Witam jestem właśnie na etapie negocjowania ceny za Canona G5
trzymajcie kciuki by się udało![]()
Witam jestem właśnie na etapie negocjowania ceny za Canona G5
trzymajcie kciuki by się udało![]()
i jak poszło?Zamieszczone przez vectra
Dziś o 19tej odbieram![]()
canon G5 +
* - tulejka
* - 3 bardzo dobrej jakości filtry: polaryzacyjny, UV, FDL
do czego są te filtry![]()
![]()
no i...?Zamieszczone przez vectra
Obym się mylił, ale mam obawy, że będzie wręcz odwrotnie, a mianowicie będą to filtry bardzo złej jakości.Zamieszczone przez vectra
Podaj ich producenta, oznaczenia to się okaże, z czym mamy do czynienia.
Skoro nie wiesz do czego, to znaczy, że nie są Ci potrzebne :-)Zamieszczone przez vectra
Najlepszym sposobem na dobór filtrów (oraz wszelkich innych akcesorów) są potrzeby, tzn. coś Ci wychodzi (lub nie wychodzi) na zdjęciach i dopiero wtedy szukasz filtrów (lub innych akcesoriów) pozwalających uzyskać zamierzony efekt lub zlikwidować nieporządany.
A w skrócie to z tymi filtrami jest tak:
- polaryzacyjny bardzo przydatny. Pozwala zmniejszać lub zwiększać kontrastowość sceny, minimalizuje odbicia (ale tylko na powierzchniach niemetalicznych), pozwala wyeksponować błękit nieba, zwiększa nasycenie zieleni.
- UV rzadko przydatny. Odcina promieniowanie nadfioletowe, które i tak jest niewidoczne, a jego nadmiar występuje tylko wysoko w górach lub w bardzo słoneczne dni nad samym morzem.
Ponadto nagminnie bywa używany jako "fitr ochronny" i trwa nieustająca "walka:wink: " pomiędzy zwolennikami i przeciwnikami tego zastosowania. Ja należe do obozu przeciwników i np. tutaj to obśmiewamy:
http://canon-board.info/showthread.p...067#post194067
Ostateczny wybór należy do Ciebie :-)
- FDL niestety nie mam pewności co to za filtr. Podejrzewam, ze chodzi o konwersyjny do światła fluorescencyjnego i jeśli moje przypuszczenia są słuszne, to jest on Ci kompletnie niepotrzebny, ponieważ w aparatach cyfrowych do tego celu służy regulacja balansu bieli (WB, white balance).
Nie straszmy dziewczynyZamieszczone przez gwozdzt
![]()
Bynajmniej nie chodzi o straszenie.Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
Sam najlepiej wiesz, że G5 bardzo ładnie rysuje i szkoda byłoby psuć tą jakość jakimiś gównianymi filtrami.
Dokładnie - sam miałem do niego filtry KING'a i porównując je z tymi co mam aktualnie, wypadają że tak powiem bardzo, bardzo przeciętnie.
NIe sądze, żeby w tym komplecie były filtry innej firmy - nie za taką cenę![]()
No może jeszcze SELCOZamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
![]()
Albo Allegro --> filtr bardzo dobrej jakości
Załącznik 1531
Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 20-07-2006 o 09:20
He, heZamieszczone przez gwozdzt
Z tego co pamiętam, w komplecie z tulejką były filtry KING'a, ale nie powiedziane, że takie są w tym komplecie
Poczekajmy co powie szanowna vectra![]()
Witajcie :grin: :grin:
Aparat kupiłam![]()
no iiiiiii zaczynam nauke obsługi od nowa ;-)
Filtry są takie (nie znam się )
- D & J 52mm C-PL
- SELCO52mm UV
- tulejka Canon 52mm
z tego co tu napisaliście mam ich nie używac tak ?? bynajmniej nie teraz jak jeszcze nic nie umiem![]()
Aparat był w posiadaniu kobiety - jest w idealnym stanie bez rysek nawet wszystkie naklejki ma w stanie nie naruszony - powód sprzedazy ? kupiła lustrzanke 8)
Akumulator to ponoć nie jest zbyt wytrzymały i chyba trzeba będzie dokupić nowy.Do kompletu była torba ,pasek na ramie, ładowarka ,instrukcja w języku polskim na CDkable ,kabelki i pilot :rolleyes:
to moje dwa dzieła w trubie autoznaczy próba sprzętu i co ciekawe pierwszy raz w życiu nie wyszło rozmazane bo było ciemno ,a w domu mam kiepawe oświetlenie
![]()