Ten psiak sprawia wrażenie "daj mi kobieto święty spokój". Pies mojej babci patrzy na mnie tak samo gdy robię mu zdjęcia
.
Mydełko - to brak ostrości (w pewnych granicach). Usuwa się je - wyostrzając zdjęcie (filters -> sharpen).
Ten psiak sprawia wrażenie "daj mi kobieto święty spokój". Pies mojej babci patrzy na mnie tak samo gdy robię mu zdjęcia
.
Mydełko - to brak ostrości (w pewnych granicach). Usuwa się je - wyostrzając zdjęcie (filters -> sharpen).
Już pisałam ,że moje pieski nie lubią jak im zdjęcia robie
Mydełko - no to też już wiem
a jak ocenicie moje fotki kwiatkowe ?? co jest zle ,a co niezle ??
Robiłam te fotki przy różnych nastawach i te wg mnie wyszły najlepiej.
Kwiatuszki o te:Zamieszczone przez vectra
bardzo mi się podobają - mają jakiś taki klimat![]()
Pstrykaj, pstrykaj i jeszcze raz pstrykaj - niezły sprzęt już jest, teraz już tylko kwestia wprawyAle zawsze, zanim dociśniesz spust do końca, przyjrzyj się dobrze - czy na komputerze też to zdjęcie będzie Ci się podobać?
Kwiatuszki Ci nie uciekną - możesz się poprzymierzać, poobracać, poczołgać po ziemiOgromną satysfakcje sprawia przyniesienie 5 zdjęć z pleneru i przekonanie się, że wszystkie 5 podoba się tak dzisiaj, jak i po miesiącu i to nie tylko autorowi.
To nie sztuka przynieść 300 zdjęć i wybrać te 5 - staraj się robić zdjęcia tak, by przynieść tylko tych 5 - 10 - 20 ładnych zdjęć. To przyjdzie z czasem
Tak samo z pieskami - usiądź wygodnie, zamknij oczy i wyobraź sobie jak chciała byś, by Twój piesek wyglądał na zdjęciu. Przyjrzyj się temu wyobrażonemu zdjęciu dokładnie. A później ... szukaj okazji by tak samo wyglądał wyświetlacz aparatu - ustaw odpowiednio siebie, psa, znajdź miejsce ładnie oświetlone, z ładnym tłem... Powodzenia!![]()
Ostatnio edytowane przez Michal-Czuba ; 22-07-2006 o 14:45
Witam wszystkich serdecznie )
ćwicze i ćwicze i już po mału łapie z tymi nastawami
przeczytałąm instrukcje od deski do deski i wiem gdzie poełniałam błąd i dlaczego mi ciemne foty wychodziły - ustawiłam jakiś filtr tego aparatui te szkiełka które mam również mi psuły fotki :/
a to moje dzewczynki
i świerk
i słoneczniki
i pan piesek
wiem ,wiem kompozycje nie udane ,ale musze teraz nad tym zacząć pracować![]()
Przy świerku i słonecznikach filtr polaryzacyjny który masz miałby szansę przyciemnić niebo i pozbyć się delikatnej mgiełki w dali . Poczytaj wątki , ostatnio sporo się pisze na jego temat . Pozdrawiam .
Poczytałam o tych filtrach - tylko te co mam sa podobno badziewne.
Postaram się pobawić tym filtrem polaryzacyjnym.
Nie rozumiem jednego - ten filtr UV który mam śmiało może robić za szkiełko ochronne na obiektyw i ma nie mieć wpływu na jakość fotek - tymczasem z tym filtrem wychodzą mi ciemne zdjęcia - dlaczego ?? ja nie mam pojęcia
bez filtra wychodzą ładnie naświetlone ,wyrażne z filtrem niemal niewidoczne - przy tych samych nastawach łącznie z trybem AUTO.Coś popsute ??
Zrobiłam już 2500 zdjęć![]()
A popróbuj, jak Ci efekty będą odpowiadały - to używaj.Zamieszczone przez vectra
Teoria widać w tym przypadku różni się od praktyki :-)Zamieszczone przez vectra
Zwyczajnie nie przejmuj się tym. Po prostu rób zdjęcia tak, żeby Ci odpowiadały uzyskane efekty. Jeżeli z filtrem wychodzą nie tak jak chcesz - to nie nie używaj tego filtra.
Filtr popsuty ;-)Zamieszczone przez vectra
Nie uzywaj tych filtrów na siłę. Rob zdjęcia i dopiero gdy coś będzie nie tak na zdjęciach i nie będzie na to innej rady, to zacznij się zastanawiać, czy nie dałoby się załatwić sprawy jakimś filtrem.
O ile pamiętam G5 nie ma pomiaru światła TTL tylko zewnętrznyZamieszczone przez vectra
, więc nakręcenie polara i spolaryzowanie przezeń światła dochodzącego do matrycy spowoduje przyciemnienie niezauważalne na LCD ( w wizjerze nie widać tego efektu ! ) , ale dla światłomierza aparatu to będzie różnica nawet 2EV ( stopni przysłony ) co może doprowadzić do niedoświetlonych zdjęć . Po ekspozycji patrz na histogram , możesz wtedy precyzyjnie dobrać korektę i następne zdjęcie powinno być już OK .
Jeśli coś nadal będzie źle postaraj się pożyczyć od kogoś dowolny polar i zobaczyć czy coś się zmieniło . Jak zauważyli przedpiszcy czeka Cię zmiana polara na lepszy - jeżeli uznasz że jest Ci przydatny . Poprzednio proponowałem , żebyś to sprawdziła , ale na siłę nie rób z nim wszystkich zdjęć - to przesada .
UV nie używaj .
Pozdrawiam
G5 ma pomiar swiatla TTL, a to ze nie widzisz efektu w wizjerze - spowodowane jest tym, ze G5 to nie lustrzanka, wiec to wizjer optyczny G5 nie jest TTL !Zamieszczone przez pantomas
Na LCD widac bylo efekt (pisze na podstawie G3 ktorego mialem) ale trzeba pamietac ze skutecznosc (czyli widocznosc) polaryzacji zalezy pod jakim katem do slonca sie probuje.
Hm , jesteś pewien ? na stronie Canona jest podane że ma AF-TTL , ale nie ma informacji o pomiarze światła TTL , tak jak w wypadku DSLR-ówZamieszczone przez Vitez
To akurat wiedziałem i z reszty postu można było to zauważyć ...Zamieszczone przez Vitez
Niekoniecznie :-) , ja gasiłem odbicia z telewizora - na przykład .Zamieszczone przez Vitez
Niekoniecznie po raz drugi - na LCD czasem tego dobrze nie widać , ale na monitorze w domu już tak , przykład tutaj