Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: Rozdzielczosc w 350D inna w JPG inna w RAW ?!

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Poprostu matryca ma drugie dno
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Peri Noid
    Bierze się to z tego, że obrazy w formacie JPG dobrze (łatwo) się obrabia, jeśli ich boki mają wielkość będącą wielokrotnością pojedynczego bloku (bodajże 8 czy 16 pikseli). Jak łatwo można zauważyć, 3471 nie dzieli się przez 8 (ani tym bardziej przez 16). Natomiast taki jest rzeczywisty rozmiar matrycy aparatu. Po prostu przy zapisie RAW aparat zrzuca do pliku zawartość całego obrazu który widzi, a przy JPG przycina go do do najbliższego rozmiaru, w którym boki mają długości odpowiedniej wielokrotności.

Oczywiście format JPG dopuszcza obrazy o innych rozmiarach, dlatego program do wywoływania RAW-ów może wygenerować JPG o rozmiarze identycznym z rozmiarem RAW. Ale trzeba się liczyć z pewnymi niedogodnościami z tym związanymi (np. mogą nie działać poprawnie programy do bezstratnego obracania obrazów).

Mam nadzieję, że jest to w jakimś stopniu zrozumiałe :-) A jeśli się mylę, to niech mnie ktoś poprawi :-D
    Logiczne - szkoda tylko, że w instrukcji nie ma o tym informacji (tzn. ja się jej nie doszukałem). Pewnie gdybym się tego dopatrzył, to miałbym spory problem z wyjaśnieniem sobie tego zjawiska. Teraz na szczęście wszystko jasne.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slavko
    Logiczne - szkoda tylko, że w instrukcji nie ma o tym informacji (tzn. ja się jej nie doszukałem). Pewnie gdybym się tego dopatrzył, to miałbym spory problem z wyjaśnieniem sobie tego zjawiska. Teraz na szczęście wszystko jasne.
    Pewnie dlatego , że oryginalnym softem canona wychodzi tak samo jpg oraz raw .

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów