Ale też z tej strony:Zamieszczone przez RadioErewan
There are some photographers who adhere strongly to mathematical or technical placement of the subject in the scene. I do not believe there is a need to be so strict and vigorous in composition, also because I would not even know how to use the Golden Ratio for my composition anyway. My opinion is that humans have the ability to "see" what is pleasing and what is not and the more you practice the craft the better you will develop your sense of seeing.
oraz na samym początku!!!
Loosely related to the rule of thirds is the Golden Ratio...
Też bym chętnie poczytał coś sensownego ale pustynia. Jeśli odrzucić "wysoce zaawansowane" podręczniki w stylu Scott Kelby albo "Akademia rysowania 4 latka" (jest taka) to... nic nie ma :-) Podręczniki dla malarzy, architektów albo o tym wogóle nie piszą albo piszą o trójpodziale. Nawet zadzwoniłem do kilku znajomych "od sztuki" - zgodnie twierdzą, że mocne punkty to jednak 1/3 a "złoty podział" to "coś innego" :-)Zamieszczone przez RadioErewan
Bardziej otwierający jest 1/4-1/2-1/4 dający wrażenie nieco "panoramiczne". W sumie to chyba chodzi o ten "most pleasing effect" a tutaj ten Twój (złoty) podział mi wybitnie nie leży.Zamieszczone przez RadioErewan
Wiem, że wikipedia to nie wyrocznia. Encyklopedia PWN też nie. Kupa oprogramowania na "rynku" używająca trójpodziału też nie ma prawo nie mieć racji. Tylko trochę za dużo tych skupionych na trójpodziale żeby to było takie całkiem do bani. Oczywiście w każdej sztuce sławnymi zostają ci co przełamują schematy, wymyślają coś nowego itp. :-) Chyba podobnie jest z mocnymi punktami. To tylko rodzaj "recepty" na względną poprawność kadru ale nie przepis na sukces.
:-) Nie. Tak jak nie zastanawiam się dlaczego podobają mi się takie a nie inne kobiety ;-) Cytat powyżej (ten There are some photographers... ) odnosi się też do Twojego podejścia do matematyko-sztuki :-)Zamieszczone przez RadioErewan
Trochę chyba odbiegliśmy od tematu pt. skrypt :-) Skrypt fajny jest.
Pozdrawiam
Janusz