Trudno mi dyskutować, bo mam wrażenie, że we wszystkich źródłach, które do tej pory przejrzałem jest tylko pierwszy rodzaj prawdy (prawda dla dzieci).Zamieszczone przez Janusz Body
Rozwinięcie uproszczenia jest pewnie o wiele ciekawsze, jeżeli nawet nie matematyczne, to może psychologiczne, czy jakieś inne.
Ciekawy jest tekst z: http://www.camerahobby.com/Ebook-Gol..._Chapter16.htm
(... Since it is naturally abundant, the Golden Ratio, once discovered, would obviously have profound influences on human art. Place a number of similar artifacts in a room and the one that adheres to the Golden Ratio is the one most people will choose as being the most pleasing. As humanity is a part of the natural world, it should hold that we ourselves could be some sort of derivative of the Golden Ratio in terms of the relationship of our limbs to the torso to the head. ...)
No właśnie, chętnie bym przeczytał coś, co w uporządkowany sposób omawia problem, bo to co napisałeś, to jest jak rozumiem Twoja interpretacja tej zasady.Zamieszczone przez Janusz Body
Może nie nadużywając złotego podziału można uzyskać "most pleasing" efekty? Może trójpodział to jedynie edukacyjny chwyt zmuszający studentów do otwierania kadru?Zamieszczone przez Janusz Body
Oczywiście że się nie zgadzam. Wielcy artyści szukali matematycznych rozwiązań i wprowadzali je do swojego warsztatu. Zajęcia z kompozycji to jedynie trening umysłu taki by matematykę stosowac podświadomie (choćby tą najprostrzą z podziałem kadru na 3 równe części). Odbiorcy też musza przyswoić wiele zasad, z których większość daje się streścić matematyczne by rozumieć i akceptować standardy estetyczne (obowiązujące dawniej jak i teraz).Zamieszczone przez Janusz Body
A zastanawiałeś się dlaczego podobają Ci się takie, a nie inne kompozycje? :-)Zamieszczone przez Janusz Body
Heh, przeciez ja nie namawiam, bo jestem w tej chwili na etapie zadawania pytania "dlaczego", a nie serwowania gotowego rozwiązania.Zamieszczone przez Janusz Body
Ja też. Tak jak 2:3 !== (sqrt(5) - 1)/2Zamieszczone przez Janusz Body
Pozdrawiam