Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 81

Wątek: Jaki aparat dla laika :)

Mieszany widok

vectra
    Guest

Domyślnie

Witam jestem tu nowa i nie bardzo umiem ruszać się po tym forum
    Moje pytanie:
    Jaki mam kupić aparat - do tej pory używam canona a60 :rolleyes: jednak nie robi on efektownych zdjęć i ostatnio coś mi się psuje - zamiast zdjęć wyskakują różowo-czarne szlaczki

Przeglądam oferty aparatów i nie mam już pojęcia co wybrać.
    Kwota jaką posiadam to 1600zł - przyglądam się Canonowi S2 co o tym sądzicie czy jest to trafny wybór ?? chciała bym aparat z któym nie będe mieć zbyt dużych problemów w obsłudze w fotografowaniu raczkuje
    Ostatnio edytowane przez vectra ; 20-07-2006 o 17:00 Powód: Laik kupił G5 uczy się i zadaje pytania ;)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

A czego spodziewasz się po aparacie? Co nim chcesz robić?
    Jakie zakresy ogniskowej Cię interesują? Zastanów się najpierw na tym, a potem będziemy myśleć ;-)

vectra
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
    A czego spodziewasz się po aparacie? Co nim chcesz robić?
    Jakie zakresy ogniskowej Cię interesują? Zastanów się najpierw na tym, a potem będziemy myśleć ;-)
    Przeważnie robie mase fot moim zwierzą :-D
    Na początku jak kupiłam aparat to strzelałam foty jak leci ,ale po przeglądnięciu tych wypocin stwierdziłam że -tak to cykać nie warto bo nić na tych fotach nie ma ,rozmazane , niewidoczne - teraz hmmmm idzie mi może odrobine lepiej -tylko sprzęt mi się psuje dlatego postanowiłam kupić coś nowego ,nieco lepszego -tak dla początkującego amatora .....

Tak naprawde to o fotografii wiem wzasadzie nic nie wiem

piast9
    przeoczyłam ten wpis o miejscu zamieszkania już naprawiłam błąd :-D
    Strasznie mnie pocieszyłeś z tą naprawą czyli to taka zupełnie normalna usterka ? najbardziej aparat wariuje na różowo :wink: przy zoomie i w trybie macro.

Moją zmiane aparatu motywuje też tym że jest to już nieco przestarzały model - w/g mnie ,ale na rynku jest tyle przeróżnych modeli i wariantów że zgłupiałam

Napewno firmy Canon nie wiem czemu , ale jakoś wierna jestem tej marce.

a tak wyglądają te szlaczki
    Ostatnio edytowane przez vectra ; 16-07-2006 o 20:07

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vectra
    a tak wyglądają te szlaczki
    Hm... AFAIR te spowodowane wadą matrycy wyglądały inaczej. Ale nic to, diagnoza na Żytniej jest zdaje się gratis. A nóż...
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

S2 jest równie łatwy/trudny w obsłudze jak A60.

Acha, a te szlaczki to może być fabryczna ukryta wada matrycy, którą serwis usuwa za darmo. Leń jestem i nie chce mi się szukać linka do stosownej informacji. Jeśli jesteś z Wawy (w profil warto wpisać miasto, to nie gryzie) to szybka wizyta w serwisie rozwiąże tę kwestię. A60 zawsze warto mieć, nawet jeśli zdecydujesz się na zmianę, bo poręczniejszy.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Bardzo udanym modelem jest PowerShot A700 .

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972
    Bardzo udanym modelem jest PowerShot A700 .
    IMHO jeszcze bardziej udany jest A610.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt
    IMHO jeszcze bardziej udany jest A610.
    Przeglądając zdjęcia typowo amatorskie robione w pełnym automacie A700 wypada lepiej . W większości sytuacji trafia prawidłowo z pomiarem , lub ewentualna korekta to +0,5 . A610 bardziej niedoświetla .

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

A700 szumi jak diabli. Matryca jest mniejsza od A610 bo 1/2,5 cala. Porównywałem dzisiaj - szum z ISO 80 jak z A610 na ISO 200.

vectra
    Guest

Domyślnie

a możecie mnie oświecić czym różnią się aparaty canon s1 , s2, s3 bo dla mnie tylko ceną i różnicą w pixelach
    jestem zielona w tym temacie ale chcę się poduczyć.
    i jeszcze jedno - co poczytać by się dokształcić w temacie fotografii?? tak od zera powiecmy że wiem jak sie włącza aparat i mniejwięcej wiem jak go troche ustawić by robił w miare wyrażne zdjęcia
    Aż mi wstyd bo nie wiem nic , a chętnie bym się podszkoliła

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów