Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: Telekonwerter i M42

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie Telekonwerter i M42

Witam..
    Mam pytanie - czy ktoś używał telekonwertera 1,4x lub 2x np. Canon lub innego producenta (ale dedykowanego do EOSów z AF) z przejściówką i obiektywem z mocowaniem M42, ewentualnie czy jakiś posiadacz obydwu mógłby sprawdzić czy i jak to działa?

Pozdrawiam
    Artur Starz
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Podejrzewam, że należałoby zalepić styki telekonwertera, co może być nieco kłopotliwe. Jeśli dobrze pamiętam (sprawdzę wieczorem), to podłączenie samego TC zawiesza aparat (przynajmniej 300D)...

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs
    Witam..
    Mam pytanie - czy ktoś używał telekonwertera 1,4x lub 2x np. Canon lub innego producenta (ale dedykowanego do EOSów z AF) z przejściówką i obiektywem z mocowaniem M42, ewentualnie czy jakiś posiadacz obydwu mógłby sprawdzić czy i jak to działa?
    Ja mam konwerter Soligor 1.7x. Próbowałem do niego w swoim czasie podpiąć przez przejściówkę obiektyw na m42 do EOS-a 300D, ale nie udało mi się zrobić ani jednego zdjęcia - przy próbie wykonania zdjęcia aparat wyświetlał błąd (bodajże 99, ale głowy nie dam i nie mam teraz jak sprawdzić). Nie oznacza to, że nie uda się zrobić fotki z innym konwerterem. Mi się po prostu nie udało.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Uprawnienia umieszczania postów