Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Rozdzielczosc w 350D inna w JPG inna w RAW ?!

Uzależniony

Question Rozdzielczosc w 350D inna w JPG inna w RAW ?!

Wlasnie sie pobawilem troszeczke wywolywaniem fotek z RAW i zauwazylem przegladajac je pozniej ze ta sama fotka strzelona 350D (opcja RAW + JPG) ma inny rozmiar niz wywolana z RAW - dlaczego fotki wywolywane z RAW maja 3471x2311 a te same robione w jpg 3456x2304 ? wiem ze tylko kilka pix, ale czasami focac samoloty wlasnie mi te kilka pixow ucina skad sie to bierze ? ten rozny rozmiar koncowego jpg'a ?
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

U mnie zarówno największy JPG jak i RAW mają : 3456x2304 .

Coś już napisał

Domyślnie

mam to samo co miszaqq - i tez zwrocilem na to uwage.

Co ciekawe, rozdzielczosc 3456 x 2304 jest zgodna e speyfikacja...

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Faktycznie. JPG z aparatu albo wywołany canonowym DPP ma 3456x2304, a JPG wywołany RSE ma 3471x2311. Jak sprawdziłem nakładając jedno na drugie, ten mniejszy jest po prostu obcięty z każdej strony (to jaśniejsze na brzegu jest z RSE, crop 200%)
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

RAW-y wywolane ACR maja dokladnie ten sam rozmiar co jpg: 3456x2304. To, ze masz rozny rozmiar to prawdopodobnie wina Twojego softu do obrobki RAW-ow. Tylko skad sie biora dodatkowe piksele?

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bilu
    RAW-y wywolane ACR maja dokladnie ten sam rozmiar co jpg: 3456x2304. To, ze masz rozny rozmiar to prawdopodobnie wina Twojego softu do obrobki RAW-ow. Tylko skad sie biora dodatkowe piksele?
    takie roznej wielkosci pliki otrzymuje wywolujac RAWy RawShooter essentials 2006
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Z porownania piast9 wynika, ze dodatkowe piksele nie biora sie z nikad. One musialy byc zaszyte w RAW.

Dopiero zaczyna Awatar krzys121
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

To samo jest przy wywoalywaniu w C1, jpg i raw=>jpg roznej wielkosci.

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miszaqq
    Wlasnie sie pobawilem troszeczke wywolywaniem fotek z RAW i zauwazylem przegladajac je pozniej ze ta sama fotka strzelona 350D (opcja RAW + JPG) ma inny rozmiar niz wywolana z RAW - dlaczego fotki wywolywane z RAW maja 3471x2311 a te same robione w jpg 3456x2304 ? wiem ze tylko kilka pix, ale czasami focac samoloty wlasnie mi te kilka pixow ucina skad sie to bierze ? ten rozny rozmiar koncowego jpg'a ?
    Bierze się to z tego, że obrazy w formacie JPG dobrze (łatwo) się obrabia, jeśli ich boki mają wielkość będącą wielokrotnością pojedynczego bloku (bodajże 8 czy 16 pikseli). Jak łatwo można zauważyć, 3471 nie dzieli się przez 8 (ani tym bardziej przez 16). Natomiast taki jest rzeczywisty rozmiar matrycy aparatu. Po prostu przy zapisie RAW aparat zrzuca do pliku zawartość całego obrazu który widzi, a przy JPG przycina go do do najbliższego rozmiaru, w którym boki mają długości odpowiedniej wielokrotności.

Oczywiście format JPG dopuszcza obrazy o innych rozmiarach, dlatego program do wywoływania RAW-ów może wygenerować JPG o rozmiarze identycznym z rozmiarem RAW. Ale trzeba się liczyć z pewnymi niedogodnościami z tym związanymi (np. mogą nie działać poprawnie programy do bezstratnego obracania obrazów).

Mam nadzieję, że jest to w jakimś stopniu zrozumiałe :-) A jeśli się mylę, to niech mnie ktoś poprawi :-D
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Czyli w zależności od użytego programu do konwersji RAW mamy różne rozdzielczości . Dziwne

Peri Noid: dzięki za objaśnienie

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów