma=2.2. Zgadzam się, że EyeOne jest znacznie lepszym narzędziem. Natomiast jako amator dysponujący amatorskim monitorem i amatorską drukarką i skanerem mogę stwierdzić, że ta "ułomna" metoda sprawdza się bardzo dobrze w warunkach amatorskich.

Co do wyrzucania profili z właściwości zgadzam się, że jest to bez sensu. Najlepiej gdyby to był profil wytworzony przez EyeOne, ale w warunkach "amatorskich" sRGB jest wystarczający.

Pozdrawiam
    Marek
    Myślę, że trochę brak konsekwencji w tym co piszesz :-) Bez urazy proszę, staram się tylko coś wytłumaczyć. Najpierw pisałeś że: ....Usunięcie profilu monitora nie wpływa na jego kalibrację... co jest z gruntu nieprawdziwe a teraz przyznałeś rację pisząc ...Co do wyrzucania profili z właściwości zgadzam się, że jest to bez sensu.... No dobrze :-)

Znowu cytat: ..Profile Prism adds a small, non-resident program to your Windows startup sequence called "ppgamma.exe". This "ppgamma" program simply loads the RGB gains (monitor gamma) each time you boot your machine...

To właśnie jest ten "ułomny" profil. Ułomny bo ustala wzmocnienia dla poszczególnych kanałów RGB (ich proporcje właściwie) ale ustala to liniowo tj. wzmocnienie każdego kanału jest prosto-liniowe w całym zakresie. Zobacz w tym "zarządzaniu barwą" post #3 - tam są wykresy korekt dla mojego monitora (prawie liniowe) i laptopa (nieliniowe). Te dla laptopa wcale nie są takie najgorsze. W laptopie mojego znajomego linia niebieska tworzyła parabolę. Tego za pomocą programu typu Prism wyrównac się zwyczajnie nie da.

Pozdrawiam
    Janusz

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Myślę, że trochę brak konsekwencji w tym co piszesz :-) Bez urazy proszę, staram się tylko coś wytłumaczyć. Najpierw pisałeś że: ....Usunięcie profilu monitora nie wpływa na jego kalibrację... co jest z gruntu nieprawdziwe a teraz przyznałeś rację pisząc ...Co do wyrzucania profili z właściwości zgadzam się, że jest to bez sensu.... No dobrze :-)

Znowu cytat: ..Profile Prism adds a small, non-resident program to your Windows startup sequence called "ppgamma.exe". This "ppgamma" program simply loads the RGB gains (monitor gamma) each time you boot your machine...

To właśnie jest ten "ułomny" profil. Ułomny bo ustala wzmocnienia dla poszczególnych kanałów RGB (ich proporcje właściwie) ale ustala to liniowo tj. wzmocnienie każdego kanału jest prosto-liniowe w całym zakresie. Zobacz w tym "zarządzaniu barwą" post #3 - tam są wykresy korekt dla mojego monitora (prawie liniowe) i laptopa (nieliniowe). Te dla laptopa wcale nie są takie najgorsze. W laptopie mojego znajomego linia niebieska tworzyła parabolę. Tego za pomocą programu typu Prism wyrównac się zwyczajnie nie da.

Pozdrawiam
    Janusz
    Co do usunięcia profilu, to wydaje się, że mam rację. Profil nie wpływa na kalibrację. Profil jest zawsze sRGB chyba, że dla konkretnego monitora został wygenerowany indywidualny profil, który w precyzyjny sposób oddaje przestrzeń kolorów, który potrafi wyświetlić. Nowy monitor może mieć sRGB. Po pewnym okresie eksploatacji monitor może już nie być w stanie wyświetlić tego zakresu kolorystycznego mimo kalibracji. W/g mnie kalibracja i profilowanie to oddzielne procesy. Jeżeli obrazek posiada profil Adobe RGB, to program graficzny wyświetlający go na monitor musi dokonać konwersji z Adobe RGB do profilu monitora. W moim przypadku sRGB. Prościej jest zapisywać obrazki od razu w sRGB, gdyż wtedy nie trzeba robić konwersji.
    "Ułomny" program za każdym razem kiedy ładuje się system ustawia parametry karty graficznej zgodne z ostatnią kalibracją. Nie generuje żadnego profilu oraz z niego nie korzysta. Z profili korzystają programy graficzne z włączonym color management.

Pozdrawiam,

Marek

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Co do usunięcia profilu, to wydaje się, że mam rację. Profil nie wpływa na kalibrację. Profil jest zawsze sRGB chyba...
    Mnie się nie wydaje. Profil = kalibracja. Kalibracja monitora to nic innego jak utworzenie dla niego profilu ICC. Profil monitora NIGDY nie jest sRGB - OK może 1 na 10 milionów się trafi. sRGB to przestrzeń wirtualna uśredniająca monitory CRT produkowane z 10 lat temu. Trochę się od tego czasu zmieniło a sRGB jest takie samo. Pokręcenie pokrętłami jasności czy kontrastu kalibracja trudno nazwać. Kropka. Koniec. EOT.

Kalibracja techniczna monitora, telewizora w fabryce to zupełnie coś innego.

.. Jeżeli obrazek posiada profil Adobe RGB, to program graficzny wyświetlający go na monitor musi dokonać konwersji z Adobe RGB do profilu monitora.
    Musi? Raczej powinien i niestety większość tego nie robi.

"Ułomny" program za każdym razem kiedy ładuje się system ustawia parametry karty graficznej zgodne z ostatnią kalibracją. Nie generuje żadnego profilu oraz z niego nie korzysta. Z profili korzystają programy graficzne z włączonym color management.
    Oczywiście, że nie generuje profilu dlatego nazwałem go ułomnym bo usiłuje taki profil zastąpić. Nawet nie "ustawia parametrów karty graficznej" a dokonuje korekty wzmocnienia RGB dla każdego z kanałów - piszą wyraźnie "RGB gain".

BTW Windows korzysta z profili tak samo z siebie.

Pozdrawiam,
    Janusz

PS. Dla mnie EOT - i tak Cie nie przekonam. Polecam trochę książek poczytać.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 18-07-2006 o 14:00

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Janusz

To może polecisz mi jakieś książki do poczytania. Chętnie to zrobię. Nauki nigdy dosyć. To tak przed EOT.

Pozdrawiam
    Marek

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

To może polecisz mi jakieś książki do poczytania.
    Poszło na PW

Domyślnie

a bardzo fajna dyskusja
    sam sięgnę po dpp i zobacze co tam sie dzieje
    rse jest symaptyczny w międzymordziu ale jakoś nie idzie mi konwertowanie do jpg (tzn nie osiągam takich rezultatów jakbymn chciał...)
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów