Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 71

Wątek: RSE- problem

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Naprawdę sądzisz, że całe to zarządzanie barwą to jest o kant d... ?
    Nie. Twierdze tylko, ze wywalenie profilu w moim przypadku usunelo problem. Nie mam i nie mialem skalibrowanego monitora, ale jesli juz mialbym miec to wolalbym zeby odpowienie kolory pojawialy sie wszedzie a nie tylko w oknie edycji RSE i PS. Nie lubie po prostu kiedy jeden plik wyglada inaczej w roznych programach.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Ja właśnie walcze z RSE i widzę u siebie podobny problem z czerwonym jak Pirx... Fakt, że nie mam profili, ale czerwień wychodzi fioletowa. I to raczej nie wina profili tylko algorytmów i moich umiejętności kręcenia gałkami.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Domyślnie

jedno spostrzeżenie - irfanview z pluginem do raw

przy konwersji crw na jpg wychodzi dokładnie taki sam jpg jak crw (czasem o to właśnie mi chodzi);
    czy jest to spowodowne tym ze irfanview czyta zaszyty w crw mniejszy plik jpg? wiec nie bedzie roznicy przy konwersji?

@janusz body
    trudne to suwanie suwakami tak aby sie zdjecie podobalo - mi czasem sie raw podoba i moglbym od razu go miec na papierze....:rolleyes:
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pst

przy konwersji crw na jpg wychodzi dokładnie taki sam jpg jak crw (czasem o to właśnie mi chodzi);
    czy jest to spowodowne tym ze irfanview czyta zaszyty w crw mniejszy plik jpg? wiec nie bedzie roznicy przy konwersji?
    Zależy co ustawisz w opcjach. Domyślnie czyta zaszytego jpga. Ale można włączyć konwersje (m.in. przez biblioteki canona albo przez plugin oparty na dcrawie)
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

FoFot.pl
    Canon IRC

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

@janusz body
    trudne to suwanie suwakami tak aby sie zdjecie podobalo - mi czasem sie raw podoba i moglbym od razu go miec na papierze....:rolleyes:
    Nikt nie mówił, że będzie łatwo

Irfan, z tego co wiem, nie ma CMS-a, więc to co pokazuje to sRGB. Z przeglądarek będę uporczywie polecał FastStone - widzi RAWy, może nawet "wywoływac" je do jpeg-ów i ma CMS. Do podglądu RAW-ów jest najszybsza z mi znanych. No i jest za darmo.

Janusz

Domyślnie

dobra - dzis wieczorem spróbujemy 'szybkiego kamienia' ;-)

co do irfanview to sprawdze ustawienia...

ale jak już mi tak miło odpowiadacie to kolejne pytania:
    otwieram rse i klikam na raw (po prawej stronie sa narzedzia z różnymi suwakami) i rse od razu wyswietla pewne parametry na poszczególnych suwakach
    czy da sie tak zrobić aby wszystkie wartosci na poszczególnych suwakach były powiedzmy wyzerowane przed kliknięciem rawa? nie wiem czy dostatecznie jasno sie wyrazam... dodatkowym utrudnieniem jest to ze nie otwiera mi sie help w rse i nie wiem czemu - moze spróbuje zainstalowac ponownie

drugie pytanie dotyczy jpg bezposrednio z aparatu - z waszych postów w tym watku (i z 'artykułu' Janusza) wynika że robiąc zdjecie w jpg to delegujemy całą obróbke zdjecia na aparat wlasnie... dobrze zrozumiałem?

pozdrawiam
    pst
    _______
    EDIT
    orto... wstyd
    ooops i did it again...
    Ostatnio edytowane przez pst ; 20-07-2006 o 22:08
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Miasto
    Białystok

Domyślnie

ale jak już mi tak miło odpowiadacie to kolejne pytania:
    otwieram rse i klikam na raw (po prawej stronie sa narzedzia z różnymi suwakami) i rse od razu wyswietla pewne parametry na poszczególnych suwakach
    czy da sie tak zrobić aby wszystkie wartosci na poszczególnych suwakach były powiedzmy wyzerowane przed kliknięciem rawa? nie wiem czy dostatecznie jasno sie wyrazam...
    RSE na początku ma praktycznie zerowe ustawienia. Ma poza tym przycisk do resetowania ustawień.

dodatkowym utrudnieniem jest to ze nie otwiera mi sie help w rse i nie wiem czemu - moze sprubuje zainstalowac ponownie
    To jest osobny plik pdf w katalogu RSE, zajrzyj tam.

drugie pytanie dotyczy jpg bezposrednio z aparatu - z waszych postów w tym watku (i z 'artykułu' Janusza) wynika że robiąc zdjecie w jpg to delegujemy całą obróbke zdjecia na aparat wlasnie... dobrze zrozumiałem?
    Tak, ale zawsze mozesz sobie potem poobrabiać sam, tyle ze tracisz dane.

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    .... zawsze mozesz sobie potem poobrabiać ...
    poooopsuć też ;-)

@pst

Ogólnie to można przyjąć zasadę, że JPEG-i w PS obrabiamy baaaardzo delikatnie i nie zapisujemy stanów pośrednich. Jeśli już musimy zapisać to PSD. Na dobrą sprawę to w JPEG-ach możemy trochę poprawić krzywe i levele. Jesli podostrzyć to minimalnie. Troszeczkę poprawić kolory. Wszystko bardzo ale to bardzo niewiele. I tak łatwiej jest popsuć niz poprawić ;-)

RAW-y konwertujemy do TIFF-ów 16 bit i można sobie pozwolić na zdecydowanie więcej. Obróbkę robimy na warstwach, na warstwach i jeszcze raz na warstwach (dla jpegów i dla TIFF).

Janusz

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Co dokładnie sugerujesz z podostrzaniem? W konwerterze rawów?

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Co dokładnie sugerujesz z podostrzaniem? W konwerterze rawów?
    Oj duuuuuży temat :-)

Większość opinii w literaturze (moja też) mówi - nie ostrzyć raw wogóle. W RSP, C1 i Camera RAW można poustawiać tak, żeby mieć podgląd podostrzony ale "wywoływać" BEZ ostrzenia. Ostrzyć dopiero w PS.

RSP/E ma "dość przyzwoity" algorytm ostrzenia i chyba jest jedynym wyjatkiem gdzie można sobie pozwolic na delikatne ostrzenie RAW-u. Mocny nacisk na słowo delikatne... Adobe toto wykupił pewnie z powodu tego ostrzenia ;-)

C1 i Camera RAW maja "zwykłe" USM - czyli ostrzą również szumy.

90% masówki ostrze nik Sharpener Pro 2.0 albo akcją Mirandy - w batch'u to idzie całkiem sprawnie :-)

Janusz

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów