Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Kłopoty przy MF

Domyślnie Kłopoty przy MF

Witam.

Opiszę problem w ten sposób:
    350D,
    Tamron 28-75, Sigma 70-300
    statyw,
    MF,
    przysłony różnej maści zaczynające się od 5,6
    idealna ostrość w wizjerze,
    czasowy spust migawki i ...

fotki do d....

Czyżby lustro było źle ustawione i powoduje to nieostry obraz fotek w przeciwieństwie do pokazywanego w wizjerze obrazu?

Cóż z tym robić?

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

1. nosisz okulary?

2. jak aparat ustawia ostrosc AF (rozumiem ze nie masz BF/FF) to co widzisz w wizjerze? ostry obraz czy nie?

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ms714033
    Czyżby lustro było źle ustawione i powoduje to nieostry obraz fotek w przeciwieństwie do pokazywanego w wizjerze obrazu?
    Raczej nie lustro a matówka, jeśli już. Na MF masz potwierdzenie ostrości. Jak to wygląda, kiedy widzisz ostro a kiedy mruga lampka potwierdzenia ostrości?
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pazurek
    1. nosisz okulary?
    A co to ma do rzeczy? Napisał, że w wizjerze jest ostro.

Domyślnie

1. nosisz okulary?

2. jak aparat ustawia ostrosc AF (rozumiem ze nie masz BF/FF) to co widzisz w wizjerze? ostry obraz czy nie?

Okularów nie noszę. Z BF/FF to jest różnie, np. Sigma przy 300 mm ostrzy w punkt, na innej ogniskowej jest różnie, ale zauważałem BF. Zrzucałem to na karb "słabego" focusa w 350D. Hmmm ... jeżeli ostrzę manualnie to BF/FF ma jakieś znaczenie?

Nie zauważyłem żeby przy AF występowały kłopoty z ostrością w wizjerze.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek
    A co to ma do rzeczy? Napisał, że w wizjerze jest ostro.
    Ano ma - konkretnie korekcja dioptrii.

Cytat Zamieszczone przez ms714033
    Hmmm ... jeżeli ostrzę manualnie to BF/FF ma jakieś znaczenie?
    Ano nie ma - ale poczekaj bo sie zgubilem. Jesli ostrosc ustawia AF to widzisz ostro w wizjerze i zdjecia wychodza ostre, za to jak ustawiasz MF to widzisz ostro w wizjerze a zdjecia wychodza do d...? A sa jakies przypadki kiedy w wizjerze NIE jest ostro?

piast9 ma racje, porownaj precyzje swojego MF obserwujac potwierdzenie ostrosci (mrugajaca dioda punktu AF). moze brak Ci wyczucia?

Domyślnie

Jednego nie sprecyzowales czy przy MF body potwierdza ostrosc(pika) jak jest ostro w wizjerze, a nie ostro na zdjeciu? Czy potwierdzenie ostrosci i prawidlowa ostrosc w wizjerze wypada w innym miejscu?
    Jezeli tak jak w 2-gim przypadku to:

Z tego co pamietam to w przypadku "manualnego" BF/FF, matowka jest zle ustawiona, jezeli masz FF to powinna byc wyzej(glebiej) jezeli BF to trzeba ja obnizyc.

Masz tam pod matowka taka blaszke mozesz ja troche podkleic czyms albo usunac/zastapic czyms cienszym. <-tego nie jestem pewny, tak bylo w 20d.

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ano ma - konkretnie korekcja dioptrii.
    Ano nie ma. Jeśli widzi ostro, to nie ma, koniec, korpka.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek
    Ano nie ma. Jeśli widzi ostro, to nie ma, koniec, korpka.
    No popatrz, a jak ja przestawie sobie dioptrie w wizjerze to widze przez niego ostro a na zdjeciach okazuje sie ze ustawilem zle. Pomijam juz fakt, ze po takiej zabawie przez chwile bola oczy (glownie z powodu "rozjechania" sie prawego i lewego).

Domyślnie

No popatrz, a jak ja przestawie sobie dioptrie w wizjerze to widze przez niego ostro a na zdjeciach okazuje sie ze ustawilem zle. Pomijam juz fakt, ze po takiej zabawie przez chwile bola oczy (glownie z powodu "rozjechania" sie prawego i lewego).
    Korekcja dioptrii nie przesuwa ogolnego punku ostrosci, regulujesz ten "punkt ostrosci" na kawalku oko-matowka. Zeby to z obrazowac to mozna matowke przyrownac do EVF w kopaktach, gdzie tez masz korekcje.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów