1. nosisz okulary?
2. jak aparat ustawia ostrosc AF (rozumiem ze nie masz BF/FF) to co widzisz w wizjerze? ostry obraz czy nie?
1. nosisz okulary?
2. jak aparat ustawia ostrosc AF (rozumiem ze nie masz BF/FF) to co widzisz w wizjerze? ostry obraz czy nie?
A co to ma do rzeczy? Napisał, że w wizjerze jest ostro.Zamieszczone przez pazurek
Ano ma - konkretnie korekcja dioptrii.Zamieszczone przez minek
Ano nie ma - ale poczekaj bo sie zgubilem. Jesli ostrosc ustawia AF to widzisz ostro w wizjerze i zdjecia wychodza ostre, za to jak ustawiasz MF to widzisz ostro w wizjerze a zdjecia wychodza do d...? A sa jakies przypadki kiedy w wizjerze NIE jest ostro?Zamieszczone przez ms714033
piast9 ma racje, porownaj precyzje swojego MF obserwujac potwierdzenie ostrosci (mrugajaca dioda punktu AF). moze brak Ci wyczucia?
Ano nie ma. Jeśli widzi ostro, to nie ma, koniec, korpka.Zamieszczone przez pazurek
No popatrz, a jak ja przestawie sobie dioptrie w wizjerze to widze przez niego ostro a na zdjeciach okazuje sie ze ustawilem zle. Pomijam juz fakt, ze po takiej zabawie przez chwile bola oczy (glownie z powodu "rozjechania" sie prawego i lewego).Zamieszczone przez minek
Korekcja dioptrii nie przesuwa ogolnego punku ostrosci, regulujesz ten "punkt ostrosci" na kawalku oko-matowka. Zeby to z obrazowac to mozna matowke przyrownac do EVF w kopaktach, gdzie tez masz korekcje.Zamieszczone przez pazurek
Fotografuję w okularach, mimo to mam korekcję dioptrii jescze trochę na minus (w oku którym fotografuję mam minus, ale okulary mam stare i nie są idealnie dobrane). W sumie przez aparat widzę świat wyraźniej niż bez niego (-:Zamieszczone przez pazurek
Nie da się zrobić tak, że obraz na matówce (czyli ustawiona ostrość) będzie nieostry a po skorygowaniu go czymś zacznie być ostry. Tak samo jak nie da się przy pomocy nawet bardzo skomplikowanych okularów zobaczyć ostro nieostrą odbitkę.
Obraz na matówce jest rzeczywisty i korekcja dioptrii nie ma na niego wpływu, gdyż jest to fizycznie niemożliwe.
Zamieszczone przez pazurek
Okularów nie noszę. Z BF/FF to jest różnie, np. Sigma przy 300 mm ostrzy w punkt, na innej ogniskowej jest różnie, ale zauważałem BF. Zrzucałem to na karb "słabego" focusa w 350D. Hmmm ... jeżeli ostrzę manualnie to BF/FF ma jakieś znaczenie?
Nie zauważyłem żeby przy AF występowały kłopoty z ostrością w wizjerze.