Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 71

Wątek: RSE- problem

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Zgadzam się z Januszem. Ja w RSP mam ustawiony Sharpness na zero. Ewentualne ostrzenie robię w PS lub Qimage do wydruku.

Nie sądzę jednak, aby Pixmantec został kupiony tylko dla algorytmu ostrzenia. Podobno chodzi o cały engine RAW, który jest lepszy i szybszy niż ACR. Dzisiaj sainstalowałem Lightroom na laptopie i muszę przyznać, że jest zdecydowanie wolniejszy od RSP. Mam nadzieję, że engine Pixmanteca będzie już w wersji produkcyjnej 1.0 Lightroom.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mark_solo
    ...Ja w RSP mam ustawiony Sharpness na zero...
    Sharpness na zero to juz jest z ostrzeniem :-) - jest o tym w manualu.

.
    Nie sądzę jednak, aby Pixmantec został kupiony tylko dla algorytmu ostrzenia. ....
    a emotke Ty widział ;-) - pewnie, ze chodzi o całość.

Pozdrawiam,
    Janusz

Domyślnie

a fe
    ale orto zrobiłem (choć czytam przed wysłaniem :rolleyes: ) - a Tomek jak zwykle delikatny i dyskretny :wink:

:respecta:
    Ostatnio edytowane przez pst ; 19-07-2006 o 19:25
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

[QUOTE=Janusz Body]Sharpness na zero to juz jest z ostrzeniem :-) - jest o tym w manualu.
    Pewnie, że czytałem. Nie chcesz chyba powiedzieć, że wyostrzanie ustawiasz na -50.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Pewnie, że czytałem. Nie chcesz chyba powiedzieć, że wyostrzanie ustawiasz na -50.
    Używam RSP (od czasu do czasu - preferuję C1) w zakładce "Batch Convert" jest okienko "Apply sharpening" - mam je puste - nie zaznaczone. Skutek jest dokładnie taki jakbym miał sharpening ustawiony na -50. Jest tylko trochę wygodniej bo na podglądzie mam nieco podostrzone a do TIFF-a idzie "surowizna".

Zrobiłem małe porównanie. Poniżej jest 100% crop z kadru obrabianego RSP (zaznaczam, że nie dokonywałem żadnych korekt - to mocno podkreślam ŻADNYCH - wszystko na ustawieniach standard). Rownież w PS jest TYLKO ostrzenie - nic więcej - to praktycznie surowy crop z kadru bez WB i innych rzeczy.

Kadr wogóle nieostrzony:

Kadr ostrzony TYLKO w RSP na ustawieniu sharpness = 0

No i kadr ostrzony TYLKO w PS

Pozdrawiam
    Janusz
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 20-07-2006 o 13:38

Domyślnie

może teraz bluźnie ale dla mnie jest to tak mało zauważalne że w czymkolwiek byś to wysotrzył dla mnie byłoby ok :-|
    btw 2 crop jest troche inaczej cropnięty niż 1 i 3 ?
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pst
    może teraz bluźnie ale dla mnie jest to tak mało zauważalne że w czymkolwiek byś to wysotrzył dla mnie byłoby ok :-|
    Nie bluźnisz :-) dla mnie tez byłoby OK a kadr 3 jest ciut przeostrzony ale... teraz taka moda ;-)

btw 2 crop jest troche inaczej cropnięty niż 1 i 3 ?
    Tak - wycinałem "z ręki" i nie przyłożyłem się.

Janusz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    RAW-y konwertujemy do TIFF-ów 16 bit i można sobie pozwolić na zdecydowanie więcej. Obróbkę robimy na warstwach, na warstwach i jeszcze raz na warstwach (dla jpegów i dla TIFF).

Janusz
    zrobiłem tiffa 16bit w rse
    ani elements4.0 ani ps7.0 nie chce utorzyć warstwy z background'u bo wyskakuje komunikat ze nie obsluguje 16bitow

mozna je zmienic na 8 ale z tego co pisał Janusz zmieniamy na 8 bit na samym końcu...

to jak to w końcu jest?

poza tym wszystkie inne wskazowki dzialaja - tzn obrabianie w warstwach i pozniej flatten image (ale jak tiff jest w 8bitach od poczatku)

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

No najlepiej pracować na 16-bitach, ale do tego trzeba mieć odpowiedni soft. Jak nie masz, to musisz robić w 8-miu.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

zrobiłem tiffa 16bit w rse
    ani elements4.0 ani ps7.0 nie chce utorzyć warstwy z background'u bo wyskakuje komunikat ze nie obsluguje 16bitow

mozna je zmienic na 8 ale z tego co pisał Janusz zmieniamy na 8 bit na samym końcu...

to jak to w końcu jest?

poza tym wszystkie inne wskazowki dzialaja - tzn obrabianie w warstwach i pozniej flatten image (ale jak tiff jest w 8bitach od poczatku)
    ja mam PS CE 6 i obsługuje 16bit- ciekawe

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów