Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 81

Wątek: Jaki aparat dla laika :)

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pantomas
    Hm , jesteś pewien ? na stronie Canona jest podane że ma AF-TTL , ale nie ma informacji o pomiarze światła TTL , tak jak w wypadku DSLR-ów
    Nie jestem pewien, ale podzial pomiaru na punktowy/average/evaluative bylby dosc trudno wykonywalny w kompakcie cyfrowym za pomoca swiatlomierza zewnetrznego . O wiele latwiej rzucic wszystko na matryce.

Niekoniecznie :-) , ja gasiłem odbicia z telewizora - na przykład .
    Niekoniecznie po raz drugi - na LCD czasem tego dobrze nie widać , ale na monitorze w domu już tak , przykład tutaj
    A widzisz... ja czasem jednak wychodze z domu na zewnatrz i korzystam ze swiatla slonecznego

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Nie jestem pewien, ale podzial pomiaru na punktowy/average/evaluative bylby dosc trudno wykonywalny w kompakcie cyfrowym za pomoca swiatlomierza zewnetrznego . O wiele latwiej rzucic wszystko na matryce.
    Ja też nie jestem pewien , ale skoro w kompaktach ery przedcyfrowej to było możliwe to może w cyfrówkach to mogło być powtórzone ? No i wcale nie jest to takie trudne ...

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

W kompaktach ery przedcyfrowej inaczej sie nie dalo. Obecnie jest to prosciej i taniej zrobic za pomoca jednego elementu jak kombinowac.
    ...

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

OK , znalazłem , ma pomiar światła TTL

-> vectra
    przepraszam za zamącenie ...

vectra
    Guest

Domyślnie

Ja czytam bardzo uważnie to co piszecie
    Fakt że kilku szczegułów nie rozumiem ale postaram się dowiedzieć co nieco.

Nie mam pojęcia co to ten pomiar światła TTL co czego to i czym to się je.
    Zaczynam łapać te nastawy już coraz mniej ciemnych zdjęć mi wychodzi.

Mam takie pytanko co dokupić aby zabezpieczyć orginalny obiektyw przed ew zniszczeniem ?? mam tulejke i dwa te szkiełka ,ale może coś więcej dokupić warto?
    Nie będe pokazywać tu swoich arcydzieł bo aż wstyd moje fotki to pstrykadełka , ale wg mnie i tak zrobiłam ogromny postęp bo moje nowe fotki nowym aparatem są wyrażne , ostrzejsze i całkiem inne niż poprzednim sprzętem.Bo i moja wiedza jest już nieco większa

aaa właśnie znalazłam w domu filtr UV firmy Mora dostałam go jak kupowałam A60
    jest lepszy niż ten SELCO ?
    Ostatnio edytowane przez vectra ; 28-07-2006 o 18:42

Początki nałogu
    Miasto
    3Miasto

Domyślnie

W!

Najlepiej zakupic dodatkowo jakas dobra ksiazke o podstawach fotografii, zwykle koledzy tu doradzaja to na samym poczatku, ale jakos teraz zapomnieli... ;>
    A po drugie ciekaw jestem pomiaru tego swiatla u Ciebie w aparacie oraz dzialania polara (hehe), mam mala propozycje na test:
    -duze lustro, rozbierz sie i zrob zdjecie siebie w lustrze na pelnym automacie, nastepnie przysli zdjecie to cos wiecej na ten temat powiemy ;> A i o portrecie czegos sie pewnie dowiesz

Zdrowko i bez urazy oczywiscie

p.s. przepraszam jezeli kogos obrazilem, ale tak jakos podczas czytania tego watku mi sie zachcialo lekko na to spojrzec...

vectra
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukep
    W!

Najlepiej zakupic dodatkowo jakas dobra ksiazke o podstawach fotografii, zwykle koledzy tu doradzaja to na samym poczatku, ale jakos teraz zapomnieli... ;>
    A po drugie ciekaw jestem pomiaru tego swiatla u Ciebie w aparacie oraz dzialania polara (hehe), mam mala propozycje na test:
    -duze lustro, rozbierz sie i zrob zdjecie siebie w lustrze na pelnym automacie, nastepnie przysli zdjecie to cos wiecej na ten temat powiemy ;> A i o portrecie czegos sie pewnie dowiesz

Zdrowko i bez urazy oczywiscie

p.s. przepraszam jezeli kogos obrazilem, ale tak jakos podczas czytania tego watku mi sie zachcialo lekko na to spojrzec...

wiesz pomysł niezły tylko po co was tu mam straszyć
    jestem mała , garbata , ruda ,pryszczata -aparat mógł by tego nie wytrzymać ,a i lustri by pękło

Książki jakieś tam mam :rolleyes: :rolleyes: tylko one jakoś tak napisane są nie po mojemu.

I bardzo dobrze że patrzysz na ten wątek lekko bo on taki bardzo lekki jest tylko ja chyba ciężko trybie te wszystkie tematy o foceniu , aparatach i innych -- totalny amator

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vectra
    Nie mam pojęcia co to ten pomiar światła TTL co czego to i czym to się je.
    Myślę, że wystarczy ci wiedzieć, że to TTL to jest zaleta aparatu i dzięki temu gdy nakręcisz jakieś filtry na obiektyw, to aparat uwzględni ich je przy pomiarze światła.
    Jakby nie bylo TTL, to by trzeba przeliczać o wartość światła, jaką zabieraja ewentualne ciemne filtry (np. polaryzacyjny).

Mam takie pytanko co dokupić aby zabezpieczyć orginalny obiektyw przed ew zniszczeniem ??
    Nic nie trzeba dokupywać, po prostu wystarczy obchodzić się ostrożnie z aparatem.
    A chyba masz w tym dobrą praktyke, bo przecież w Twoim poprzednim A60 to nie obiektyw uległ zniszczeniu, tylko aparat sam wyzionął ducha ze starości.

aaa właśnie znalazłam w domu filtr UV firmy Mora dostałam go jak kupowałam A60 jest lepszy niż ten SELCO ?
    Powiedzmy, że z tej samej parafii :-)
    Szczerze - daj sobie spokój z tymi UV.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

TTL - Through-the-lens - pomiar "przez obiektyw" a nie sensorem umieszczonym gdzies obok.

jestem mała , garbata , ruda ,pryszczata
    Zaraz przyjdzie ktos tu i powie ze to jego ideal
    ...

Zablokowany
    Miasto
    Dębica - podkarpacie

Domyślnie

jestem mała , garbata , ruda ,pryszczata
    Ach, zostań moją żoną!

Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni